Ettől mindenki lehidal: újabb világszínvonalú budapesti létesítmény készült el

Újabb világszínvonalú létesítménnyel egészült ki az augusztusi budapesti atlétikai világbajnokság fő helyszíne, a vadonatúj Nemzeti Atlétikai Központ. A 35 ezer fős stadion júniusi átadása után és másfél hónappal a vb augusztus 19-i rajtja előtt a komplexum edzőközpontja is elkészült. Ez a vb egyik kulcshelyszíne, bemelegítő- és edzőpályája lesz, ide érkezik és itt készül majd a megméretésre több mint kétszáz ország több mint kétezer atlétája. Pénteken és szombaton pedig a magyar bajnokság mezőnye is megismeri.

Magyar Nemzet
2023. 07. 06. 15:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Atlétikai Központ, a magyar atlétika új otthona Kelet-Közép-Európa legmodernebb atlétikai létesítménye. A korábban szennyező ipari tevékenységtől sújtott, barnamezős beruházással átformált terület egy ideiglenes lelátókkal 35 ezer fő befogadására alkalmas stadionból, annak fás-zöld szabadidőparkjából, egy Ferencvárost Csepellel összekötő gyalogos-kerékpáros hídból, valamint a most elkészült Atlétikai Eedzőközpontból áll.

Az edzőközpont lesz az, ahová augusztus 19. és 27. között a világbajnokság résztvevői, több mint 200 nemzet több mint 2000 sportolója, hazai és nemzetközi sztárok, világ- és olimpiai bajnokok, világcsúcstartók, valamint kísérőik, az edzők, a gyúrók, a segítők megérkeznek. A bemelegítés után innen mennek át elektromos kocsikkal a gyalogos-kerékpáros hídon a versenyek helyszínére, a stadionba.

Forrás: Budapest 2023 Nonprofit Zrt.

A Csepel északi csücskében megépült pályán az atlétika szuperhősei tökéletes helyszínen, a sportág legmodernebb követelményeinek megfelelő körülmények között edzhetnek és készülhetnek majd. Időmérő helyiség, öltözők, irodák, sportszerraktár és egy néhány száz fős lelátó is része a bemelegítőpályának. Itt kapott helyet az a 150 méter hosszú emelkedő is, amely fontos helyszíne lesz a sprinterek felkészülésének.

Ilyen dobókörrel még nem nagyon találkoztak az atléták

Az edzőközpont legnagyobb különlegességei a világviszonylatban is ritkaságnak számító, télen-nyáron használható fedett dobókörök, ahonnan a kalapácsvetők és diszkoszvetők is ki tudják dobni a szerüket a nyitott füves területekre, melyek ráadásul a futópályán kívül találhatók, nem pedig a 400 méteres körön belül. A dobókörök és a gerelyhajító-nekifutók több irányban is használhatók az aktuális szélviszonyoknak megfelelően.

A fedett dobókör világviszonylatban is ritkaság Forrás: Budapest 2023 Nonprofit Zrt.

Mindezt elsőként a sportág legjobb hazai versenyzői élhetik át, akik a pénteken és szombaton indulnak az országos bajnokságon Így a magyar atléták a hét végén versenykörülmények között szerezhetik meg a vb előtt azt a rutint, amit akár a hazai pálya előnyének is nevezhetünk.

Borítókép: Egy fotón a stadion a különleges híd és az edzőközpont (Forrás: Budapest 2023 Nonprofit Zrt.)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.