A Hősök terén elszámolta magát, de így is aranyat nyert + videó

Csütörtökön rendezték a budapesti atlétikai világbajnokságon a férfiak és a nők számára is a 35 kilométeres gyaloglást. A spanyolok dominálták ezt a szakágat, 20 kilométeres aranyérme után Álvaro Martín és María Pérez is duplázott a vb-n. Utóbbinak még az is belefért, hogy elszámolta magát, és már egy körrel a befutója előtt zászlóval kezdett ünnepelni.

2023. 08. 24. 10:23
null
Budapest, 2023. augusztus 24. A gyõztes spanyol Maria Pérez a célban a nõi 35 kilométeres gyaloglás versenyében a budapesti atlétikai világbajnokságon a Hõsök terén 2023. augusztus 24-én. MTI/Derencsényi István Fotó: MTI/Derencsényi István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A budapesti atlétikai vb hatodik versenynapjának délelőttjén a Nemzeti Atlétikai Központ verseny nélkül maradt, viszont az Andrássy úton ismét versenyeztek a gyaloglók, a férfiak és a nők mezőnyének is megrendezték a hosszabb, 35 kilométeres versenyt. A szakág a spanyolok teljes dominanciáját hozta: Álvaro Martín és María Pérez is duplázott a 20 kilométeres győzelme után.

María Pérez Álvaro Martín Hősök tere
budapesti atlétikai vb 2023 gyaloglás 35 km
María Pérez és Álvaro Martín összesen négy aranyat nyert Spanyolországnak a budapesti atlétikai vb-n. Fotó: Twitter/World Athletics

A férfiak versenyében sokáig a francia Aurélien Quinion vezetett, ám őt túl sokszor figyelmeztették szabálytalan gyaloglótechnika miatt, így kizárták. Igaz, eddigre már egyébként sem ő állt az élen, Martín és néhány társa bő öt kilométerrel a cél előtt utolérte. A spanyol az utolsó körben megszakította legközelebbi riválisát, az ecuadori Brian Daniel Pintadót is, s végül a célban négy másodperc előnnyel megszerezte második aranyérmét a budapesti vb-n. 

A verseny képe alapján Pérez sikere volt a simább, ő több mint két perccel előzte meg a címvédőt, a perui Kimberly Garcíát. Pérez mégis majdnem pórul járt, amikor a Hősök terére érve már ünnepelt, szerzett magának spanyol zászlót is, aztán szóltak neki, hogy még csak 33 kilométernél jár, van hátra még egy kör.

Pérezt kissé biztosan kizökkentette a közjáték, de annyira nem, hogy elfogyjon a nagy előnye, a célba érve pedig boldogan ölelkezhetett össze hozzá hasonlóan duplázó honfitársával.

Spanyolország a stadionban még egyetlen érmet sem nyert a budapesti atlétikai vb-n, a négy gyaloglóarannyal viszont az összesített éremtáblázat második helyén áll, csak az Egyesült Államok (hét arany, négy ezüst, három bronz) előzi meg.

A férfiak versenyében Venyercsán Bence a 30. helyen ért célba, a nők között az Eb-bronzérmes Madarász Viktória a 16., Récsei Rita a 22. helyen zárt.

A budapesti atlétikai világbajnokság további híreit itt olvashatja.

Borítókép: María Pérez itt már valóban a 35 kilométeres táv végére ért (Fotó: MTI/Derencsényi István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.