Életben maradt a Veszprém, a harmadik meccsre maradt a döntés

A Telekom Veszprém egyenlített a férfikézilabda NB I bajnoki döntőjében. Momir Ilics csapata a címvédő Szegedet hazai pályán győzte le 34-27-re. A mindent eldöntő harmadik mérkőzést pénteken játsszák.

Magyar Nemzet
2023. 06. 05. 20:18
LIGETVÁRI Patrik
Férfi kézilabda NB I – Telekom Veszprém – Pick Szeged Fotó: Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A férfikézilabda bajnokság döntőjének második mérkőzésén a Veszprém hazai pályán fogadta a Szegedet. Az első mérkőzésen a bajnok Szeged nyert 31-25-re, az újabb győzelme esetén a címvédő révbe ért volna az egyik fél második győzelméig tartó párharcban.

Vlagyimir Cupara bemutatott egy-két bravúrt   Fotó: Árvai Károly/Nemzeti Sport

A mérkőzés előtt a hazaiak edzője, Momir Ilics a Sport TV-n elismerte, komoly nyomás alatt játszik a csapata. – 

Rajtunk van a teher, ez érvényes a kapusokra is. De a kézilabda csapatjáték, és mi csakis együttesen tudunk előre lépni – fogalmazott a tavalyelőtt kinevezett Ilics. Hozzátette, agresszív harcmodorral igyekszik meglepni a csapata a Szegedet. – Különböző variációink lesznek a védekezésben, az elején meg akarjuk mutatni, hogy az Aréna a mi otthonunk. Győzni akarunk 

– mondta a magyar, szerb kettős állampolgár szakember.
A szegedieket vezető, a szezon végén távozó Juan Carlos Pastor nemigen gondolt arra, hogy tavaly és tavalyelőtt is Veszprémben lett bajnok a csapata. – Felesleges összehasonlítani ezeket a meccseket, mindenesetre jó lenne lezárni a párharcot. Mi nyerni jöttünk Veszprémbe – mondta a spanyol edző.

Az alapszakasz-győztes keretében nem történt változás a múlt heti meccshez képest, a Veszprém benevezte a fiatal, a szezon végén kölcsönben a norvég Elverumhoz távozó Lukács Pétert.

A Veszprémben Elisson és Vajlupau kezdett a két szélen, és két balkezes szerepelt középen, ezúttal Remili irányított, és mellette Ilics Zorán is bekerült a kezdő hetesbe. A másik átlövő Lauge volt, Pechmalbec kezdett a beálló poszton. 

Pechmalbec nagyon élt a meccs elején     Fotó: Vasvári Tamás/MTI

A szegedi kapuban az első meccs hőse, Mikler kezdett, Bombac irányított, Mackovsek és Tönnesen volt a két átlövő, Sostaric és Blonz a két szélső, Rosta pedig a beálló. 
Rosta Miklós gólja vezette fel a döntő második meccsét, ő könnyen túljárt Cupara eszén, de az lett volna művészet, ha szemben a kapuval közelről kihagyja a ziccerét. 
Nyoma sem volt a múlt héten, a párharc első meccsén látott bágyadt veszprémi csapatjátéknak. Ilics csapata 1-2-ről zsinórban négy gólt szerzett, ebből kettőt lerohanásból. Látványos volt a kontraszt a múlt heti és a mai Veszprém között. Vlagyimir Cupara is hozzátett egy bravúrt, Dragan Pechmalbec okosan lépett fel a Szegeden parádézó, korábbi veszprémi Borut Mackovsekre.

Bodó bátran vállalkozott       Fotó: Árvai Károly/Nemzeti Sport

Juan Carlos Pastor időkérése után Bodó Richárd jelentkezett egy látványos és okos góllal. Pechmalbec kulcsfigura volt a veszprémi támadójátékban. Hetest harcolt ki, és keményen harcolt a falban a hazaiak beállója. Mikler nem érezte a veszprémiek lövéseit, az első 10 percben az első, szegedi meccs hőse, egyetlen védést sem tudott bemutatni. Ezért is állandósult a két-, háromgólos veszprémi előny.

