Ez a nap bevonul a kerékpársport történelmébe Roglic fordításával + videó

A Giro d’Italia vasárnap ér véget, de a római befutó már csak jutalomjáték lesz, főképp a szlovén Primoz Roglic számára. A Jumbo–Visma bringásának a mai hegyi egyéni időfutam előtt 26 másodperc volt a hátránya a brit Geraint Thomas (Ineos Grenadiers) mögött, s úgy fordított, hogy az emelkedőn leesett a lánca, és emiatt ott több mint tíz másodpercet elveszített.

Magyar Nemzet
2023. 05. 27. 19:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Giro d’Italia mai 20. szakaszán Tarvisio és Monte Lussari közötti 18,6 kilométeres hegyi egyéni időfutamot rendeztek, előtte az összetettben pedig a brit Geraint Thomas (Ineos Grenadiers) 26 másodperccel vezetett a szlovén Primoz Roglic (Jumbo–Visma), és 59 másodperccel a portugál Joao Almeida (UAE Team Emirates) előtt. A mai nap kőkemény kihívás volt, mert egy alapvetően sík, bő tíz kilométeres rész után nyolc kilométeren hegyre kellett felkapaszkodni, 1766 méter magasra, átlagosan 12 százalékos, de helyenként 22 százalékos meredekségű emelkedőn. A kaptató előtt 25 méteres zóna volt kijelölve azoknak, akik időfutamkerékpárról országúti bringára akartak váltani, ezt a dobogósok mind megtették, sőt Thomas még bukósisakot is cserélt – az igazi verseny a hegyen zajlott.

 

A háromhetes spanyol körversenyen, a Vueltán már háromszor diadalmaskodó Roglicnak egy időfutamról szörnyű emléke van: a 2020-as Tour de France-ot a végén ezen veszítette el honfitársával, Tadej Pogacarral szemben, pedig addig 57 másodperces előnyben volt vele szemben. S most az emelkedőn nagyon nehéz helyzetbe került, mert egy bukkanón leesett a lánc a kerékpárjáról, emiatt pedig több mint tíz másodpercet elvesztegetett.

Ám így is ő lett a leggyorsabb, és 40 másodperccel jobb időt tekert a végére elfáradó, de másodikként záró Thomasnál, a harmadik Almeidát pedig 42 másodperccel előzte meg. Ez a nap bevonul a kerékpársport történelmébe. Sikerével a 33 esztendős Roglic 14 másodperccel átvette a vezetést összetettben, ezzel a 2019-es harmadik helye után gyakorlatilag az idei olasz körversenyt is megnyerte.

Roglic utóbb nem panaszkodott az úthibára, ami nagyon sokba kerülhetett volna neki, azt mondta, hogy ilyesmi, mármint a lánc leesése megtörténik a kerékpársportban. S érzelmesen azt fejtegette, hogy természtesen nagy dolognak tartja a sikerét, de igazán a szurkolók szeretete van rá nagy hatással. A 2018-as Tour de France-győztes Thomas, aki csütörtökön ünnepelte a 37. születésnapját, sportszerűen mondta, hogy Roglic megérdemli ezt a Giro-győzelmet. Roglic az első szakaszgyőzelmét aratta, és az összetettben vezetőt megillető rózsaszín trikó most került rá először. A lehető legjobbkor.

A 106. Giro d’Italia vasárnap a 135 kilométeres római etappal fejeződik be. A zárószakasz már az ünneplésé és várhatóan a sprintbefutóé, az összetett az utolsó szakaszon hagyományosan már nem változik.

Giro d’Italia 20. szakasz, Tarvisio–Monte Lussari, 18,6 km, hegyi időfutam:
 1. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo–Visma) 44:23 perc
2. Geraint Thomas (brit, Ineos Grenadiers) 40 másodperc hátrány
3. Joao Almeida (portugál, UAE Team Emirates) 42 mp h.

Az összetett élcsoportja:
1. Roglic 82:40:36 óra
2. Thomas 14 másodperc hátrány
3. Almeida 1:15 perc hátrány

Borítókép: Ez már így marad: Primoz Roglic rózsaszínben (Forrás: Twitter/Giro d’Italia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.