Marakodnak a belgák: lelépett a sértődött kulcsjátékos

Belső feszültségek dúlnak a belga labdarúgó-válogatottnál, ami odáig fajult, hogy Domenico Tedesco szövetségi kapitány és Thibaut Courtois a nyilvánosság előtt üzent egymásnak. Utóbbi a Vörös Ördögök mai meccse előtt el is hagyta a csapatot, amire Courtois és Tedesco is más-más magyarázatot adott.

Magyar Nemzet
2023. 06. 20. 14:32
Thibaut Courtois
Belgium's goalkeeper Thibaut Courtois holds up a trophy as he celebrates his 100th match with the Belgian national team Red Devils prior to the UEFA Euro 2024 group F qualification football match between Belgium and Austria at the King Baudouin Stadium in Brussels, on June 17, 2023. (Photo by Kenzo TRIBOUILLARD / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legénybúcsúját a közelmúltban Budapesten tartó Thibaut Courtois-nak emlékezetes mérkőzése lehetett volna a múlt szombati Eb-selejtező, az Ausztria elleni 1-1-es döntetlen előtt ugyanis őt ünnepelték, mivel a közelmúltban volt a századik fellépése a belga nemzeti csapatban (immáron 102-nél tart). A 31 éves kapus ugyanakkor nem volt boldog a találkozót követően, és nemcsak az eredmény miatt bánkódott, mint azt Domenico Tedesco szövetségi kapitány elárulta. Courtois-t az zavarta, hogy a sérült csapatkapitány, helyett nem ő, hanem Romelu Lukaku viselhette a karszalagot.

Courtois-nak állítólag az szúrta a szemét, hogy Lukaku viselte a karszalagot
Courtois-nak állítólag az szúrta a szemét, hogy Lukaku viselte a kapitányi karszalagot Fotó: AFP/Belga Mag/KRISTOF VAN ACCOM

– Együtt úgy döntöttünk, hogy Romelu lesz a csapatkapitány Ausztria ellen, Thibaut pedig Észtország ellen. Ezt mindenki elfogadta, de a meccs után Thibaut váratlanul beszélni akart velem, és elmondta, hogy haza akar menni, mert csalódott és megbántva érzi magát 

fedte fel Tedesco a sajtótájékoztatóján. Az elejétől igyekeztem megadni neki az elismerést, amit megérdemel. Az én szememben ő a világ legjobb hálóőre, és nemcsak kapusként hanem emberként is kedvelem őt. Sokkoltak a történtek – vallotta be a belga válogatott élére februárban kinevezett edző.

 

Courtois még nem élt át hasonlót

Courtois ugyanakkor egészen másképp emlékszik erre a beszélgetésre, és a honlapján hangot is adott a meglepettségének. 

– Ez nem az első vagy az utolsó alkalom volt, hogy az edzővel öltözőbeli kérdésekről egyeztettem, de először fordult elő, hogy a másik fél úgy döntött, a nyilvánosság elé tárja a beszélgetésünket. Rendkívül csalódott vagyok emiatt, de leszögezném, hogy a kapitány kijelentései nem felelnek meg a valóságnak. Nem követeltem semmit az edzőtől, és beszéltem a csapattársammal, Romelu Lukakuval is, hogy tisztázzam a helyzetet – húzta alá a kapus, aki hozzátette, vasárnap vizsgálaton esett át térdproblémák miatt, és a Real Madrid, valamint a belga válogatott orvosi stábjával való egyeztetés után döntött úgy, hogy távozik a nemzeti csapattól.

Tedesco arról nem akart szót ejteni, hogy a történtek milyen hatással lehetnek Courtois jövőjére a válogatottban: – Ez nem a megfelelő idő arra, hogy erről beszéljünk, mert fontos mérkőzés előtt állunk. Azután szeptemberben lesznek meccseink, akkor már tisztábban fogjuk látni a helyzetet.

A belga labdarúgó-válogatott jelenleg az F csoport második helyén áll, három ponttal lemaradva az éllovas Ausztria mögött.

Európa-bajnokság, selejtező, keddi program

A csoport:
Norvégia–Ciprus 20.45
Skócia–Grúzia 20.45
Az állás: 1. Skócia 9 pont/3 mérkőzés, 2. Grúzia 4/2, 3. Spanyolország 3/1, 4. Norvégia 1/3, 5. Ciprus 0/2

E csoport:
Moldova–Lengyelország 20.45
Feröer-szigetek–Albánia 20.45
Az állás: 1. Csehország 7/3, 2. Lengyelország 3/2, 3. Albánia 3/2, 4. Moldova 2/3, 5. Feröer-szigetek 1/2

F csoport:
Ausztria–Svédország 20.45
Észtország–Belgium 20.45 (tv: Match 4)
Az állás: 1. Ausztria 7/3, 2. Belgium 4/2, 3. Svédország 3/2, 4. Észtország 1/2, 5. Azerbajdzsán 1/3

G csoport:
Bulgária–Szerbia 20.45 (tv: Aréna 4)
MAGYARORSZÁG–Litvánia 20.45 (tv: M4 Sport)
Az állás: 1. Szerbia 6/2, 2. Magyarország 4/2, 3. Montenegró 4/3, 4. Litvánia 1/2, 5. Bulgária 1/3

J csoport:
Bosznia-Hercegovina–Luxemburg 20.45
Izland–Portugália 20.45 (tv: Spíler 2)
Liechtenstein–Szlovákia 20.45
Az állás: 1. Portugália 9/3, 2. Szlovákia 7/3, 3. Luxemburg 4/3, 4. Bosznia-Hercegovina 3/3, 5. Izland 3/3, 6. Liechtenstein 0/3

Borítókép: Thibaut Courtois még egy mosolyt sem tudott kicsikarni magából a mérföldkő elérése miatt (AFP/Kenzo TRIBOUILLARD)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.