Valter Attila versenyébe legfőbb kritikusa sem tudott belekötni

Véget ért a Tour de France hagyományos főpróbája. A Critérium du Dauphiné összetettjét a tavalyi Tour-bajnok, Jonas Vingegaard nyerte, a sikerhez hozzátett magyar csapattársa, Valter Attila is.

Magyar Nemzet
2023. 06. 12. 10:03
Valter Attila Jonas Vingegaard
Fotó: SCA/Cor Vos/Ivan Benedetto
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

úgy érzi, ismét szintet lépett. A legjobb magyar kerékpáros úgy fejezte be a Tour de France hagyományos főpróbáját, a Critérium du Dauphiné elnevezésű, nyolc szakaszból álló franciaországi versenyt, hogy csapata, a Jumbo–Visma elérte a célját: a dán Jones Vingegaard megnyerte az összetettet.

Valter Attila
Valter Attila remek hetet zárt. Fotó: Cor Vos/Miwa Iijama

Valter feladata ezúttal kizárólag a dán csapatkapitány segítése volt, így teljesítménye szempontjából kevésbé mérvadó, hogy az egyébként tiszteletre méltó huszonhatodik helyen fejezte be az összetettet.

Az sokkal inkább, hogy a saját magával szemben jellemzően maximalista Valter nem tudott belekötni a franciaországi produkciójába.

„Életemben először érzem azt, hogy a világ egyik legjobb bringása vagyok. Vannak még előttem sokan és higgyétek el, nem egyszerű nekem ezt leírni. De ideértem. 8 hibátlan nap után azt érzem, ez volt életem legjobb versenye!” – írta Facebook-oldalán a kerékpáros, aki hétfőn ünnepli huszonötödik születésnapját.

Valter Attila és a Tour de France

Noha a Dauphinén Valter komoly szerepet kapott a Tour-címvédésre hajtó Vingegaard segítőjeként, a Jumbo–Visma idei keretébe nem került be a sportág legnagyobb presztízsű viadalára.

A csapat a rutin mellett döntött, csak egy tervezett változást hajtott végre a tavaly sikerrel járt nyolcashoz képest: az idei Giro-győztes, Primoz Roglic helyét a holland Dylan van Baarle vette át.

A bejelentés óta újabb cserére kényszerült a csapat, a 2019-es Tour harmadik helyezettje, Steven Kruijswijk ugyanis súlyos sérülést szenvedett a Dauphinén, az ő helyére az előre megnevezett tartalék, Wilco Kelderman ugrott be.

Több tartalékot nem nevezett meg a Jumbo–Visma, de az biztos, hogy Valter csak akkor juthat szóhoz a július 1-jén rajtoló Tour de France-on, ha a csapat hasonlóan jár, mint bő egy hónapja, amikor a Giro-rajt előtti napokban két versenyzője is kidőlt koronavírus miatt.

Borítókép: Valter Attila és (Fotó: SCA/Cor Vos/Ivan Benedetto)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.