Elkerülte egymást a Győr és a Fradi, lehet színmagyar BL-döntő

Kisorsolták a női kézilabda Bajnokok Ligája elődöntőjének a párosítását. A Győr és a Ferencváros elkerülte egymást az elődöntőben: az ETO a címvédő norvég Vipers, a Fradi a dán Esbjerg ellen játszik június első hétvégéjén a budapesti MVM Dome-ban. A döntőt és a bronzmérkőzést másnap, június 4-én rendezik.

Magyar Nemzet
2023. 05. 09. 18:55
null
Érd 20230429 Nõi Kézilabda BL mérkõzés Gyõr - Metz Foto Nemzeti Sport - Micheller Szilvia A képen: Emily Bölk Fotó: Nemzeti Sport/Micheller Szilvia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Biztosan lesz vagy nem biztos, hogy lesz magyar döntős a női kézilabda Bajnokok Ligájában. Többek között ez volt a kérdés a június első hétvégéjén sorra kerülő női kézilabda Bajnokok Ligája Final Four sorsolásán. A sorozat történetében először ugyanis két magyar csapat, az ötszörös győztes, Győri Audi ETO és az FTC-Rail Cargo Hungaria is kiharcolta a részvételt a négyes döntőn. A Sport TV stúdiójában az  Európai Kézilabda-szövetség első alelnöke, Predrag Boskovic előbb az első elődöntő résztvevőjét, a Győri Audi ETO-t húzta ki, majd kiderült, hogy nem került egy ágra a két magyar csapat. A másik ágra került ugyanis a Final Four-újonc Ferencváros. 
Majd az is kiderült, hogy megismétlődik a tavalyi döntő: Boskovic ugyanis a kétszeres címvédő norvég Vipers Kristianstadot húzta a Győr mellé. A Ferencváros ellenfele a dán Esbjerg lesz.

BÖLK, Emily; AARDAHL, Maren; HOUSHEER, Dione
Emily Bölk                                           Fotó: MTI/EPA/Claus Fisker

Emily Bölk 2020-ban a német Thüringerből igazolt a Ferencvároshoz abban a reményben, hogy folyamatosan játsszon a Bajnokok Ligájában. Idén részese a Fradi klubtörténetének, ő is játszhat a négyes döntőben. A német átlövő hangsúlyozta, nem a Fradi az esélyes, és ez akár jól is elsülhet. – Mi vagyunk az esélytelenebbek, mi vagyunk az idei Final Four-mezőny meglepetése. Az Esbjerg nagyon jó csapat, magas játékosokkal, a dánok sokat futnak. Remélem, sok néző szurkol majd nekünk a helyszínen. Mi kell ahhoz, hogy meg tudjuk ismételni a Metz elleni negyeddöntőben mutatott bravúrt? Az esélytelen szerepében talán jobban tudunk teljesíteni, megpróbálunk mindent beleadni ebbe a hétvégébe, megpróbáljuk élvezni a pillanatot, hogy ott lehetünk a Final Fourban – mondta Bölk.

EHF Champions League: Team Esbjerg - Brest Bretagne Handball
Nora Mörk                 Fotó: AFP

Nora Mörk hatszoros Bajnokok Ligája-győztes, legutóbb a címvédő Vipers Kristianstaddal ünnepelt. A norvég klasszis a Győrrel háromszor nyerte meg a sorozatot 2017 és 2019 között. Idén a dán Esbjerggel jutott el Budapestre. Ő lehet az első a női kézilabda történetében, aki négy különböző csapattal megnyeri a BL-t. – Nagyon jó tapasztalat, érdekes élmény lesz a Ferencváros ellen játszani. Sokan szurkolnak majd nekik, biztosan nehéz lesz ellenük kézilabdázni. Biztosan szoros lesz majd az elődöntő. Élveznünk kell a pillanatot, hogy ott lehetünk, nem kell mindig stresszelnünk. Emily Bölk megemlítette, ismerem a Fradi-szurkolókat, fantasztikusak, hozzá tesznek majd a csapat teljesítményét. Nagy küzdelem lesz. 
Mörk hangsúlyozta, nem helyezi magát nyomás alá, hogy hétszeres BL-győztes lehessen, mert már most büszke a pályafutására.

