Djokovics vezényelt az őt kifütyülő párizsi közönségnek

Novak Djokovics ugyan három szettben (7:6, 7:6, 6:2) győzött a spanyol Alejandro Davidovich Fokina ellen a francia nyílt teniszbajnokság, a Roland Garros harmadik fordulójában, de alaposan megszenvedett az újabb sikerért, az első két játszma egyaránt rövidítésbe torkollott és másfél-másfél órán át tartott. Djokovics olykor kissé öregesen mozgott, ápolást is kért, amiért kifütyülte őt a közönség. A szerb klasszis persze szokás szerint ebből is erőt merített.

Magyar Nemzet
2023. 06. 02. 19:41
Novak Djokovics

Novak Djokovics ugyan három szettben (7:6, 7:6, 6:2) győzött a spanyol Alejandro Davidovich Fokina ellen a francia nyílt teniszbajnokság, a Roland Garros harmadik fordulójában, de alaposan megszenvedett az újabb sikerért, az első két játszma egyaránt rövidítésbe torkollott és másfél-másfél órán át tartott. Djokovics olykor kissé öregesen mozgott, ápolást is kért, amiért kifütyülte őt a közönség. A szerb klasszis persze szokás szerint ebből is erőt merített.

Novak Djokovics borostásan, kissé meggyötörten lépett pályára a Roland Garros harmadik fordulójában a világranglistán 34. spanyol Alejandro Davidovich Fokina ellen. Láthatóan nem ízlett neki a spanyol erőtenisze, Davidovich Fokina nagyon keményen ütötte a labdákat, sokszor jól rövidített és így megfuttatta az esélyesebb szerbet, ráadásul a közönség is a szőke spanyol mellé áll. Djokovics olykor szélesen gesztikulálva fejezte ki az elégedetlenségét a szurkolók felé.

Novak Djokovics
Novak Djokovics elégtételt vette a közönségen (Fotó: Twitter)

Djokovics az első szettben kétszer is elvesztette az adogatását, előbb 2-2-nél, majd 5-5-nél, de mindkétszer egyből visszabrékelt. Davidovich Fokina a rövidítést is jobban kezdte, 3-1-re vezetett, de aztán a szerb csúcsüzemmódba kapcsolt és 7-4-re megnyerte a tie-breaket. Az első szettben két napja még is megizzasztotta a korábbi világelsőt.

A második játszma ennél is hektikusabban és szorosabban alakult, mindkét játékos háromszor vesztette el az adogatását, így torkollott a szett ismét rövidítésbe. 5-5-ig fej fej mellett haladtak, akkor aztán persze ismét Djokovics összpontosított jobban.

Ezután Djokovics ápolást, gyúrást kért, amit a közönség füttyel jutalmazott, Djokovics előbb a bal karjával vezényelt, majd az ég felé bökte a hüvelykujját, végül ironikosan megtapsolta az őt kifütyülőket.

 

Djokovics erőt merített az ellenséges hangulatból

Ám Djokovics szokás szerint a szurkolók ellenszenvéből is erőt merített. A harmadik játszmában megtörte a spanyol játékost, ez már simán alakult, 6:2-re nyert a 22-szeres Grand Slam-győztes és bejutott a negyedik fordulóba.

A mérkőzés utáni interjúban a korábbi kiváló salakjátékos, Alex Corretja Djokovics és a közönség kedvében járva egy idő után angolról franciára váltott – a szerb klasszis lényegében csak a Roland Garros miatt tanult meg franciául –, de a közönséget ez sem hatotta meg.

 

Talán az első fordulóban küldött üzenet kiverte a biztosítékot, a párizsiak sehogy sem akarják pártfogásukba venni minden idők egyik legjobb teniszezőjét.

Alcaraz menetel

A torna első számú esélyese, Carlos Alcaraz a harmadik fordulóban imponáló fölénnyel győzte le a kanadai Shapovalovot. Kiesett a 7. kiemelt Andrej Rubljov, az orosz játékos ötszettes csatában maradt alul az olasz Sonegóval szemben.

Roland Garros, férfi egyes, 3. forduló:
Djokovics (szerb, 3.)–Davidovich (spanyol, 29.) 7:6, 7:6, 6:2
Alcaraz (spanyol, 1.)–Shapovalov (kanadai, 26.) 6:1, 6:4, 6:2
Musetti (olasz, 17.)–Norrie (brit, 14.) 6:1, 6:2, 6:4
Ofner (osztrák)–Fognini (olasz) 5:7, 6:3, 7:5, 1:6, 6:4
Cicipasz (görög, 5.)–Schwartzman (argentin) 6:2, 6:2, 6:3
Varillas (perui)–Hurkacz (lengyel, 13.) 3:6, 6:3, 7:6, 4:6, 6:2
Hacsanov (orosz, 11.)–Kokkinakis (ausztrál) 6:4, 6:1, 3:6, 7:6
Sonego (olasz)–Rubljov (orosz, 7.) 5:7, 0:6, 6:3, 7:6, 6:3

Udvardy és Gálfi kiesett párosban

A második fordulóban Udvardy Panna és Gálfi Dalma is búcsúzott a női páros küzdelmeitől a francia nyílt teniszbajnokságon.

Udvardy és a belga Ysaline Bonaventure a 11. helyen kiemelt kínai Hszü Ji-fannal és Jang Csao-hszüannal szemben a második szettben 5:4-nél mérkőzéslabdát szalasztott el. Az ázsiaiak rövidítésben hozták a játszmát, majd az utolsó felvonásban 3:0-ra elhúztak, ám Udvardyék ismét erőre kaptak, két brékkel pedig meg sem álltak 5:3-ig. Újabb fordulat következett, a kínaiak 6:5-re átvették a vezetést, az egyenlítést követően pedig jöhetett az újabb rövidítés, amelyben hiába vezettek Udvardyék 6-3-ra, majd 9-8-ra is, a végén az ázsiai duó örülhetett, amely 11-9-re hozta a tie-breaket és így a mérkőzést is, amely három óra 12 percig tartott.

Gálfi Dalma és a lengyel Katarzyna Piter is nagy csatában, három szettben maradt alul a nyolcadik kiemelt Gabriela Dabrowski, Luisa Stefani kanadai, brazil kettőssel szemben. Gálfiék a döntő szettben már 5:3-ra vezettek, de a magyar játékos nem tudta kiszerválni a meccset. Az ellenfél fordított, és 2 óra 13 perc elteltével lezárta a mérkőzést.

Női páros, 2. forduló (a 16 közé jutásért):
Hszü Ji-fan, Jang Csao-hszüan (kínai, 11.)–Udvardy Panna, Ysaline Bonaventure (magyar, belga) 4:6, 7:6 (7-3), 7:6 (11-9)
Gabriela Dabrowski, Luisa Stefani (kanadai, brazil, 8.)–Gálfi Dalma, Katarzyna Piter (magyar, lengyel) 4:6, 6:2, 7:5

Borítókép: Djokovics mintha éveket öregedett volna ebben az évben (Fotó: Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.