Kiváltságos helyzetben a magyar atléták a hazai vb előtt

A megszokottnál is nagyobb a jelentősége az idei, 128. atlétikai országos bajnokságnak. A pénteken és szombaton zajló ob lesz az augusztusi 19. és 27. közötti, budapesti világbajnokság tesztversenye a Nemzeti Atlétikai Központban.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 05. 11:59
Nemzeti Atlétikai Központ
Budapest 20230426 Atlétika Atlétikai stadion bejárás Fotó Árvai Károly - Nemzeti Sport A képen: Stadion Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már az atlétikai országos bajnokság szerdai sajtótájékoztatója is teszt volt. Ez volt az első esemény, melyet a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokságra felhúzott Nemzeti Atlétikai Központ sajtótermében rendeztek.

– Nem tudom, mennyire látszik rajtam, de már most örülök. Merthogy ez így működik, van hang, vannak fények – kezdte Németh Balázs, a világbajnokságot szervező Budapest 2023 NZrt. vezérigazgatója. 

Németh elárulta, hogy a szervezés minden részterületét tesztelni fogják pénteken és szombaton, legyen szó a büfékről, az akkreditációs zónákról vagy a dobóatléták Benz típusú ketrecéről. Utóbbiból mindössze három található egész Európában.

– Teszteljük majd a bemelegítőpályát a Kis-Duna túloldalán, a Csepel-szigeten. Arra még sportoló nem lépett, és péntek lesz az első alkalom, amikor magyar atléták ráléphetnek. Onnan, ugyanúgy mint a világbajnokságon, elektromos autókkal hozzuk át őket a versenyhelyszínre – mondta Németh Balázs, aki azt is hozzátette: az ob-n élő zene kíséretében mutatják be az ügyességi számok résztvevőit, épp úgy, ahogy a világbajnokságon is szeretnék.

A sajtótájékoztatón Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, a világbajnokság kormánybiztosa elmondta, hogy a belépés ingyenes lesz az országos bajnokságra. A kormánybiztos szintén hangsúlyozta, hogy az ob a szervezőknek, a létesítmény üzemeltetőinek is egy remek lehetőség a tesztelésre, de az atléták számára is az, az augusztusi világbajnokságra, mely előtt csak ők próbálhatják ki az arénát.

Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke kiemelte: az országos bajnokság minden évben a szezon egyik fő versenye, idén viszont a szokásosnál is fontosabb. A bajnokságon nem csupán a hazai vb-re, hanem a jövő évi Európa-bajnokságra és a párizsi olimpiára is lehet szintet teljesíteni, illetve pontokat szerezni a kvalifikációs ranglistára.

Gyulai megjegyezte, hogy a felkészülés és a szezon eleje jól sikerült a magyar atlétáknak, és bízik benne, hogy az ob-n is jó eredményeket érnek el, s a világbajnokságra még tudnak egy kicsit javítani.

– Ha ma zárulna a kvalifikációs időszak, akkor több mint 35 magyar vehetne részt a vb-n. Bízom benne, hogy ez a szám nem fog csökkenni, sőt ha lehet, akkor még növekszik is.

A budapesti világbajnokság Magyarország történetének legnagyobb sporteseménye, egyben globálisan a 2023-as esztendő legfontosabb sportversenye lesz. A vb augusztus 19. és 27. között zajlik a Nemzeti Atlétikai Központban, az utcai futó- és gyalogló versenyek rajtja és célja a Hősök terén lesz.

 

Borítókép: A Nemzeti Atlétikai Központ, az ob és a vb helyszíne (Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.