Ettől Dárdai Pál sem mentheti meg a Herthát – nagy a baj Berlinben

A Bundesliga legutóbbi fordulójában Dárdai Pál a közvetlen rivális Stuttgart ellen fontos, 2-1-es győzelemre vezette a Herthát, amely ennek ellenére továbbra is a bajnokság utolsó helyén áll, de legalább reménykedhet a bentmaradásban. Mint kiderült, a pályán kívül ennél is rosszabb a helyzet: a berlini futballklub komoly licence-problémával néz szembe.

Magyar Nemzet
2023. 05. 08. 15:45
Hertha BSC - Werder Bremen Dárdai Pál
Hertha BSC-Werder Bremen Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/SOEREN STACHE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német Süddeutsche Zeitung saját információjára hivatkozva írta meg, hogy a Hertha helyzete „kritikus” a következő idényre szóló licence-eljárásban, azaz a klub nem tudja teljesíteni a Német Labdarúgó Liga (DFL) követelményeit. Ez azt jelenti, hogy vezetésével a csapat bentmaradásért folytatott küzdelmének esetleges sikere is hiábavalóvá válhat.

Hertha BSC - Werder Bremen
Legalább három pontot kellene behoznia Dárdai Pál csapatának, de még ez is kevés lehet. Fotó: Europress/AFP/Soeren Stache

A lap szerint a Hertha komoly anyagi nehézségekkel küszködik, hiába csökkentették a klub költségvetését az elmúlt években, gyakorlatilag nincsenek tartalékai. A helyzet annyira súlyos, hogy a DFL szerint ezt a hiányt játékoseladásokból sem lehet majd orvosolni. Ahogy a cikk fogalmaz, a Hertha „a valaha volt legrosszabb eset”, ami komoly aggodalomra ad okot.

Az anyagi problémák azért érdekesek, mert a Hertha márciusban jelentette be hivatalosan, hogy egy amerikai befektetőcsoport, a 777 Partners szerezte meg a részvényeinek a 64 százalékát. A cég jelentős hálózattal rendelkezik, amelynek több nagy múltú klub is tagja, mint például az olasz Genoa, a brazil Vasco da Gamma, a belga Standard Liége és a spanyol Sevilla.

Éppen a 777 szerepvállalása okozza az egyik nagy gondot a Hertha esetében, ugyanis a DFL gyanakodva nézi az amerikaiak beleszólását a klub irányításába. Németországban az úgynevezett 50+1-es szabály szerint a fontos kérdésekben a klub szava kell, hogy döntő legyen a befektetőkével szemben, ám gyanús, hogy az eladósodott Hertha eladta ezt a jogát az amerikaiaknak.

Állítólag Dárdai Pál kinevezése vezetőedzőnek egyszerre volt szakmai döntés és kifelé mutatott üzenet, hogy lám, még a klub dönt az ilyen fontos kérdésekben. De ez már csak a lap okfejtése.

Az viszont biztos, hogy a Hertha június 30-ig pótolhatja a hiányosságait a licence-eljárásban, és ha nem felel meg, akkor nem indulhat a Bundesligában a következő idényben. Függetlenül attól, hogy az utolsó három fordulóban Dárdai vezetésével sikerül-e kiharcolni a bentmaradást a pályán vagy sem.

A Hertha jelenleg a 18., azaz utolsó helyen áll, hátránya három-három pont a Bochum, Stuttgart duó mögött, amelynek mindkét tagját meg kellene előznie ahhoz, hogy osztályozót játszhasson a másodosztály bronzérmesével. Ezt elkerülve, a biztos bentmaradáshoz a hátralévő három fordulóban az említett kettő mellett még egy csapatot meg kellene előzni, amely jelenleg az öt pontra lévő Schalke.

Borítókép: Dárdai Pál rossz hírt kaphat az idény végén (Fotó: AFP/SOEREN STACHE)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.