Siklósi Gergely korán kiesett, öttusázóink olimpiai kvótát szereztek + videó

Nem nyert érmet kedden a magyar csapat a krakkói központú Európa Játékokon, de öttusázóink szereztek egy biztos olimpiai kvótát a 2024-es párizsi játékokra.

Magyar Nemzet
2023. 06. 27. 21:13
GULYÁS Michelle
Európa Játékok - Öttusa Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Leginkább vívóink remeklésében bízhattunk előzetesen, hiszen többek közt a tokiói olimpián ezüstérmes Siklósi Gergely is pástra lépett férfipárbajtőrben, csakhogy már a legjobb 64 között búcsúzott, így a fiúk közül ő esett ki a legkorábban. Andrásfi Tibor egy, Koch Máté és Nagy Dávid két körrel később, utóbbiak már a nyolcaddöntőben estek ki, egyformán ráadástusos vereséggel.

Meglepetésre Katona Renáta szerepelt a legjobban a magyar vívók közül. A Vasas csapatban világbajnok versenyzője a negyeddöntőig jutott női kardban, ahol 15-9-re kikapott az olasz Eloisa Passarótól, és a hetedik helyen végzett. Csapattársai közül Pusztai Liza és Battai Sugár már a csoportkörből sem jutottak tovább, Szűcs Luca pedig az első kieséses asszóját elvesztette.  

A keddi nap legnagyobb magyar sikerét öttusában könyvelhettük el, amelyben a nők elődöntős versenyét rendezték meg. Éremért tehát még nem küzdöttek a lányok, de egy jövő évi párizsi olimpiai kvóta már így is összejött. A sportág ötkarikás kvalifikációs kiírása szerint az Európa Játékokon nyolc párizsi helyet osztanak ki a nőknél és férfiaknál egyaránt, de nemzetenként csak egyet. A nőknél nyolc ország, köztük Magyarország versenyzői jutottak a 18-as fináléba, így már biztos a kvótaszerzés, a kérdés csak az, hogy Gulyás Michelle, Barta Luca vagy Guzi Blanka szerzi majd meg a három magyar döntős közül.

Három magyar ökölvívó, Mezei Petra (50 kg), Nagy Tímea (75 kg) és Veres Roland (57 kg) volt érdekelt a nyolcaddöntőkben, közülük Veres tudott nyerni. A korábbi kick-box-világbajnok nagypehelysúlyú bokszoló jó teljesítménnyel győzött a német Murat Yildirim ellen, a 24 éves magyar gyakorlatilag ütést is alig kapott a meccsen, s bejutott a mai negyeddöntőbe – egy győzelemre van az olimpiai kvótától. Mezei Petra és Nagy Tímea nem járt sikerrel, előbbi szerb, utóbbi francia riválistól kapott ki simán.

A női triatlonosok normál távú versenyén két magyar volt érdekelt, közülük a húszéves Kropkó Márta az úszás után a harmadik, a kerékpározást követően a 19. volt, a célba pedig a 15. helyen ért be. Sárszegi Noémi a 48 fős mezőnyben a 31. pozícióban végzett.

A csoportkör második fordulójában lépett pályára mindkét, hétfőn egyformán sikerrel kezdett magyar tollaslabdázó. Pytel Gergő a horvát Filip Spoljarecet egy szoros, majd egy sima szettel 2-0-ra legyőzte, ezzel biztosította helyét a nyolcaddöntőben. A nőknél Sándorházi Vivien kikapott az EJ-ezüstérmes, hatodik kiemelt belga Lianne Tantól, aki 2-0-ra múlta őt felül.

Borítókép: Gulyás Michelle bejutott a döntőbe öttusában (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.