Szaúd-Arábia Izrael útját járná: irány a Bajnokok Ligája!

Sajtóértesülések szerint a szaúdi liga legbefolyásosabb klubvezetői hamarosan azzal a kéréssel fordulnak az Európai Labdarúgó-szövetséghez (UEFA), hogy az egyik arab csapat indulhasson az európai Bajnokok Ligája küzdelmeiben. Az elképzelések szerint erre akár már a következő idénytől sor kerülhet. A kérést nyilván kecsegtető üzleti ajánlattal is megtámogatnák. Az arab tőke már évek óta jelen van az európai labdarúgásban, a Bajnokok Ligája becserkészése üzletileg tulajdonképpen logikus lépés.

Magyar Nemzet
2023. 08. 17. 7:38
Cristiano Ronaldo, Bajnokok Ligája, arab liga
Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elsőként az olasz sportlap, a Corrierre dello Sport számolt be az érdekes és különös hírről, miszerint a szaúdi liga vezetői a napokban összegyűltek az Arab Labdarúgó-szövetség rijádi székházában, hogy formába öntsék az elképzelésüket: a bajnokság egyik csapata szerepelhessen a Bajnokok Ligájában. Az európaiban, természetesen, mert hogy az ázsiai Bajnokok Ligája már évek óta létezik. A kérelmet a sorozat kiírójának, az Európai Labdarúgó-szövetségnek, az UEFA-nak postáznák. Sőt, ha az elképzelés kiszivárgott a sajtóban, biztosan lehetünk benne, hogy ha nem is hivatalos formában, már az UEFA is értesült a dologról.

Emlékezhetünk, a nyáron még nevetség tárgyává vált, amikor az arab sajtónak adott interjúban arról beszélt, hogy a szaúdi már most erősebb bajnokság , mint az észak-amerikai MLS, s hamarosan a világ ötödik legerősebb ligája lehet. A nyáron sok minden megváltozott. Őt követve sztárok egész sora igazolt a szaudi csapatokhoz: N’Golo Kanté, Rijad Mahrez, Roberto Firmino, Fabinho, Kalidou Koulibaly, Edourd Mendy, Szergej Milinkovics-Szavics, legújabban pedig Neymar. Már a mértékadó BBC is külön írást szentelt annak, hogy körképet készítsen a szaudi csapatok nyári átigazolásairól.

Neymar, Bajnokok Ligája, UEGA, szaúdi liga
az al-Hilalt választotta, de nyilván nem vetné meg a Bajnokok Ligája-szereplést (Fotó: Getty)

A tervekről egyelőre csak ennyi került nyilvánosságra, hogy az arab klubok szabadkártyát szeretnének az egyik szaúdi csapatnak, s a szaúdi liga akár már a következő idénytől csatlakozna a Bajnokok Ligájához. Pénzről egyelőre nem esik szó, de ne legyenek kétségeink afelől, hogy a szaúdi liga jelentős összeggel támogatná a részvételét az UEFA égisze alatt futó BL-ben.

 

Terjeszkedik az arab tőke: klubok után a Bajnokok Ligája

Az arab tőke már rég betette a lábát az európai futballba, a Premier League több csapata van katari vagy szaúdi tulajdonban, legutóbb az keltett feltűnést, amikor a szaudi királyi család érdekkörébe tartozó üzleti alap megvásárolta a Newcastle Unitedet.

 

Kétségtelen, bizarr ötletnek tűnik az arab csapatok csatlakozása a európai futballhoz, a Bajnokok Ligájához, de nem példa nélkül való. Izrael sem európai ország, de már évtizedek óta az európai konföderációhoz tartozik, nem csak a válogatott szerepel az UEFA selejtezőiben, az izaeli klubcsapatok is szerepelnek az európai klubsorozatokban. Szaúd-Arábia ugyan hivatalosan toábbra is az ázsiai konföderációban maradna, de a jogászok biztosan találnak megoldást arra, miként lehet kivitelezni az elképzelést.

Borítókép: Ronaldo jövőre újra a BL-ben szerepelhet (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.