Mourinho röhög a volán mögött, busszal érkezik Budapestre

Egy évvel azután, hogy az AS Roma megnyerte a Konferencialiga első kiírását, az olasz csapat az Európa-ligában játszhat döntőt. José Mourinho csapata a Bayer Leverkusen elleni visszavágón előnye tudatában csak a védekezésre koncentrált, de ezt hatékonyan tette, s 1-0-s összesítéssel bejutott a fináléba, amelynek a budapesti Puskás Aréna ad otthont.

2023. 05. 19. 7:56
MOURINHO, José
Leverkusen, 2023. május 18. José Mourinho, az AS Roma portugál vezetõedzõje a labdarúgó Európa-liga elõdöntõjének Bayer Leverkusen-AS Roma visszavágó mérkõzésén a leverkuseni BayArenában 2023. május 18-án. MTI/EPA/Friedemann Vogel Fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

José Mourinho beparkolta a buszt. Ez a kifejezés terjedt el a futballvilágban arra a játékra, amelyet a portugál edző sokszor játszat aktuális csapatával. Ezúttal az AS Roma alkalmazta sikeresen a bunkertaktikát: az olasz csapat a hazai első meccsen 1-0-s előnyt szerzett a Bayer Leverkusen otthonában, majd ezt úgy őrizte meg a visszavágón, hogy egyetlen lövéssel próbálkozott a németek huszonhárom kísérletével szemben. Mourinho a Sevilla elleni budapesti fináléban (május 31., Puskás Aréna) új csúcsot állíthat fel: ő lehet az első edző, aki hat, teljes idényen átívelő európai sorozatot is megnyer.

Leverkusen Roma Mourinho
A Leverkusen nem sokra ment látszólagos fölényével Mourinho csapata ellen. Fotó: MTI/AP/Martin Meissner

– Én csak a Romára gondolok. Érzelmileg kötődöm a szurkolókhoz, inkább azon gondolkozom, hogy nekik mit ajándékozhatok. Ez nem rólam szól – szögezte le Mourinho, aki a Bajnokok Ligáját kétszer, az Európa-ligát, annak elődjét, az UEFA-kupát, valamint a Konferencialigát is egyszer nyerte meg, miközben egyetlen döntőt sem veszített el. Érdekes módon viszont az Európai Szuperkupát három próbálkozásból sem tudta elhódítani.

Három próbálkozásnak a közelébe sem került a Roma a Leverkusen elleni visszavágón. Az olaszok csak a védekezésre koncentráltak az 1-0-ra megnyert első meccs után, nem is találták el a hazaiak kapuját. A Leverkusen mezőnyfölényét minden statisztika egyértelműen érzékeltette, csak éppen a legfontosabb nem: a németek nem tudták bevenni Mourinho csapatának kapuját.

A Leverkusen kapusán kívül minden játékos rendre az olaszok térfelén tartózkodott, a labdabirtoklás 72-28-as, a kapura lövési kísérletek száma 23-1-es arányt mutatott a hazaiak javára.

Nem véletlenül érkeztek a mémek arról, ahogy Mourinho élvezettel beparkolja a buszt. S a poszt szövege arra utal, hogy a portugál edző a busszal érkezik Budapestre is, május 31-én a Puskás Aréna ad otthont a döntőnek, amelyben az Európa-liga-specialista Sevilla lesz a Roma ellenfele.

Mourinho még nem foglalkozik a döntővel

– Eddig arról kellett gondoskodnom, hogy bejussunk a fináléba. A Sevilla nagyon erős és tapasztalt csapat. Amikor eljön az ideje, gondolunk majd a döntőre, most viszont az olasz bajnokságon a sor – fogalmazott Mourinho.

A Roma három fordulóval a zárás előtt hatodik helyen áll a Serie A-ban, s legutóbbi öt bajnokiján nyeretlen maradt. A Bajnokok Ligája-kvalifikációra immár sokkal jobb esélye van az Európa-liga megnyerésével, mint a bajnokságban az első négy közé kerüléssel.

Mourinho korábbi tanítványa, Xabi Alonso egyelőre edzőként még nem vívhat európai kupadöntőt. – Az utolsó pillanatig mindent megtettünk. Helyzeteket dolgoztunk ki, de a gól csak nem jött össze. Fájó, hogy egyetlen gólt kaptunk a párharcban, mégis kiestünk, de ez is a futball része – fogalmazott a Leverkusen vezetőedzője.

Kis túlzással a németek kapusa, Lukas Hradecky is csak külső szemlélője volt a visszavágónak. – A miénk volt a jobb csapat, de ők szerezték a gólt. Nem voltunk elég veszélyesek, ami mindig nehéz egy Mourinho-csapat ellen – mondta a finn kapus.

Európa-liga, elődöntő, visszavágók:
Bayer Leverkusen (német)–AS Roma (olasz) 0-0, továbbjutott: az AS Roma 1-0-s összesítéssel.

Sevilla (spanyol)–Juventus (olasz) 2-1 (0-0, 1-1, 2-1) – hosszabbítás után, gólszerzők: Suso (71.), Lamela (95.), illetve Vlahovic (65.), piros lap: Acuna (115., Sevilla), továbbjutott: a Sevilla 3-2-es összesítéssel.

 Borítókép: „Nehogy előre menjetek” – Mourinho instruál a pálya mellől (Fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.