Sandra Totf                 Fotó: Nemzeti Sport/Koncz Márton

Sandra Toft 2021-ben már járt a Final Fourban, tavalyelőtt a Győr nagy sorozatának végére tett pontot, miután az elődöntőben legyőzte az akkori csapatával, a francia Brest Bretagne-nal az ETO-t. Toft ma már a Győr játékosa. – Mindegy volt, melyik ellenfelet kapjuk, mert eddig is tudtuk, hogy nehéz dolgunk lesz. A Vipers kétszer megnyerte a sorozatot, azon leszünk a csapatommal, hogy harmadszorra ez ne sikerüljön neki. Ambros Martínnak, az edzőnknek megvan a megfelelő taktikai repertorája ahhoz, hogy sikeresek legyünk. Az ellenfélnek sok jó játékosa van, de mi sem szerénykedhetünk. Az elkövetkezendő huszonöt napban fel kell készülnünk, én személy szerint már holnap elkezdem a ráhangolódást.

Women's EHF Champions League quarter-finals - CS Rapid Bucuresti vs Vipers Kristiansand Handball
Jamina Roberts                             Fotó: EPA/Robert Ghement

A 2017–18-as szezonban Érden játszó balátlövő Jamina Roberts is pályafutása első Final Fourjára készül. A svéd klasszis újonc, de csapata nem, a Vipers nyerte a legutóbbi két BL-t. Roberts méltatta az ETO-t. – A Győr nagyon jó csapat, tisztelem a játékerejét. Sandra Toft kulcsfontosságú játékos, de ő csak az egyik, nagyon sok más fontos embere van az ETO-nak, mindenre fel kell készülnünk – mondta a svéd átlövő.

Magyarokra is szavazhatunk

Öt magyar női kézilabdázó is szerepel az európai szövetség (EHF) jelöltlistáján, amelyet az idény legjobbja szavazásra állítottak össze. A Bajnokok Ligája-elődöntős Ferencvárost a balszélső Márton Gréta, a jobbátlövő Klujber Katrin, a védekező-specialista Tomori Zsuzsanna, valamint a holland jobbszélső Angela Malestein, a német balátlövő Emily Bölk és a francia védőspecialista Béatice Edwige képviseli. Az ötszörös BL-győztes, idén szintén a legjobb négy közé jutott Győri Audi ETO játékosai közül a jobbszélső a svéd beálló Linn Blohm, a szlovén jobbátlövő Ana Gros, a norvég irányító Stine Oftedal, a francia balátlövő Estelle Nze Miko, valamint a dán és a norvég kapus, Sandra Toft és Silje Solberg került a jelöltek közé. A magyarok közül a német bajnok és kupagyőztes SG BBM Bietigheim kapusa, Szikora Melinda szintén ott van posztja hét legjobbja között. A magyar klubcsapatok külföldi kézilabdázói közül az Alba Fehérvár KC horvát kapusa, Tea Pijevic szerepel a jelöltek között. A voksoláson a játékosok, az edzők, a szakírók és a szurkolók szavazatai egyenlő arányban, 25 százalékban számítanak. A drukkerek a Home of Handball okostelefonos alkalmazásban szavazhatnak jövő hétfőtől május 25-ig. A férfi jelölteket a Bajnokok Ligája negyeddöntőjének visszavágói után nevezik meg, az ő szavazásuk május 26-án kezdődik. A díjátadó gála június 26-án lesz Bécsben.

Az Európai Kézilabda-szövetség később hozza nyilvánosságra az elődöntők sorrendjét. Az első mérkőzést 15.15-kor, a másodikat 18 órakor játsszák.

A Bajnokok Ligája, Final Four menetrendje:
Június 3.: FTC-Rail Cargo Hungaria–Esbjerg, Győri Audi ETO–Vipers Kristianstad.
Június 4.: 15.15: mérkőzés a harmadik helyért, 18.00: döntő.

Borítókép: Emily Bölk (Fotó: Nemzeti Sport/Micheller Szilvia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.