Bukás bukás hátán, nem így képzelték a befutót

Jasper Philipsen duplázott, a Tour de France harmadik szakasza után a negyediket is megnyerte, s a pontverseny élére állt. Bár a sprinterek a hétfőinél nyugodtabb hajrára számítottak, három bukás is tarkította az utolsó métereket. Összetettben továbbra is Adam Yates vezet.

Magyar Nemzet
2023. 07. 04. 18:21
PHILIPSEN, Jasper
Bayonne, 2023. július 3. Jasper Philipsen, az Alpecin-Deceuninck csapat belga versenyzõje ünnepel, miután megnyerte a 110. Tour de France francia országúti kerékpáros körverseny harmadik, Amorebieta-Etxano és Bayonne közötti, 193,5 kilométeres szakaszát 2023. július 3-án. MTI/EPA/Martin Divisek Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tour de France negyedik szakasza abszolút esélytelen lesz, amikor majd az idei francia körverseny legizgalmasabb etapjáról szavaznak a rajongók és a szakértők. Még szökés is alig alakult ki, végül ketten elléptek a többiektől, de nekik sem volt esélyük arra, hogy hazaérjenek. Az utolsó kilométereken azonban több bukás is borzolta a kedélyeket.

Mire a szökevények elszakadtak, a mezőny már túl volt a részhajrán, amelynél a hétfői szakaszgyőztes, Jasper Philipsen (Alpecin–Deceuninck) szerezte a legtöbb pontot a zöld trikóért folyó versenyben.

Az utolsó kilométereken viszont minden csapat a lehető legjobb pozícióra vágyott, a helyezkedésekből pedig három különböző bukás is lett, többek között az Európa-bajnok sprinter, Fabio Jakobsen (Soudal–Quick Step) is elesett, a vállát és a könyökét is csúnyán felhorzsolta.

Pedig a sprinterek abban bíztak, hogy a nogarói autóversenypálya, ahová a befutót vitték, biztonságos hajrát hoz majd.

– Kijelenthetjük, hogy a versenypályán sem biztonságosabb a befutó, mint az utcákon. Kiszámíthatatlanok voltak a kanyarok ívei a mezőnyben – fogalmazott a holland klasszis, Mathieu van der Poel, aki határozott manőverrel hozta kiváló helyzetbe a célegyenesben csapattársát, Philipsent.

A belga a második szakaszát nyerte az idei Touron, s jókora előnyre tett szert a pontversenyben, 150 ponttal vezeti a zöld trikóért zajló vetélkedést, mögötte Victor Lafay (Cofidis) nyolcvan-, a kedden másodikként befutott Caleb Ewan (Lotto Dstny) 73 pontos.

A sárga trikó nem volt veszélyben, Adam Yates (UAE Team Emirates) gond nélkül tartotta meg. Szerdán viszont jön az első, igazán magas emelkedőket tartalmazó szakasz az idei Tour de France-on.

Tour de France, 4. szakasz, Dax–Nogaro, 182 km

1. Jasper Philipsen (belga, Alpecin–Deceuninck) 4:25:28 óra
2. Caleb Ewan (ausztrál, Lotto Dstny) azonos idővel.
3. Phil Bauhaus (német, Bahrain–Victorious) a. i.

Az összetett állása

1. Adam Yates (brit, UAE) 18:18:01 óra
2. Tadej Pogacar (szlovén, UAE Team Emirates) 6 másodperc hátrány
3. Simon Yates (brit, Jayco AlUla) 6 mp h.

Borítókép: Jasper Philipsen már két szakaszgyőzelemnél jár az idei Touron (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.