Szenzációs tripla, a csúcsdöntés viszont elmaradt

Véget ért a 2021-es Tour de France. Tadej Pogačar a sárga mellett még két trikót vihet haza, az utolsó versenynapon Wout van Aert nyert, így Mark Cavendish nem döntötte meg Eddy Merckx csúcsát, mindketten 34 Tour-szakaszsikert tudhatnak magukénak.

Magyar Nemzet
2021. 07. 18. 19:31
Wout Van Aert Mark Cavendish előtt
Prizs, 2021. jlius 18. Wout Van Aert, a Team Jumbo Visma belga versenyzje (b) megnyeri a 108. Tour de France profi orszgti kerkpros krverseny 21. (utols), Chatou s Prizs kztti 108,4 kilomteres szakaszt 2021. jlius 18-n. MTI/EPA/Christophe Petit Tesson Fotó: Christophe Petit Tesson Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hagyományoknak megfelelően Párizs szívében, a Champs-Élysées-n ért véget a francia kerékpáros körverseny, a Tour de France. Az utolsó szakaszon az összetett győztes már ünnepelni szokott, idén ezt a címét megvédő Tadej Pogačar (UAE) tehette meg, aki több mint öt perccel utasította maga mögé a meglepetésre második helyen zárt Jonas Vingegaardt (Jumbo–Visma). A sprinterek számára viszont az év egyik legfontosabb versenye a Tour, idén pedig ez különösen igaz volt. Mark Cavendish (Deceuninck–Quick Step) ugyanis nemcsak a nagy presztízsű szakaszsikerért, hanem Eddy Merckxszel közös, 34-es Tour-szakaszgyőzelmi rekordjának megdöntéséért is tekert.

A vasárnapi első kilométerek az ünneplésről szóltak, a legfiatalabb kétszeres Tour-győztessé avanzsált Pogačar alá is írta Wout Poels (Bahrain–Victorious) pöttyös trikóját. Igaz, valójában a hegyi pontversenyt is a szlovén nyerte tavaly után idén is, a holland második helyezettként viselte a megkülönböztetett mezt a záró szakaszon.

Aztán elindult a tényleges verseny, volt szökés is, de nem volt esélye a csoportnak arra, hogy hazaérjen.

Cavendish ezúttal nem kapta meg a megszokott nagyszerű felvezetést, Wout van Aert (Jumbo–Visma) mögül próbált kibújni, de kicsit beszorult a kordon mellé, és nem tudott eléggé felgyorsulni ahhoz, hogy lehagyja a riválist.

Van Aert így belga bajnoki trikóban megvédte honfitársa, Merckx társrekorderségét, és harmadik szakaszát nyerte a Touron. Az első egy kemény hegyi etap volt, a második időfutam, a harmadik mezőnyhajrá. Ilyen triplára legutóbb egy másik legenda, a Merckxhez hasonlóan ötszörös összetett Tour de France-győztes Bernard Hinault volt képes, 1979-ben.

Van Aert csak amiatt bosszankodott viccesen az interjúban, hogy a győzelemmel sok kötelezettséget intézett el magának, pedig el kell érnie a repülőt, hiszen jövő héten már Tokióban, az olimpián versenyez. Cavendish viszont pihenhet, a társrekorderség mellett pedig pályafutása második zöld trikójával vigasztalódhat.

2021-es Tour de France

Összetett győztes (sárga trikó): Tadej Pogačar (UAE)

A pontverseny győztese (zöld trikó): Mark Cavendish (Deceuninck–Quick Step)

A legjobb hegyimenő (pöttyös trikó): Tadej Pogačar (UAE)

Legjobb fiatal (fehér trikó): Tadej Pogačar (UAE)

Legaktívabb versenyző: Franck Bonnamour (B&B Hotels)

A csapatverseny győztese: Bahrain–Victorious

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.