Valter Attila csapata több okból is bosszankodott

A francia Victor Lafay meglepte az élmezőnyt, a Cofidis csapata tizenöt év után nyert ismét Tour de France-szakaszt. A leginkább Wout van Aert (Jumbo–Visma) bosszankodott, s Valter Attila csapata az össszetettért zajló versengés fejleményeinek sem örülhet, a kétszeres győztes Tadej Pogacar (UAE) újabb értékes másodperceket vert a címvédő Jonas Vingegaardra. Pogacar csapattársa, Adam Yates megőrizte a sárga trikót.

Magyar Nemzet
2023. 07. 02. 18:31
Victor Lafay Tour de France
Fotó: Twitter/Tour de France
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tour de France szombati nyitánya után a vasárnapi második szakaszt is Baszkföldön rendezték. Az idei leghosszabb, 208,9 kilométeres etapon a Jumbo–Visma szakaszgyőzelemben bízott, hiszen valószínű volt, hogy a sprinterek közül csak az univerzális klasszis, Wout van Aert bírja ki az utolsó emelkedőt. csapatának azonban a hegy tetején, majd a célban is csalódnia kellett.

Tadej Pogacar Tour de France
Tadej Pogacar formáján egyelőre nem látszik az áprilisi csuklótörés (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

Alaposan megrostálta az esélyesek csoportját a Jaizkibel nevű, második kategóriás emelkedő, amelynek tetején másodperc-jóváírást is lehetett szerezni. A két nagy esélyes, Tadej Pogacar (UAE) és (Jumbo–Visma) közül a szlovén ért fel elsőnek, ez az apró részsiker három másodpercet jelent a szlovén számára a dán címvédővel szemben.

Pogacar a lejtmenetben megpróbálta megőrizni az előnyt a többiekkel szemben, Vingegaard viszont nem segített neki, a Jumbo–Visma taktikája ugyanis mást kívánt meg.

Addig be is jött a Touron Valter Attila nélkül versenyző sztárcsapat stratégiája, hogy Wout van Aert az élcsoporttal érkezett meg a célegyenesbe, ám Victor Lafay (Cofidis) mindenkit meglepett.

Bár francia csapatként a Cofidis rendszeres résztvevője a francia körversenynek, 2008 óta most először ünnepelhetett szakaszsikert.

Van Aert dühösen csapkodta a kormányát, mögötte pedig a harmadik helyen Pogacar ért be, ezzel újabb négy másodperc előnyt szerzett Vingegaard-ral szemben. A szlovén klasszis csapattársa, Adam Yates is az élcsoporttal ért célba, így megőrizte a sárga trikót, míg a pontversenyben a szakaszgyőztes Lafay vette át a vezetést.

– Néztem a kis számítógépemet, és azt mondtam magamnak, hogy ötven méterrel a cél előtt fognak utolérni – mondta a francia kerekes, aki megkönnyebbülten vehette tudomásul, hogy tévedett.

Tour de France, 2. szakasz, Vitoria-Gasteiz–San Sebastián, 208,9 km:
1. Victor Lafay (francia, Cofidis) 4:46:39 óra
2. Wout van Aert (belga, Jumbo–Visma) azonos idővel
3. Tadej Pogacar (szlovén, UAE Team Emirates) a. i.

Az összetett állás
1. Adam Yates (brit, UAE) 9:09:18 óra
2. Pogacar 6 mp. h.
3. Simon Yates (brit, Jayco AlUla) a. i.

Vas Blanka csapata ünnepelt

A női Giro második szakaszát a holland Lorena Wiebes (SD Worx), akinek sikeréhez Vas Blanka munkája is hozzájárult. A magyar kerekes győztes csapattársával azonos idővel, az 52. helyen ért célba, összetettben továbbra is a holland címvédő, Annemiek van Vleuten (Movistar) vezet.

Borítókép: Victor Lafay hosszú rossz sorozatot szakított meg (Fotó: Twitter/Tour de France)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.