Vas Kata Blanka sprintbefutót nyert a női Girón + videó

Vas Kata Blanka nyerte sprintbefutóban a női Giro d’Italia országúti kerékpáros-körverseny nyolcadik szakaszát.

Forrás: MTI2023. 07. 08. 15:44
Vas Kata Blanka
Abtwil, 2023. június 18. Vas Kata Blanka, az SD Worx csapat magyar versenyzõje a négyszakaszos svájci World Tour nõi profi országúti kerékpáros körverseny második, St. Gallen és Abtwil közötti 25,7 kilométeres szakaszán 2023. június 18-án. A 21 éves versenyzõ megnyerte az elõzõ napi elsõ szakaszt. MTI/EPA/Keystone/Gian Ehrenzeller Fotó: Gian Ehrenzeller
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pénteki pihenőnap után szombaton Nuoróból Sassariba tekert 125,7 kilométert a mezőny 38 Celsius-fokos hőségben. Az SD Worx 21 éves magyar bajnoka az utolsó 50 kilométeren belül, majd a hajrához közeledve is benne volt egy-egy szökési kísérletben, de amikor látta, hogy nem sikerül elszakadni, taktikusan nem erőltette tovább.

A hajrában kiválóan helyezkedett az esélyesek csoportjában és az emelkedős utolsó kilométereken végig az élcsoportban tekert: előbb a sportági legenda, a holland sprinter Marianne Vos kerekén, majd az enyhén emelkedő utolsó kilométeren már az amerikai bajnok Chloe Dygert szélárnyékában. Innen is indult meg az utolsó száz méteren belül és egy kerékpárhossznyival nyert Dygert és a német bajnok Liane Lippert előtt. Ezzel pályafutása legnagyobb győzelmét aratta, az elmúlt három héten belül pedig szakaszt nyert a svájci körversenyen, majd aranyérmes lett a magyar bajnokságon időfutamban és a mezőnyversenyben is.

Vas a villáminterjúban elmondta: nagyon boldog, reggel még nem gondolta volna, hogy nyerni fog. Elárulta azt is, hogy az utolsó fél órára nem maradt vize a rekkenő hőségben, de egy csapattársától hozzájutott frissítőhöz. Kiemelte azt is, hogy bíztak benne az SD Worxnél.

Az összetettben megőrizte első helyét és ezzel a rózsaszín trikót a holland Annemiek van Vleuten. A negyvenéves világbajnoknak pályafutása utolsó évében már csak egy sikeres etap kell a címvédéshez.

A viadal vasárnap a Sassari és Olbia közötti 126,85 kilométeres etappal zárul.
 

 

Eredmények (a firstcycling szakportál alapján), 8. szakasz, Nuoro–Sassari, 125,7 km:
1. (SD Worx) 3:00:41 óra
2. Chloe Dygert (amerikai, Canyon//SRAM) azonos idővel
3. Liane Lippert (német, Movistar) a. i.

Az összetett élcsoportja:
1. Annemiek van Vleuten (holland, Movistar) 21:06:52 óra
2. Juliette Labous (francia, dsm-firmenich) 3:56 perc hátrány
3. Gaia Realini (olasz, Lidl-Trek) 4:23 p h.
...43. Vas 49:55 p h.

Borítókép: Vas Kata Blanka, az SD Worx csapat magyar versenyzője a négyszakaszos svájci World Tour női profi országúti kerékpáros-körversenyen (Fotó: MTI/EPA/Keystone/Gian Ehrenzeller)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.