José Mourinho milánói munkássága után újra BL-t nyerhet az Inter

Egyetlen pillanatra sem forgott veszélyben az Inter továbbjutása a Milan elleni városi rangadón, a BL-elődöntőben. A labdarúgó Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában veretlen Inter 1-0-ra legyőzte a Milant, és 3-0-s összesítéssel jutott a Bajnokok Ligája döntőjébe.

Magyar Nemzet
2023. 05. 16. 22:51
null
FBL-EUR-C1-INTER-AC MILAN Fotó: ISABELLA BONOTTO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Internazionale a múlt héten kiharcolt 2-0-s előny után a sikercsapattal várta a párharc, a Bajnokok Ligája elődöntő visszavágóját. A Milan három poszton is változtatott, Rafael Leao, Malick Thiaw és Junior Messias is bekerült Stefano Pioli csapatába. A "hazai" esélyek mellett szólt, hogy az Inter a naptári évben még nem szenvedett két gólnál nagyobb különbségű vereséget, ami ma este a kiesését jelentette volna. Az AC Milan az utolsó szalmaszálba kapaszkodott a BL-szerepléssel: a gyenge bajnoki szereplése miatt a Bajnokok Ligájában biztosíthatta be a jövő évi indulását Pioli alakulata.

Laurato Martinez és Malick Thiaw harcolt a labdáért                        Fotó: MARCO BERTORELLO/AFP

Inter-helyzettel, és Theo Hernandez lövéssel kezdődött a meccs a színültig telt San Siróban. 

Előbbinek a játékvezető sípszava vetett véget, a Milan francia védője távolról próbálkozott, Onana kapus szemmel verte a felső sarkot épp hogy elkerülő lövést. A Milan birtokolta többet a labdát, és a Giroud-t kereső beívelésekkel zavarba tudta hozni az Inter védelmét és kapusát. Tovább folytatódott a Milan-offenzíva: a 10. percben Turpin nem vette észre, hogy Hernandez szabálytalankodott Barellával szemben, az első meccsen is igen aktív Tonali húzta meg a bal oldalon, a középre adására Brahim Díaz érkezett, és senkitől sem zavartatva, szemben a kapuval az alsó sarkot célozta meg, Onana leért a sarokra. 

Helyzetre helyzettel felelt az Inter: Barella lövését nagy bravúrral ütötte ki Maignan, de a játékvezető utóbb les címén annulálta volna a gólt, ha a labda átjutott volna a gólvonalon. A Milan erőlködött, elsősorban Rafael Leaót tömte a labdákkal, de a portugálnak nem volt elég területe, és Giroud sem jutott elegendő minőségi labdához. Az Inter ellencsapásokra apellált: egy ilyen után Dumfries centerezését tisztázta Thiaw középen. 

Sandro Tonali (jobbra) és Henrik Mhitarjan harca a labdáért                     Fotó: MTI/AP/ Luca Bruno

Fél óra játék után átvette az irányítást az Inter, többet volt a labda a kék-feketéknél. A félidő hajráját Leao helyzete vezette fel, de a portugál szélső közelről eltévesztette a kaput. A helyzetre megint helyzettel válaszolt az Inter: Calhanoglu szabadrúgása után Dzeko csúsztatott fejesét védte bravúrral Maignan. Ez volt az Inter első kaput eltaláló kísérlete. Majd Lautaro addig, addig cselezgetett, amíg lövőhelyzetbe nem került, de a lövése fölé szállt. Kényszerű csere történt a hazai oldalon: az odavágó legjobb játékosának választott Mkhitaryan helyett Marcelo Brozovic, a horvát vb-ezüst-, és bronzérmes középpályás szállt be. Más már nem történt, gól nem esett az első félidőben. 

A folytatásban egyik oldalon sem történt változás. A Milan támadásai ritkán jelentették veszélyt, az Inter taktikusan futballozott. Turpin, az első félidőt kitűnően vezető francia játékvezető mintha fogadalmat tett volna, hogy lap felmutatása nélkül vezeti le a meccset, nem hatódott meg a földre huppant játékosok láttán. Pedig kezdtek elszabadulni az indulatok, előbb Messias pakolt oda egy nagyot Calhanoglunak, majd Acerbi taposta meg Tonalit, de mindkét vétkes megúszta a figyelmeztetést.

Tudatosabban játszott az Inter, biztosan őrizte az előnyét. Az 55. percben tört meg a jég, gült még ekkor sem látott a San Siro közönsége, csak egy sárga lapot: Turpin Thiawot figyelmeztette. Leao szeretett volna eljátszani egy tizenegyest, de Turpin nem ette meg a műesést, igaz, sárga lappal sem díjazta a portugál alakítását. Negyedóra is eltelt a második félidőből, s nemigen látszott, hogy a Milan milyen taktikát választ a hátránya ledolgozására.  

Szűk fél órával a vége előtt cserélt a Milan: az izomsérülést szenvedett Thiaw helyett Kalulu érkezett. Két cserét hajtott végre az Inter: Dzeko helyett Lukaku, Di Marco helyett Gosens érkezett a 66. percben. A Milanban továbbra sem volt elegendő kreativitás, hogy feltörje ellenfele védelmét, az Inter pedig okosan menedzselte a meccset, tartotta az előnyét. 

Bő negyedórával a vége előtt megszerezte a vezetést az Inter: Lukaku és Barella tartotta a labdát a 16-os csücskénél a Milan-védőkkel szemben, majd a labda a csapatkapitány, Lautaro elé került, aki 10 méterről, kicsit szélről Maignan mellett a rövid sarokba lőtt. 

Inter-örom a Sn Siróban  Fotó: MTI/AP/MARCO BERTORELLO

Pioli mindent megpróbált a hajrában, kettőt cserélt: Messias és Brahum Díaz helyett Origi és Saelemaekers érkezett. Majd a gólszerző, Lautaro Martinez és Barella is elhagyta a pályát, Correa és Gagliardini jött be a maradék pár percre. De ez már nem osztott, nem szorzott. 

Így örült a gólszerző:

Az Inter 3-0-s összesítéssel jutott a Bajnokok Ligája döntőjébe, ahol a Manchester City vagy a Real Madrid lesz az ellenfele. José Mourinho 2010-es mestermunkája után 13 évvel idén újra BL-t nyerhet az Inter. A Milan pedig nem csak a BL-döntőről, könnyen lehet, hogy a jövő évi BL-indulásról is lemarad.

Labdarúgó Bajnokok Ligája, elődöntő, visszavágó: Internazionale–AC Milan 1-0 (0-0), San Siro, jv.: Turpin, gólszerző: Lautaro Martínez (74.). A döntőbe jutott: Internazionale (3-0-ás összesítéssel). A másik ágon Manchester City–Real Madrid elődöntőre kerül sor, az első meccsen Madridban 1-1 volt a végeredmény.

Borítókép: Lautaro gólja döntött (Fotó: MTI/AP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.