Pastor időkérése után támadásban kretívabb, tudatosabb támadó játékot produkált a Szeged. Mackovsek góljával minimalizálta hátrányát a vendégcsapat, szép lassan kezdett olvadni a veszprémi előny. 
Ilics vette a vállára a terhet, a szezon végén Hamburgba távozó jobbátlövő két okos góllal segített a kisebb hullámvölgybe került csapatán.

De csak egy ideig: Bombac tanári labdákat osztogatott, Bodó bátran vállalkozott, mindeközben megállt a veszprémi támadójáték. Öt perccel az első félidő vége előtt Mikler öt védésnél, Bodó öt gólnál járt. Elillant a veszprémi önbizalom, Bombac egyéni akciójával 16-nál érte utol ellenfelét a Szeged. Sőt, emberhátrányban Garciandia labdaszerzése után egyedül ment kapura, de Cupara bravúrral védett. Nem tudta átvenni a vezetést a címvédő.

Elisson biztosan dobálta be a veszprémi heteseket, ennek köszönhette a kihívó, hogy a gólok számában nem maradt el a támadásban feljavuló bajnokkal szemben. 18-17-es hazai előnnyel ért véget a technikai hiba és kihagyott hétméteres nélkül zárult első félidő. 

Mikler-bravúrokkal folytatódott a meccs. Több, mint három perc kellett az első gólhoz, ezt a nyáron Hamburgba távozó, addig hibátlanul lövő Ilics Zorán szerezte. Majd a Cuparát ideiglenesen váltó Corrales kivédett egy hétméterest. Szűk öt perc alatt minden megtörtént azok közül, amit nem láttunk az első félidőben. Eladott labdák, technikai hibák, kihagyott hetesek jöttek szép sorban... Igazi kuriózum, hogy a Veszprém hevesen reklamáló edzője kétperces büntetést kapott, amit a fia, Zoran töltött le. 

Egy, két gólon táncolt a Veszprém előnye. Majd Cupara védése után Lauge góljával alakult ki a második félidőben látott addigi legnagyobb különbség. Kentin Mahét, Andreas Nilssont, Gasper Margucot és Manuel Strleket továbbra sem küldte pályára. De a pályán levők hozták, amit tudnak. Elisson hetesével úgy tűnt, a Veszprém leszakítja ellenfelét, a tíz perc alatt a második félidőben csak két gólt szerzett Szegedet. 

Ilics ügyelt Mackovsekre     Fotó: Vasvári Tamás/MTI

Juan Carlos Pastor időt kért, de ez rövid távon nem hatott. Cupara bravúrok után dobott egy egész pályás, üres kapus gólt. Mikler helyett Alilovics érkezett a szegedi kapuba. 
Hat perc szünet után jelentkezett góllal a Szeged. De Ilics és Elisson góljaival elhúzott a Veszprém, a 26-20 valóban tetemes előnynek tűnt negyedórával a vége előtt. Jóllehet, Ilics edző nagy rizikót vállalt azzal, hogy a két kettő perces kiállítást begyűjtő Ligetvári Patrikot a pályán hagyta. 

A jelentős előnye birtokában a Veszprém nem nyugodott meg, az addig kiválóan védő Cupara meglökte a játékvezetőt, kétperces büntetést kapott. 
29-24-es veszprémi vezetéssel kezdődött a záró tíz perc. Majd Ilics Zorán lövésével már 30-24 volt az állás. Eldőlt, innen már nem tudott visszakapaszkodni a Szeged. 34-27-re nyert a Veszprém.

Az egyik csapat második győzelméig tartó párharc pénteken Szegeden dől el.

Férfi kézilabda bajnoki döntő, második mérkőzés: Telekom Veszprém–OTP Bank Pick Szeged 34-27 (18-17). A párharc állása: 1-1.

A mérkőzés hivatalos statisztikája ITT.

Borítókép: Ligetvári (piros mezben) keményen őrizte Bombacot (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.