Döbbenetes balhé, családjukat próbálták védeni a játékosok

Óriási balhéval ért véget az AZ Alkmaar egyébként kiváló nemzetközi kupaidénye. A holland csapat egyes szurkolói a West Ham United ellen elveszített Konferencialiga-elődöntő után azt a szektort támadták, ahol az angol játékosok családtagjai ültek. A borzalmas lépésnek Londonban hasonló előzményei voltak, fordított előjellel.

Magyar Nemzet
2023. 05. 19. 11:22
null
Riots break out between supporters in the stands after the UEFA Conference League semi-final match between AZ Alkmaar and West Ham United FC at the AFAS stadium, in Alkmaar on May 18, 2023. Supporters of Dutch club AZ Alkmaar clashed with riot police and opposition fans late May 28, 2023, after losing 0-1 to West Ham United in a Europa Conference League semi-final duel, news and social media reports said. The incident is the latest in a series of escalating incidents of football violence in the Netherlands, which has worried both sports officials and politicians alike. (Photo by ANP / AFP) / Netherlands OUT Fotó: AFP/ANP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A West Ham United játékosai készen álltak az ünneplésre, miután az angol csapat az utolsó pillanatokban szerzett góllal a visszavágót is megnyerte a Kerkez Milost is soraiban tudó AZ Alkmaar ellen, és 3-1-es összesítéssel bejutott a Konferencialiga döntőjébe. A lefújás után azonban az angoloknak a családjuk miatt kellett aggódniuk, ugyanis a holland szurkolók egy csoportja azt a szektort rohamozta meg, ahol a West Ham-játékosok hozzátartozói tartózkodtak.

A vendégjátékosok azonnal családjuk segítségére siettek volna, csakhogy a biztonságiak távol tartották volna őket a szektortól. Lucas Paquetá például hármuknak ugrott neki, hogy közelebb kerüljön a veszélyzónához.

Az Origó által megosztott egyik videón feltűnik is, akit edzője, Pascal Jansen terelt el gyorsan a szektortól.

Nem volt előzmények nélküli a balhé

Jansen természetesen elítélte a holland szurkolók viselkedését, ugyanakkor nem feledkezett meg arról sem, hogy egy hete, a párharc első, londoni felvonásán az ő felesége és gyerekei is hasonló helyzetbe kerültek az angol drukkerek támadása miatt.

– A múlt heti események sajnálatosak voltak, és ugyanez az érzésem a mai incidenssel kapcsolatban is. Szégyellem, hogy ez a mi stadionunkban is megtörtént – fogalmazott a hollandok edzője.

Miután Alkmaarban a holland szurkolók egy része túlságosan is komolyan értelmezte a visszavágót, a West Ham oldalán aggódtak. A londoniak vezetőedzője, David Moyes például 87 éves édesapja miatt, aki szintén ott volt a stadionban.

– Természetesen aggódtunk, nekem is voltak családtagjaim és barátaim a lelátó érintett részén. A biztonságiak be akartak terelni az öltözőfolyosóra, de nekem a játékosaimra is gondolnom kellett – fogalmazott Moyes, aki hangsúlyozta, nem szeretné, hogy az incidens beárnyékolja a csapata sikerét.

A Konferencialiga döntőjében a West Ham United ellenfele a Fiorentina lesz, amely egészen más szempontokból vívott drámai mérkőzést csütörtök este.

Borítókép: Teljes volt a káosz a lefújás után (Fotó: AFP/ANP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.