A botrányhős eldobta a haját, érkezhet Budapestre

Ezen a héten rendezik a világ legszínvonalasabb nemzeti atlétikai bajnokságát az Egyesült Államokban. A női 100 méteres döntőt a botrányhős, Sha’Carri Richardson nyerte, a férfiaknál nagy meglepetésre Cravont Charleston világbajnokokat vert. A többszörös olimpiai és világbajnok hármasugró, Christian Taylor messze volt a dobogótól, így lemarad a budapesti világbajnokságról.

Magyar Nemzet
2023. 07. 08. 7:51
2023 USATF Outdoor Championships
EUGENE, OREGON - JULY 07: Sha'Carri Richardson (R) competes in the Women's 100m Semi Final during the 2023 USATF Outdoor Championships at Hayward Field on July 07, 2023 in Eugene, Oregon. (Photo by Christian Petersen/Getty Images) Fotó: Getty Images/Christian Petersen
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben a hazai atlétikai bajnokság is zajlik az idei vb helyszínén, az Egyesült Államokban is a nemzeti bajnoki címért versenyeznek az atléták. Egyes számokban akár a világbajnoki döntő színvonalával is felér az egyben válogatóversenyként is szolgáló bajnokság, amelyen lényegében kialakult az a vb-csapat, amellyel Budapestre érkezik az amerikai válogatott.

Sha’Carri Richardson már a női 100 méteres döntő előtt felhívta magára a figyelmet, amikor látványos mozdulattal eldobta a parókáját.

Richardsonról már két éve tudjuk, hogy nagyon gyors, amikor huszonegy évesen kvalifikálta magát az olimpiai csapatba. Azaz csak kvalifikálta volna, ha nem tiltják el az ötkarikás részvételtől marihuánahasználat miatt.

Richardson ezek után tavaly nem futott jól, hiába hirdette magát a legjobbak közé valónak, idén pedig az is előfordult vele, hogy addig balhézott egy repülőgépen, amíg leszállították a járatról.

A huszonhárom éves futónőnek azonban Budapesten már valóban bemutatkozhat nagy világversenyen, 10,82 másodperces idővel megnyerte a válogatót, az amerikaiak pedig bíznak benne, hogy Magyarországon Richardson nem a botrányaival hívja fel magára a figyelmet, hanem legyőzi a jamaicaiakat, akik a tavalyi vb-n valamennyi érmet besöpörték a számban. Richardsonnak nem lesz egyszerű dolga, a jamaicai válogatót a 200-as világbajnok Shericka Jackson a világ idei legjobb idejével, 10,65-tel nyerte meg.

– Nem visszatértem, hanem még jobb vagyok – hangsúlyozta győzelme után a visszafogottsággal nem vádolható Richardson.

A férfi 100 méteres döntőben meglepetés született, a korábban még amerikai fináléig sem jutott huszonöt éves Cravont Charleston nyerte a versenyt a 2019-es világbajnok Christian Coleman és a tavalyi 200-as aranyérmes előtt. A 100 méter címvédője, Fred Kerley nem indult, de ő így is ott lehet a budapesti vb-n, a szám tavalyi Gyémánt Liga-győztese, a válogatón csak hatodikként zárt Trayvon Bromell viszont az egyéni versenyről lemarad, mert hiába érne a GyL-elsőség vb-kvótát, négynél több indulója egyetlen nemzetnek sem lehet egy-egy versenyszámban.

Míg Bromell váltótagként még eljuthat Budapestre, Christian Taylor biztosan kihagyja a magyarországi vb-t, ő a hármasugrás kétszeres olimpiai és négyszeres világbajnokaként csak a nyolcadik helyen zárta hazája bajnokságát. Igaz, az eredmény nem volt váratlan, hiszen Taylor az elmúlt három évben Achilles-bántalmai miatt nem tudta korábbi formáját mutatni, de idén nagyon fogadkozott, hogy visszatér még a legjobbjához.

400 méteren még csak az elődöntőket rendezték, de érdemes kiemelni, hogy a nők között egyedül Sydney McLaughlin-Levrone futott 50 másodpercen belül. Úgy tűnik, a 400 gát világcsúcstartója komolyan gondolja, hogy rámegy az egykörös sík-gát duplára Budapesten, ehhez a vb harmadik versenynapján két és fél órán belül kell majd futnia egy gátas előfutamot, majd egy elődöntőt síkon. McLaughlin-Levrone 400 gáton címvédőként automatikus induló, abban a számban nem kellett indulnia hazája bajnokságán.

Borítókép: Sha'Carri Richardson, itt még parókában (Fotó: Getty Images/Christian Petersen)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.