Tour de France: idén is Vingegaard és Pogacar csatája várható

Szombaton elkezdődik az év legjelentősebb kerékpáros versenye. A Tour de France a megszokottaknak megfelelően három héten át tart és huszonegy szakaszból áll. A végső győzelemért várhatóan idén is a tavalyi két főszereplő, Jonas Vingegaard (Jumbo–Visma) és Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) versenyezhet, bár utóbbi formája kérdéses áprilisi csuklótörése után. Mark Cavendish (Astana) újra nekifut, hogy megdöntse a legendás Eddy Merckx rekordját, ehhez egy szakaszt kell nyernie az idei Touron.

2023. 07. 01. 4:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bármennyire is három Grand Tourt rendeznek évről évre, a olaszországi Giro és a spanyolországi Vuelta rajongói sem vitathatják, hogy a világ leghíresebb kerékpáros versenye a Tour de France, a francia körverseny végső győztesének járó ikonikus sárga trikó pedig a leginkább áhított ereklye a sportágban. A 2020-as és 2021-es kiírás győztese, Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) kirobbanó formában kezdte az idei évet, ám áprilisi csuklótörése után kérdéses a formája. A Tour de France-címvédő Jonas Vingegaard (Jumbo–Visma) a legnagyobb esélyes, a dán klasszis segítői között ezúttal nem lesz ott A sprinterek idén a korábbiaknál is jobban vágynak a párizsi befutón aratott győzelemre, bár Mark Cavendish másik szakasszal is beérné.

Valter Attila Jonas Vingegaard ( Franciaország de nem Tour de France )
Valter Attila nem indul, más társak segítségével védené meg Tour de France-címét (Fotó: SCA/Cor Vos/Ivan Benedetto)

Honnan indul a Tour de France 2023-ban?

A száztizedik francia körverseny első három szakasza Spanyolországból indul, a szombati első etap rajt- és célállomása is Bilbao lesz. Az első versenynap rögtön tűzijátékot hozhat, az utolsó ötven kilométeren belül három kisebb emelkedő is vár a mezőnyre, a bilbaói szakaszgyőztes egyben a sárga trikó idei első viselője is lesz.

 

Az első igazán magas hegyre az ötödik szakaszig kell várni, az első hegyi befutó a hatodik szakaszon lesz. Időfutamot csak egyet rendeznek az idei Touron, a harmadik hét nyitányaként, a tizenhatodik szakaszon.

A Tour július 23-án zárul, a hagyományoknak megfelelően a párizsi befutóval. Ez a szakasz minden sprinter álma, idén talán még inkább, mint más években, ugyanis jövőre az olimpia közelsége miatt kimarad a Champs-Élysées a Tour de France útvonalából. 

Ki az idei Tour de France legnagyobb esélyese?

Az utolsó szakaszon a hagyományok szerint az összetett elsőségért már nem zajlik a harc, azt az előző húsz etapon kell megnyerni. A legnagyobb esélyes a címvédő dán Jonas Vingegaard, aki tavaly még kisebb meglepetésre végzett az élen. Idén négy körversenyen indult, háromszor az első helyen zárt.

A márciusi Párizs–Nizzán viszont kikapott, a kétszeres Tour de France-győztes Tadej Pogacar előzte meg, aki szenzációs formában kezdte az évet, tizenkilenc tavaszi versenynapjából tizenegyet az első helyen célba érve fejezett be. Az áprilisi Liege–Bastogne–Liege versenyen azonban szerencsétlenül bukott, eltörte a csuklóját. Azóta csak a múlt heti szlovén bajnokságon tekert, ahol fölényesen megnyerte az időfutamot és a mezőnyversenyt is, igaz, a másik szlovén szupersztár, a Giro idei győztese, Primoz Roglic nem indult.

Pogacar formája tehát kérdéses, ő maga úgy fogalmazott, hogy a három sérült csontból kettő jött teljesen rendbe. Csapata, az UAE Team Emirates Adam Yates személyében társkapitányt is kijelölt a francia körversenyre.

