Mancini elárulta, miért mondott le, utódja kinevezése akadályba ütközik

Ha sikerül kibogozni néhány gubancot, a hivatalosan éppen a pihenőidejét töltő Luciano Spalletti lehet az olasz labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya. Elődje, a pletykák szerint a jövőben Szaúd-Arábiában munkát vállaló Roberto Mancini magyarázatot adott hirtelen távozására, és az anyagiakat nem említette az okok között.

Magyar Nemzet
2023. 08. 17. 15:00
Roberto Mancini, az olasz válogatott szövetségi kapitánya
Budapest, 2022. szeptember 26. Roberto Mancini, az olasz válogatott szövetségi kapitánya a labdarúgó Nemzetek Ligája A divíziója 3. csoportjában játszott Magyarország - Olaszország mérkõzés elõtt a Puskás Arénában 2022. szeptember 26-án. MTI/Kovács Tamás Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Luciano Spalletti harminchárom évnyi várakozás után vezette vissza idén a Serie A trónjára a Napolit, és bár még érvényes szerződése volt a klubnál, a nagy siker után úgy döntött, kifújja magát, egy évre szabadságot vesz ki. A pihenőidő azonban rövidre nyúlhat, mert múlt vasárnap – Roberto Mancini hirtelen lemondása miatt – megürült a szövetségi kapitányi poszt az olasz labdarúgó-válogatottnál, Spallettit pedig a jelek szerint csábítja a gondolat, hogy ő irányítsa hazája nemzeti csapatát.

Luciano Spalletti lehet Mancini utódja
Luciano Spalletti lehet Mancini utódja Fotó: MTI/EPA/ANSA/Gabriele Menis

Az Olasz Labdarúgó-szövetség (FIGC) már ajánlatot is tett neki, amit a 64 éves sikeredző nagy örömmel elfogadott. Igen ám, csakhogy a Napoli még megakadályozhatja a házasság létrejöttét. Ugyanis, mint azt említettük, Spallettit még szerződés köti korábbi klubjához, és az olasz szövetségnek 2,6 millió eurót kellene fizetnie, hogy kivásárolja belőle.

További bonyodalom, hogy bár az olasz trénert érdekli az ajánlat, a Napoli vezetőségével nem szeretné összerúgni a port. Amennyiben mégsem Spalletti lesz Mancini utódja a szövetségi kapitányi poszton, Antonio Conte ugorhat be a helyére, aki a Tottenham Hotspurnél való márciusi menesztése óta még  nem vállalt más munkát.

 

 

Miért mondott le Mancini? 

Roberto Mancini vasárnapi távozása rendkívül váratlan volt. Az olasz sajtó azt rebesgette, a Squadra Azzurrával Európa-bajnok szakember azért mondott le, mert felajánlották neki a szaúdi válogatott szövetségi kapitányi posztját, és ez az állás jóval többet hozna neki a konyhára, mintha a továbbiakban is a hazája csapata mellett.

Hivatalos bejelentés még nem történt, és Mancini a leköszönése után adott első nyilatkozatában a döntését teljesen másképp indokolta. Szavaiból kiderült, az olasz szövetség elnökével, Gabriele Gravinával egyáltalán nem értették meg egymást.

– Elmagyaráztam neki, hogy ezekben a hónapokban támogatásra és nyugalomra van szükségem, de egyiket sem adta meg nekem, szóval lemondtam – fedte fel az exkapitány. – Gravina az elmúlt egy évben próbálta megújítani a stábomat. Próbáltam neki megmagyarázni, hogy egy-két új arccal bővítheti a kört, de nem vihet el két embert a csapatomból, ami jól muzsikál együtt és sikereket ért el korábban. Ha ilyesmire lenne szükség, nekem kellene meghoznom a döntést, hogy lecseréljem a stáb egyik tagját.

A kettejük közötti problémák tehát egyáltalán nem új keletűek, ezen a nyáron is végig vitáztak egymással. Mancinit ezek után azért érte kritika, hogy nem távozott korábban, csak hetekkel a következő Európa-bajnoki selejtező előtt tette (Olaszország szeptember 9-én Észak-Macedóniában vendégeskedik).

– Korábban kellett volna lemondanom? Talán. De huszonöt nappal a következő meccs előtt hagytam el a válogatottat, nem három nappal előtte – védte magát az edző. – Gravina egy ideje nagyon máshogy gondolkozott bizonyos kérdésekben, mint én. Próbáltam neki jelezni, hogy közösen megoldásokat találhatunk, segíthetett volna, ha szándékában állt volna.

Mancini végezetül azt is elárulta, ha nem sikerült volna kijuttatnia Olaszországot a 2024-es Európa-bajnokságra, magától lemondott volna. Erre ennél jóval korábban sor került. A címvédő egyébként két mérkőzés után egy győzelemmel és egy vereséggel a harmadik helyen áll a C jelű ötösben, jelenleg Anglia és Ukrajna válogatottjai előzik meg az olaszokat.

Borítókép: Roberto Mancini nem jött ki jól az olasz szövetség elnökével (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.