Tesztelik a Nemzeti Atlétikai Központot, nagy a tét a vb előtt

Négy hete egy nagy sikert aratott családi nappal már megnyitották az augusztusi világbajnokságra épült Nemzeti Atlétikai Központot, Budapest új sport- és szabadidőparkját, pénteken és szombaton pedig a sportolók is birtokba veszik. A létesítményben rendezik meg a 128. magyar bajnokságot, amely a vb tesztversenye, a nagyközönség pedig belépőjegy váltása nélkül tekintheti meg.

2023. 07. 07. 4:45
KOZÁK Luca
Chorzów, 2023. június 21. Kozák Luca a nõi 100 méteres gátfutás versenyszáma után a krakkói Európa Játékok keretében zajló csapat Európa-bajnokságon Chorzówban, a Sziléziai Stadionban 2023. június 21-én. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap már csak negyven nap lesz hátra a világbajnokság rajtjáig, a hét végén pedig nem csak nálunk, jó néhány országban minden eddiginél magasabbra emelkedik a vb-láz. Többek között az Egyesült Államokban, Jamaicában, Nagy-Britanniában és Németországban is most rendezik meg a nemzeti bajnokságot, és vb-szemüvegen keresztül is lényeges, hogy milyen eredmények születnek. Akik már teljesítettek a nevezési szinteket, azoknak nem kell izgulniuk, nagyon sokaknak viszont igen. A vb-induláshoz nem kell feltétlenül elérni szintes eredményt, mert a nevezési szintekkel a nemzetközi szövetség szándékosan magasra tette a mércét, az adott versenyszámok vb-mezőnyét majd feltöltik a ranglistákról. Ám nem a centiket és a másodperceket nézik, hanem pontokat kell gyűjteni. 

A ranglistás pontok folyamatosan változhatnak annak függvényében, hogy ki milyen versenyeken indul, és azokon milyen eredményt ér el jellemzően 2022. július 31. és 2023. július 31. között. A rangosabb versenyeknek magasabb a szorzószáma, és a legtöbb számban a legjobb öt eredmény átlaga adja meg a pontszámot. S nem mindegy, hogy most az ob-n hogyan szerepelnek atlétáink.

A világbajnokságon a versenyszámokban alapvetően nemzetenként hárman indulhatnak, de a címvédők szabadkártyát kapnak a limiten felül. S az Egyesült Államokban például férfi 100 méteren idén már tizenhárman futottak a kerek 10 másodperes vb-szinten belül. Az amerikaiaknál hagyomány, hogy az olimpiai és a vb-indulásról egyetlen válogató, a nemzeti bajnokság dönt, amely egyébként Eugene-ban – a tavalyi vb helyszínén – már tegnap megkezdődött.

A Magyar Atlétikai Szövetségben úgy számolnak, hogy a vb-n hozzávetőleg 35 fős magyar csapat indulhat, versenyzőnk többsége pedig a ranglistákról szerezhet kvótát. Nevezési szinttel kilencen rendelkeznek: a férfiaknál Halász Bence (kalapácsvetés), Molnár Attila (400 méter) és Helebrandt Máté (35 kilométeres gyaloglás), a nőknél Kozák Luca (100 méter gát), Bartha-Kéri Bianka (800 méter), Szabó Nóra, Kovács-Garami Katalin (mindkettő maratonfutás), Madarász Viktória és Récsei Rita (mindkettő 35 kilométeres gyaloglás). 

Halász Bencének már van vb-érme, a 25 éves kalapácsvető 2019-ben Dohában bronzérmes lett. Tavaly Eugene-ban a 80 méteres határt először áttörve 80,15-tel ötödikként zárt, utána pedig a müncheni Európa-bajnokságon az újabb, 80,92 méteres egyéni csúcsa ezüstérmet ért számára. Idén egyelőre csak 76,77-ig jutott, ezzel mindössze a 17. helyet foglalja el a világranglistán, de talán a hét végén már összejön neki egy nagy dobás. A tavalyi Eb-n a női 100 méter gáton 12,69 másodperces országos csúccsal ugyancsak ezüstérmes Kozák Luca az idei világranglistán 12,89-cel az 55., azonban ő nagyon jó a formaidőzítésben. A 29 éves Bartha-Kéri Bianka 800-on az 1:59,80 perces idejével a 32., két hete az Európa Játékokon törte át kétperces határt. A még csak 21 éves Molnár Attila 400 méteren május végén futott 44,98 másodperces magyar csúcsa a világranglistán a 36. helyre jó, ám felértékeli, hogy az FTC sportolója előtt tizenhét amerikai van, Európában pedig a harmadik legjobb az ideje. S ez akkor is nagyon jól hangzik, ha világbajnokság előtt állunk.

Az országos bajnokság programja pénteken 15.35-kor, szombaton 16.20-kor kezdődik, és az érdeklődőknek nem kell belépőjegyet váltaniuk a Nemzeti Atlétikai Központba. Az ob időrendje ITT tekinthető meg.

Borítókép: Kozák Luca a női 100 méteres gátfutás versenyszáma után a krakkói Európa Játékok keretében zajló csapat Európa-bajnokságon Chorzówban, a Sziléziai Stadionban 2023. június 21-én (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.