Tadej öt héten át nem tudott edzeni. A kerékpársportban nincsenek csodák, szükség van a kilométerekre. Ha optimistán közelítjük meg a helyzetét, akkor azt mondhatjuk, hogy sokkal frissebb lesz a kihagyásnak köszönhetően. De a konkurencia nagyon erős idén

fogalmazott az UAE igazgatója, Mauro Gianetti.

A kérdőjelek ellenére általános vélekedés a szakértők között, hogy idén is Pogacar lesz Vingegaard nagy riválisa. Rajtuk kívül még a dobogóesélyesek közé tartozik a tavalyi Giro-győztes Jai Hindley (Bora–Hansgrohe), a Vueltát az elmúlt két évben másodikként zárt Enric Mas (Movistar) és az olasz körverseny 2019-es győztese, Richard Carapaz (EF Education–EasyPost).

Ott lesz a mezőnyben a Tour négy évvel ezelőtti bajnoka, Egan Bernal (Ineos Grenadiers) is, aki tavaly januárban kis híján életét vesztette edzésbalesetben. A kolumbiai kerekes szép lassan kezd jó formába lendülni, de az összetett győzelem idén irreális célkitűzésnek látszik számára.

Lesz-e magyar induló a Tour de France 2023-as versenyén?

Bár Valter Attila idén több viadalon is aktívan hozzájárult csapattársa, Vingegaard összetett sikeréhez, a Jumbo–Visma úgy döntött a francia körverseny előtt, hogy a rutin mellett teszi le a voksát, a nyolcfős Tour-keret hat ponton is megegyezik a tavalyival.

Valtert a két tartalék egyikeként végül nevezte a csapat, amelynek az idei Giro előtt az utolsó napokban két versenyzője is kidőlt koronavírus-fertőzés miatt, de ezúttal nem történt hasonló balszerencse, így a magyar kerekesnek nem kell megszakítania a nyaralását. Valternek sokkal jobb esélye van arra, hogy az év utolsó háromhetesén, a Vueltán ott legyen a Jumbo–Visma keretében.

A Tour de France-on résztvevő többi csapat bő keretében nem találunk magyar versenyzőt, így honfitársunknak nem szoríthatunk a francia körversenyen.

Milyen rekordot dönthet meg Mark Cavendish?

A sárga trikó mellett idén is lesz harc a hegyimenők között a pöttyös trikóért és a sprinterek között a zöld trikóért. Utóbbit tavaly Vingegaard csapattársa, Wout van Aert nyerte meg, ő viszont idén a dán segítése mellett csak szakaszgyőzelmeket vesz célba, a pontverseny nem érdekli. Már csak azért sem, mert elképzelhető, hogy nem fejezi be a viadalt, ha második fia az eredetileg kiírtnál néhány nappal korábban, még a francia körverseny alatt megszületik.

Van Aert két éve a párizsi befutó megnyerésével zárta a Tourt, akkor megakadályozta Mark Cavendish csúcsdöntését. Az Astana brit kerékpárosa idén indul utoljára a francia körversenyen, amelyen eddig harmincnégy szakaszt nyert, ezzel társcsúcstartó a belga legenda, Eddy Merckx mellett. Ha Cavendish, aki az idei Girót szakaszgyőzelemmel zárta, akár csak egy versenynapon is az élen végez, akkor megdönti Merckx csúcsát, és egyedüli rekorderként vonulhat vissza.

Cavendish-hez hasonlóan utolsó Tourjára készül a szlovák Peter Sagan (TotalEnergies) is, aki már 2019 óta egyedüli csúcstartó a verseny történetében azzal, hogy hétszer is megnyerte a zöld trikót. A háromszoros világbajnok Sagan is biztosan szívesen búcsúzna szakaszgyőzelemmel, bár ez a Tour legutóbbi három kiírása során nem jött össze neki.

Borítókép: Vingegaard és Pogacar tavaly izgalmas és sportszerű párharcot vívtak a Tour de France összetettjéért (Fotó: Eurosport)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.