A Barcelona ünnepelhet, Messi összeállhat régi társaival

Vasárnap újabb topligában avathatnak bajnokot. A spanyol labdarúgó-bajnokságban már hetek óta egyértelműnek tűnik a Barcelona elsősége, a 34. fordulóban, az Espanyol elleni városi rangadón matematikailag is bebiztosíthatja bajnoki címét Xavi csapata. Mivel a Barcelona más sorozatban már nem érdekelt a 2022/23-as idényben, a már szinte biztos aranyérem mellett a jövő foglalkoztatja a katalán szurkolókat, s leginkább az, hogy abban helyet kap-e a PSG-től minden bizonnyal távozó Lionel Messi.

2023. 05. 12. 5:25
FC Barcelona v Granada CF - La Liga Santander Lionel Messi, Ancelotti nem foglalkozik Messi lehetséges visszatérésével
Leo Messi goal celebration during the match between FC Barcelona and Granada CF , corresponding to the week 33 of the Liga Santander, played at the Camp Nou Stadium on 29th April 2021, in Barcelona, Spain. (Photo by Joan Valls/Urbanandsport/NurPhoto) (Photo by Joan Valls/Urbanandsport / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: NurPhoto via AFP/Joan Valls
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2022/23-as idény előtt sok volt a bizonytalanság a Barcelona háza táján. A klub bonyolult üzleti manőverekhez folyamodott, hogy enyhítsen súlyos adósságán, és pénzügyi nehézségei ellenére meg tudja erősíteni keretét. A lépések fél sikert hoztak: a bajnoki cím távozása óta először minden bizonnyal meglesz a csapatnak, a Bajnokok Ligájában viszont egymás után a második évadban is elvérzett a csoportkörben a Barcelona, pedig a jó BL-szereplés a presztízsen túl anyagi szempontból is nagyon kellett volna a csapatnak. Mindeközben Gerard Piqué visszavonulásával és Sergio Busquets távozásával pont került a csapat nagy korszakának végére. Vagy mégsem?

Real Madrid CF v FC Barcelona: Semi Final Leg One - Copa Del Rey
A Barcelona vasárnap bebiztosíthatja bajnoki címét. Fotó: NurPhoto via AFP/Jose Breton

Piqué és Busquets egyaránt elmondhatja magáról, hogy a Barcelona legutóbbi három Bajnokok Ligája-győzelme (2009, 2011, 2015) alkalmával mindannyiszor a kezdőcsapat tagja volt. Rajtuk kívül ez további két futballista esetében igaz, s mindkettő klubváltásra készül a nyáron: Andrés Iniesta a japán Vissel Kobe, Lionel Messi a francia Paris Saint-Germain együttesétől távozhat.

Barcelona-öregfiúk Szaúd-Arábiában?

A harminckilenc éves Iniesta és a harmincöt éves Messi esetében pedig egészen hasonló célpontokról lehet olvasni: Szaúd-Arábia és az amerikai bajnokság, az MLS.

Busquets is folytatja még, Barcelonában már fizetéscsökkentés és valószínűleg több padon töltött idő lett volna a sorsa, a szaúdi Al-Hilal egészen más feltételekkel csábítja. A középpályás azonban kivár, hogy a klub sikerrel udvarol-e Messinek, s ki tudja, vajon nem az ázsiai Bajnokok Ligája rekordbajnoka áll-e Iniesta szaúdi ajánlata mögött is.

Az kizárt, hogy a Guardiola-féle, legendás státusba emelkedett Barcelona utolsó aktív mohikánjai mind gránátvörös-kékbe öltözzenek. Busquets valószínűleg kap egy méltó ünneplést, a katalánok reményei szerint nem piros lappal búcsúzik majd, mint Piqué. Iniesta utolsó kobei meccsére elfogadta a meghívást a Barca, de ennél több köze már nem lesz a 2010-es vb-döntő gólszerzőjének pályafutásához.

Messi esete viszont ezúttal is más. Az argentint még visszavárja a Barcelona.

A nehézség ugyanaz, mint tavaly vagy két éve, Messi távozásakor: a pénzhiány. 

Hogyan néz ki a Barcelona kerete jövőre?

Egyértelmű jelei vannak, hogy a Barcelona szeretné, ha Messi visszatérne. Az argentin játékos szerződése lejár Párizsban, a fizetését viszont nagyon kevés csapat tudná állni. A katalánok azonban részletes tervet készítettek, amire a La Liga már rá is bólintott. Számítások szerint Messi akkor térhet vissza, ha a Barcelona legalább százmillió euró értékben elad játékosokat keretéből a nyáron.

Ez akár két játékossal meglehet, Ousmane Dembélé és Frenkie de Jong lehetséges távozása már többször szóba került. Csakhogy Xavi terve éppen az, hogy házon belül, De Jonggal pótolja Busquetset.

Xavi szava mindenképpen fontos Barcelonában, s az edző egyértelműen jelezte, hogy szívesen látná Messit a csapatában. Ugyanakkor már tavaly is gyanús volt, hogy Xavi a kívánságai megfogalmazásakor a Barcelona presztízsét veszi figyelembe, sokkal kevésbé az aktuális anyagi nehézségeit.

Joan Laporta klubelnök is többre vágyik, mint csupán a klub megmentése: tudatosan vállal kockázatos döntéseket, amelyek a pályán elért sikerek esetén térülhetnek meg. A sportvezetőnek hízelegne, ha ő lenne az az elnök, aki visszacsábítja Messit Barcelonába. A múlt nyáron az átigazolásokkal sikeresen lavírozott Mateu Alemany, ő nem akarta visszahozni Messit, de a sportigazgató nem is marad a katalán klubnál.

További lehetséges érkezőkről is hallani a Barcelona háza táján. Akár gránátvörös-kékbe öltözhet a nyáron Roberto Firmino (Liverpool), és (mindkettő Manchester City) is. Utóbbi már többet ér a Transfermarkt alapján, mint Messi.

De amíg Lionel Messi következő állomáshelye nem lesz hivatalos, addig róla fog szólni a Barcelona nyara.

Borítókép: Lionel Messi Barcelona-mezben: vajon látunk még ilyet? (Fotó: NurPhoto via AFP/Joan Valls)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.