Max Verstappen már Sebastian Vettel nyakában lohol

Max Verstappen sikerszériája a Formula–1-es Belga Nagydíjon sem ért véget. A kétszeres világbajnok holland pilóta azok után, hogy a szombati sprintet is megnyerte, vasárnap a hatodik helyről indulva ugrott az élre, zsinórban nyolcadik győzelmét szerezve ezzel. Sergio Péreznek és a pole pozíciós Charles Leclerc-nek jutott a másik két dobogós hely a négyhetes nyári vakáció előtti utolsó versenyen.

2023. 07. 30. 16:37
Max Verstappen
Red Bull Racing's Dutch driver Max Verstappen celebrates with his trophy on the podium after the Formula One Belgian Grand Prix at the Spa-Francorchamps Circuit in Spa on July 30, 2023. (Photo by JOHN THYS / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Red Bull) a pénteki és a szombati időmérőt is megnyerte, de csak az egyik ért neki pole pozíciót, mégpedig az utóbbi, és az első rajtkockát aztán győzelemre váltotta a sprintfutamon. Mögötte Oscar Piastri (McLaren) és Pierre Gasly (Alpine) látták meg a kockás zászlót, míg a nagymenők közül többen is pórul jártak a belga miniversenyen . Sergio Pérez (Red Bull) és (Mercedes) egymással ütközött, a mexikói pilóta célba sem ért, a brit pedig a baleset okozójaként időbüntetést kapott – a negyedikről a hetedik helyre csúszott vissza. Alonso pedig a kavicságyba kicsúszva ünnepelte a 42. születésnapját.

Max Verstappen Belga Nagydíj
Verstappen a sprint után a Belga Nagydíjon sem talált legyőzőre Fotó: AFP/JOHN THYS

Verstappenhez visszatérve, a kétszeres világbajnok váltócsere miatt veszítette el az első rajtpozícióját a Belga Nagydíjra, öt hellyel hátrasorolták őt, így a hatodikról indult. Az első helyet Charles Leclerc (Ferrari) örökölte meg Verstappentől, aztán Pérez, Hamilton, Carlos Sainz (Ferrari), Piastri következett. 

A rajt után Leclerc megőrizte a helyét, de csak néhány kanyar erejéig, aztán Pérez simán elhúzott mellette. Sainz az első kanyarban rányomta Piastrit a falra, amire mindketten ráfizettek. A McLaren ausztrálja azonnal kiállt, Sainz még huszonkét körön keresztül kínlódott a pályán a sérült autójával, hogy aztán leparkoljon a bokszban.

Verstappen nem tudott azonnal előrelépni, de a már említett kakaskodás eredményeképp felzárkózott Hamilton mögé a negyedik helyre. A holland viszonylag sokáig bíbelődött Hamiltonnal, csak a 6. körben előzte meg, majd Leclerc nyomába eredt, akit további három kör alatt vadászott le.

Pérez ekkor 2,8 másodperces előnnyel állt az élen, amit Verstappen a kerékcserékig nem tudott ledolgozni. Utána viszont villámsebességgel megérkezett a csapattársa nyakába, és a 17. körben átvette a vezetést.

Verstappen könnyedén leszakította magáról Pérezt, akit nagy lemaradással követett Leclerc és Hamilton. Csatákra így az élmezőnyben nem volt kilátás, de lógott az eső lába. Végül csupán néhány szem csepergett, még csak átmeneti esőgumik sem kerültek fel az autókra. 

Verstappen így csak saját magával vívott (és olykor a versenymérnökével szópárbajt), sorra futotta a leggyorsabb köröket, míg le nem intették az első helyen. A címvédőnek ez volt zsinórban a nyolcadik sikere, így már csak egyre van Sebastian Vettel kilences győzelemből álló rekordjától.

A második és harmadik Pérez, Leclerc duó is csendben, senkitől sem zavartatva ért célba, huszonkét, illetve harminc másodperccel lemaradva Verstappen mögött. Hamilton, Fernando Alonso (Aston Martin), George Russell (Mercedes), Lando Norris (McLaren), Esteban Ocon (Alpine), Lance Stroll (Aston Martin) és Cunoda Juki (Alpha Tauri) foglalták el a további pontszerző helyeket.

Most egy időre el kell búcsúznunk a Formula–1-től, a következő futam ugyanis csak a nyári vakáció után, augusztus végén Hollandiában lesz.

Végeredmény, Belga Nagydíj, Spa-Francorchamps (44 kör, 308,052 km, a pontszerzők):
 1. Max Verstappen (holland, Red Bull) 1:22:30.450 óra
 2. Sergio Pérez (mexikói, Red Bull) 22.305 másodperc hátrány
 3. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 32.259 mp h.
 4. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 49.671 mp h.
 5. Fernando Alonso (spanyol, Aston Martin) 56.184 mp h.
 6. George Russell (brit, Mercedes) 1:03.101 perc h.
 7. Lando Norris (brit, McLaren) 1:13.719 p h.
 8. Esteban Ocon (francia, Alpine) 1:14.719 p h.
 9. Lance Stroll (kanadai, Aston Martin) 1:19.340 p h.
10. Cunoda Juki (japán, Alpha Tauri) 1:20.221 p h.
leggyorsabb kör: 1:47.305 perc, Hamilton (44. kör)

A vb-pontversenyek állása 12 futam után (még 10 van hátra):

versenyzők:
 1. Verstappen 314 pont
 2. Pérez 189
 3. Alonso 149
 4. Hamilton 148
 5. Leclerc 99
 6. Russell 99
 7. Sainz 92
 8. Norris 69
 9. Stroll 47
10. Ocon 35
11. Oscar Piastri (ausztrál, McLaren) 34
12. Pierre Gasly (francia, Alpine) 22
13. Alexander Albon (thaiföldi, Williams) 11
14. Nico Hülkenberg (német, Haas) 9
15. Valtteri Bottas (finn, Alfa Romeo) 5
16. Csou Kuan-jü (kínai, Alfa Romeo) 4
17. Cunoda 3
18. Kevin Magnussen (dán, Haas) 2

csapatok:
 1. Red Bull 503 pont
 2. Mercedes 247
 3. Aston Martin 196
 4. Ferrari 191
 5. McLaren 103
 6. Alpine 57
 7. Williams 11
 8. Haas 11
 9. Alfa Romeo 9
10. Alpha Tauri 3

Borítókép: Max Verstappen Spa-Francorchamps-ban (Fotó: AFP/JOHN THYS)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.