Durva kritika az UEFA-nak: Gyenge az erősekkel, erős a gyengékkel

A spanyol labdarúgó-élvonalban szereplő Osasuna hiába vívta ezt ki a pályán, a jelek szerint nem indulhat a kontinens harmadik számú kupasorozatának, az Európa-konferencialigának a selejtezőjében. Az Európai Labdarúgó-szövetség tervezetére a klub is reagált, és a közleményében egyáltalán nem finomkodott.

Magyar Nemzet
2023. 06. 24. 12:25
Real Madrid v Osasuna - Copa del Rey
SEVILLA, SPAIN - MAY 06: Players of Osasuna react after losing the Copa del Rey final soccer match between Real Madrid and Osasuna at the La Cartuja Stadium in Sevilla, Spain on May 06, 2023. Pablo Garcia Sacristan / Anadolu Agency (Photo by Pablo Garcia Sacristan / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Fotó: Anadolu Agency via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt évtizedben a hullámhegyeket és a hullámvölgyeket is megtapasztalta az Osasuna csapata. A pamplonai klub megjárta a másodosztályt, sőt, egy alkalommal kis híján a harmadikba került, majd felküzdötte magát a La Ligába. A csúcspontot pedig az idei szereplés jelentette, mert a bajnokságban elért hetedik hely nemzetközi kupaselejtezőt ér, így ha sikeresen tudná le a rájátszást, az Osasuna ősztől az Európa-konferencialigában lenne érdekelt.

Igen ám, csakhogy az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) egy kilencéves ügy miatt kizárná a gárdát az Ekl-ből. A 2013–14-es idényben ugyanis az Osasuna akkori vezetői lefizetésekkel érték el, hogy egyes mérkőzések eredménye a kedvük szerint alakuljon.

Az UEFA emiatt büntetné meg most a klubot, amely a 2006–07-es idény óta először szerepelhetne valamelyik nemzetközi kupasorozatban. Ha az Osasuna elveszítené az indulás jogát, a helyét az Athletic Bilbao örökölné meg. Természetesen Pamplonában harcolnak az igazukért, és közleményükben keményen kiosztották az európai szövetséget:

– Gyenge az erősekkel, erős a gyengékkel – utaltak arra, hogy az UEFA a jelentés után egy-kettőre ítéletet hozott a büntetés mértékét illetően, viszont ha egy sztárcsapat van a vizsgálat fókuszában, akkor évekig is elhúzódik ez a folyamat.

Ha jogerőre emelkedik a döntés, a klub fellebbez ellene, mert mint az a közleményben is szerepelt, az Osasuna soha nem adja fel.

Borítókép: A Király-kupa döntőjének elvesztése után újabb csapás érheti az Osasunát (Fotó: AFP/ANADOLU AGENCY/Pablo Garcia Sacristan)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.