Mindenki fókuszában a hazai atlétikai világbajnokság

Pénteken kezdődött, szombaton ér véget az atléták országos bajnoksága a Nemzeti Atlétikai Központban. Márton Anita diszkoszvetésben szerezte meg az első aranyérmet a kétnapos viadalon, amely nemcsak a sportolóink számára kulcsfontosságú állomás az augusztusi világbajnokság előtt, hanem a szervezők szempontjából is. Hamarosan ugyanis a világ legjobb atlétái érkeznek Budapestre.

2023. 07. 07. 21:31
MÁRTON Anita
128. Atlétikai Magyar Bajnokság Fotó: MTI/Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei év legjelentősebb sporteseményét, az atlétikai világbajnokságot augusztus 19. és 27. között Budapest rendezi. A vb helyszíneként felhúzott Nemzeti Atlétikai Központ főpróbája az országos bajnokság, amely pénteken kezdődött és szombaton fejeződik be az ultramodern létesítményben. S ez nem csak egyszerű, közhelyszerű szófordulat: a szervezők árgus szemekkel figyelhették, hogy mi működik jól, mi kevésbé, az önkéntesek szokták, hogy milyen kérdésekre kell válaszolniuk. Sajnos még az orvosi csapat ébersége is próbára tétetett: az U20-as váltóversenyek egyik befutóembere néhány méterrel a cél előtt rosszul lépett és óriásit esett, így szüksége volt az ellátásra.

Atlétáink számára is fontos állomás az országos bajnokság, hiszen kevesen, az utcai számokat leszámítva mindössze négyen voltak a verseny előtt, akik már világbajnoki szintet teljesítettek, azaz biztos indulónak tekinthették magukat a hazai világbajnokságon. Fontos kiemelni, hogy ezekkel a szintekkel nagyon magasra helyezi a lécet az atléták számára a nemzetközi szövetség (WA), az így kvalifikálók mellé pedig a világranglistáról töltik fel a mezőnyt, amelyen sok pontot érhet egy országos bajnoki cím, különösen akkor, ha még értékes eredménnyel is párosul.

Emiatt 800 méteren már nem kell aggódnia Kéri Biankának, fő távján megfutotta a vb-szintet, pénteken egy körön egyéni csúccsal szerezte meg a hazai bajnoki címet. A vb-n várhatóan 5000 méteren induló Wagner-Gyürkés Viktória 1500-on lett aranyérmes, s szintén nem fő számában versenyzett pénteken fedett pályán világbajnok súlylökőnk, Márton Anita, aki diszkoszvetésben szerzett aranyérmet.

– Idén egyetlenegyszer dobtam diszkoszt, nem is nagyon készültem rá. Viszont ahogy súlylökésben és edzésben haladunk előre, az hozza magával a diszkoszeredményt is. Súlylökésben is mindenképp a bajnoki cím a cél, jó lenne ismét 18 méter felett lökni, tehát újra egy szezoncsúcsot elérni. A stadion nagyon tetszik, jók a körülmények, minden flottul, gördülékenyen ment – mondta klasszisunk, akinek van összehasonlítási alapja a körítést illetően, hiszen három olimpián és hat világbajnokságon is szerepelt már. A körülményeket mások is dicsérték, s bár a hatalmas létesítménynek még az alsó karéja sem telt meg, a hangulatra is érkeztek pozitív visszajelzések.

A világbajnoki részvételre a ranglistáról jó eséllyel pályázó atlétáink közül Klekner Hanga fölényesen, egyéni csúcsához közel kerülve nyerte a női rúdugrást, míg Szikszai Róbert kisebb sérüléssel küzdve a férfidiszkoszvetést. Ebben a számban betegsége és sérülése után újra versenyzett Huszák János, akinek szintén van még esélye a vb-részvételre, de egyelőre a formája messze volt a világbajnoki mezőny szintjétől. Eb-4. gerelyhajítónk, Szilágyi Réka hátfájdalmai miatt visszalépett az ob-től, távollétében Moravcsik Angéla nyert, aki a ranglista jelenlegi állása alapján szintén vb-résztvevő lenne.

Ugyanez igaz a férfi 3000 méteres akadályfutás győztesére, Palkovits Istvánra is, akárcsak Takács Boglárkára, aki idén kétszer is tovább javította 100 méteres országos csúcsát. A 11,23-as rekord ezúttal nem forgott veszélyben, de az aranyérmet megszerezte Takács, az ezüstérmes a 100 gáton már vb-szintes lett.

Az országos bajnokság pénteki aranyérmesei

Férfiak
100 m: Boros Bence 10,50 mp
400 m: Wahl Zoltán 46,32
1500 m: Kiss Gergő 3:39,05
3000 m akadályfutás: Palkovits István 8:38,81
Magasugrás: Török Gergely 2,16 m
Távolugrás: Pap Kristóf 7,53
Diszkoszvetés: Szikszai Róbert 59,69

Nők
100 m: Takács Boglárka 11,36 mp
400 m: Kéri Bianka 52,61
1500 m: Wagner-Gyürkés Viktória 4:11,03
3000 m akadályfutás: Varga Gréta 10:36,15
Diszkoszvetés: Márton Anita 54,73 m
Gerelyhajítás: Moravcsik Angéla 58,06
Rúdugrás: Klekner Hanga 4,40
Hármasugrás: Szabó Beatrix 12,93
5000 m gyaloglás: Madarász Viktória 21:58,84 perc

Borítókép: Márton Anita (Fotó: MTI/Mónus Márton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.