José Mourinho a gólszerzője szüleinek hálálkodott

Minden nyílt maradt az Európa-liga elődöntőinek első felvonása után. A legjobb helyzetben José Mourinho csapata, az AS Roma van, amely 1-0-s előnnyel utazhat a jövő heti, leverkuseni visszavágóra. A másik ágon a Juventus és a Sevilla is bizakodik a torinói 1-1-es döntetlen után.

2023. 05. 12. 7:29
null
Róma, 2023. május 11. Odilon Kossounou, a Bayer Leverkusen (b) és Edoardo Bove, az AS Roma játékosa a labdarúgó Európa-liga elõdöntõje AS Roma - Bayer Leverkusen elsõ mérkõzésén a római Olimpiai Stadionban 2023. május 11-én. MTI/AP/Gregorio Borgia Fotó: Gregorio Borgia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtök este lejátszották az Európa-liga elődöntőinek első meccsét. A Juventus az utolsó pillanatokban mentette döntetlenre hazai meccsét a Sevilla ellen, míg az AS Roma hazai pályán nyert 1-0-ra a Bayer Leverkusen ellen a saját nevelésű, húszéves Edoardo Bove góljával. José Mourinho meglepő dicséretet fogalmazott meg a lefújás után.

– Bove fejlődése sokkal inkább a szüleinek és a nagymamájának a munkája, semmint az enyém. Rengeteget fektettek az oktatásába. A profizmusa alapján harmincévesnek tűnik, eközben alázattal dolgozik, hogy lépésről lépésre fejlődjön. Tavaly még csak az utolsó percekre állt be, idén már kezdőnek számít – mondta Mourinho a fiatal gólszerzőről, de természetesen egész csapatáról pozitívan beszélt a siker után.

– Minden dicséretet megérdemelnek a srácok. Nem volt könnyű meccs, a Leverkusen ellen nagyon nehéz játszani, mert az elvesztett labdákat azonnal megbünteti.

Érthető módon Mourinho korábbi játékosa, a Leverkusen mostani edzője, Xabi Alonso rosszabb hangulatban értékelt: – Nem vagyunk elégedettek, nem akartunk veszíteni. De tudjuk, hogy jövő héten újabb esélyünk van. Azt a meccset meg kell nyernünk, nincs több lehetőség a hibára. Jó volt majdnem tíz év után beszélni Mourinhóval. Tudtam, hogy taktikailag erős csapatra kell számítanom. Pellegrini és Bove nagyszerűen játszott – mondta Alonso, akinek csapata még az első tavaszi fordulóban, a Monaco ellen nyert úgy párharcot, hogy az első mérkőzést elveszítette. Most ugyanez a feladat a Leverkusen számára.

Semmi sem dőlt el Torinóban

A másik ágon a Juventus és a Sevilla sem szembesül ilyen helyzettel, miután a két csapat torinói összecsapása 1-1-re végződött. Juszef En-Nesziri góljára a jelzett hatperces hosszabbítás letelte után válaszolt Federico Gatti.

LOCATELLI, Manuel
Kiegyenlített a Juventus és a Sevilla párharca. Fotó: MTI/AP/LaPresse/Tano Pecoraro

– Ezen a szinten már mindig szorosak a mérkőzések. A csapatom jól járatta a labdát, de a kapu előtt túl sok hibát követtünk el. Hátrányba kerültünk, de a srácok nagyot küzdöttek, és kiharcolták a megérdemelt döntetlent – vélte Massimiliano Allegri, a Juventus vezetőedzője, akinek csapata csupán kétszer találta el a kaput, noha a lövőhelyzeteket vizsgáló analitikus statisztikai mutató alapján 2,12 volt a várható Juventus-gólok (xG) mennyisége a találkozón.

Az Európa-liga rekordgyőztese, a Sevilla oldalán a későn bekapott gól nem tett jót a hangulatnak, de a játékosok így is bizakodók voltak a hazai visszavágó előtt. A spanyolok edzője, José Luis Mendilibar a második félidővel elégedetlen volt.

– Nagyszerű első félidőt játszottunk, sok labdát szereztünk, és helyzeteket dolgoztunk ki. A második játékrészben már nem tudtunk gólveszélyt teremteni az ellenfél kapuja előtt, hátrébb szorultunk, szinte végig a saját térfelünkön védekeztünk – fogalmazott a spanyol szakember.

A párharcok visszavágóját jövő csütörtökön rendezik, a továbbjutók május 31-én, a Puskás Arénában vívják az Európa-liga döntőjét.

Európa-liga, elődöntő, 1. mérkőzések
AS Roma–Bayer Leverkusen 1-0, gól: Bove (63.)
Juventus–Sevilla 1-1, gól: Gatti (97.), illetve En-Nesziri (26.)

Borítókép: Bove itt Kossounouval vív légipárbajt (Fotó: MTI/AP/Gregorio Borgia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.