„Az UEFA rossz üzenetet küld, a korrupció ellen küzdőket bünteti”

A nemzetközi sportdöntőbíróságon folytatódik a hadakozás az Osasuna és az UEFA között. A európai szövetség megerősítette, hogy nem engedi rajthoz állni a spanyol csapatot a Konferencialigában, az Osasuna viszont nem nyugszik bele az ítéletbe, s újabb kemény közleményben ekézte az UEFA-t.

Magyar Nemzet
2023. 07. 05. 7:38
Osasuna Barcelona UEFA
Osasuna Barcelona 2023 La Liga Fotó: AFP/LLUIS GENE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Osasuna a hetedik helyen zárta a spanyol labdarúgó-bajnokság legutóbbi kiírását, ezzel elvileg jogot szerzett arra, hogy a 2023/24-es idényben a harmadik számú európai sorozat, a Konferencialiga mezőnyének tagja legyen. Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) azonban kizárta a csapatot egy 2014-es bundaügy miatt, így az Osasuna a nemzetközi sportdöntőbírósághoz fordul.

A spanyol klub már korábban is érdes üzenettel jelezte az UEFA-nak, hogy nem ért egyet az eljárással, s az európai szövetség döntése után sem fogta vissza magát a hivatalos kommunikációjában.

„Az UEFA rossz üzenetet küld, a korrupció ellen küzdőket bünteti. Az Osasuna továbbra is minden lehetséges jogi eszközzel kiáll az UEFA ellen, hogy véget vessen saját jogai súlyos megcsorbításának” – emeli ki a közlemény.

Az UEFA azért most bünteti az Osasunát, mert a 2014-es bundázás óta a klub most először vívta ki a pályán a nemzetközi szereplés jogát, az európai szövetség szabályzata alapján pedig a 2007 óta történt bundázási esetek nem évülnek el, hanem megakadályozzak az érintett klub első lehetséges kupaindulását.

Az Osasuna viszont azzal érvel, hogy a klub maga kezdeményezte a bundázásban bűnös elöljárói elleni bírósági eljárásokat, azaz értelmezésük szerint az Osasuna mint egyesület nem bűnös, hanem éppen hogy a megtisztulás felé tett fontos és egyértelmű lépéseket.

Az Osasuna legutóbb a 2006/2007-es idényben szerepelt nemzetközi kupában, akkor szoros csatában esett ki az UEFA-kupa elődöntőjében a későbbi győztes Sevilla ellen.

A Konferencialiga utolsó selejtezőkörének sorsolását augusztus 7-én tartja az UEFA. Ha a bíróság addig igazat ad az európai szervezetnek, akkor az Osasuna helyét a bajnokságban nyolcadik helyen zárt Athletic Bilbao veszi át. Ha viszont a nemzetközi sportdöntőbíróság csak a sorsolás után hoz az Osasunát elmarasztaló ítéletet, akkor a spanyoloknak sorsolt ellenfél játék nélkül jut a Kl-főtáblára, a La Ligának pedig egyik csapata sem vehetne részt a sorozatban.

Borítókép: A bajnokságban az Osasuna a Barcelonával is megküzdött, most a zöld asztal mellett az UEFA-val harcol (Fotó: AFP/Lluis Gene)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.