Guardiola attól fél, hogy elhagyja a Manchester Cityt a csapat új ékköve

A Manchester City megszerezte az idei negyedik trófeáját is, miután 1-1-es rendes játékidő után tizenegyespárbajban legyőzte a Sevillát az európai Szuperkupáért. Cole Palmer volt a Manchester City hőse, a csupán 21 éves támadó egyenlített, s Pep Guardiola mindenki meglepett, amikor azt nyilatkozta, a saját nevelésű játékos nem biztos, hogy marad a klubnál. Cole Palmer mindenesetre ismét bizonyított, őt választották a meccs emberének.

Magyar Nemzet
2023. 08. 17. 8:47
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Maga a mérkőzés olyan volt, mint a Szuperkupa-meccsek általában: nagy felhajtás, kevés izgalom. En-Nesziri szerzett vezetést a 25. percben a Sevillának, érdekesség, hogy a marokkói csatár Nathan Akét és a 90 millió euróért igazolt Josko Gvardiolt is túlugorva fejelt kapujába. Utána a Manchester City nyomasztó fölénybe került, igaz, kontrákból inkább a spanyol csapatnak akadtak helyzetei. A 63. percben aztán pazar beadásából Cole Palmer ugyancsak fejjel egyenlített. A 11-es párbaj az ötödik sorozatban dőlt el, Walker üggyel-bajjal, de betalált, Gudelj viszont hibázott, így győzött a Manchester City és elhódította idei negyedik trófeáját a Bajnokok Ligája, a Premier League és az FA-kupa után. (A Manchester City a 2022–23-as idényben a Ligakupában már a negyeddöntőben kisett, és az angol Szuperkupáért, a Community Shieldért játszott meccsen kikapott az Arsenaltól.)

Manchester City, Cole Palmer, Szuperkupa
A Manchester City idei negyedik trófeáját szerezte, Cole Palmer lett a meccs embere (Fotó: Thanászisz Sztavrakisz)

Az UEFA-nál Cole Palmer érdemelte ki a meccs embere címet, de nem csak emiatt került az érdeklődés középpontjába a még csak 21 éves angol korosztályos válogatott. Palmer a Community Shieldért az Arsenal ellen is betalált, immár a Manchester City egyik erőssége, mi több, saját nevelésű játékosa, de továbbra is bizonytalan a sorsa a klubnál.

 

Hogy miért akar távozni Cole Palmer?

Rijad Mahrez a nyáron ugyan Szaúd-Arábiába igazolt, de a jobb szélen egyértelműen Pep Guardiola első számú jelöltje, ráadásul a Bajnokok Ligája címvédője nem tett le arról, hogy megszerzi Lucas Paquetát a West Ham Unitedtől, sőt Jeremy Doku (Renne) is szerepel a City kívánságlistáján. Paqueta és Palmer akkor helyet is cserélhet egymással, tehát a fiatal angol a West Hamhez mehet, bár akadnak olyan vélemények, miszerint sérülése, várhatóan féléves kihagyása új helyzetet teremthet, s Palmer mégis marad a klubnál.

 

Guardiola szerint a kölcsönadás kizárt

 

– Nem tudom, hogy marad-e. Amikor megérkeztünk Athénba, inkább arra voksoltam volna, hogy menni akar, de most bizonytalan vagyok. Nem gondolnám, hogy a kölcsönadás számításba jön, vagy eladjuk vagy marad. A Sevilla ellen mindenesetre megmutatta a képességeit, olyan rutinos védővel szemben, mint Acuna, nagyon veszélyesen futballozott – beszélt Guardiola Palmerről. Azt azért nem állítanánk, hogy az egekig magasztalta volna.

 

Guardiola hasonlóan beszélt Palmerről, amikor az akkor még csak 19 éves ifjú megszerezte az elsó gólját a Bajnokok Ligájában a Club Brugge ellen.

– Cole olyan minőséget képvisel a tizenhatos előtt, ami nagyon ritka. Örülök a góljának, s bár néhány helyzetben választhatott volna jobb megoldást, ez majd a tapasztalattal jön. Biztos, hogy nem fogjuk Palmert kölcsönadni a több játéklehetőség érdekében, rendszeresen az első csapattal edz, hogy felvegye a ritmust, és ugyanazt a nyugodt, türelmes utat járjuk be vele, amelyen Phil Foden esetében is végigmentünk – mondta akkor Guardiola. Nos, Foden kétségtelenül végigment az úton, ma már alapember, Palmer sorsa még bizonytalan.

Maga Cole Palmer is utalt rá, hogy még bizonytalan a jövője.

– Még az idény elején vagyunk, sok minden változhat a csapaton belül, de tény, jól érzem magam a pályán. Szörnyű érzés elveszteni egy döntőt tizenegyesekkel, az Arsenal ellen nemrég átéltük, most szerencsére másként alakult – mondta Palmer a lefújás után.

Így ünnepelte a Manchester City a győzelmet:

Öröm- és bánatszavak

Pep Guardiola, a Manchester City vezetőedzője: A múltban néha volt olyan érzésem, hogy hiányzik a motiváció, amikor a csapat gyakran nyer trófeákat. De ma egyáltalán nem éreztem így. Nagyon örülünk az újabb sikernek. A legutóbbi trófeáról lemaradtunk, a következőt a klubvilágbajnokságon szerezhetjük meg.

Kyle Walker (Manchester City): Cole Palmer jó ütemben fejlődik, az elmúlt meccseken sokat bizonyított. Az a lényeg, hogy arra figyeljen, amit én mondok, akkor minden rendben lesz… Az igazság az, hogy könnyű dolgunk van, hiszen a világ legjobb menedzsere vezet minket.

Jack Grealish (Manchester City): Hihetetlen volt. Guardiola már a meccs előtt egyértelművé tette számunkra, mennyire szeretné megnyerni ezt a trófeát. Mindent meg akarunk nyerni, de ez nagyobb késztetést adott nekünk. Ez a klub soha nem nyerte meg ezt a trófeát. Fantasztikus érzés.

José Luis Mendilibar, a Sevilla vezetőedzője: Nagyon bonyolult jó tervet készíteni egy olyan jó csapat ellen, mint a City. Az volt a tervem, hogy feljebb játszunk, és nagyobb nyomás alá helyezzük őket. Akkor több lehetőségünk lett volna gólt szerezni. Ha berúgjuk a másodikat, másként alakult volna. Így is jó meccset játszottunk, és valószínűleg több helyzetet alakítottunk ki, mint ők.

Ivan Rakitic (Sevilla): Néha azt hiszem, nehéz megmagyarázni a futballt, annak alakulását. Büszkék lehetünk a mai teljesítményünkre, de nem volt elég. A City nem véletlenül nyert BL-t, elképesztő csapat, de ettől még karnyújtásnyira voltunk a sikertől. Minden az ötödik tizenegyesen múlt. Gratulálok a Citynek!

Borítókép: Cole Palmer berobbant, mégis bizonytalan a sorsa a Manchester Citynél (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.