Nagyot táncolt a kenyai világbajnoknő a budapesti éjszakában + videó

Parádés döntőkkel ért véget vasárnap éjjel a budapesti atlétikai világbajnokság; férfi 5000 méteren a norvég Jakob Ingebrigtsen, női 800 méteren a kenyai Mary Moraa, a női 4×400 méteres váltók versenyében pedig a holland kvartettből Femke Bol vágott ki aranyérmet érő hajrát. Mary Moraa pedig még egy tánccal is szórakoztatta a Nemzeti Atlétikai Központ gyakorlatilag telt házas, harmincezer fős közönségét.

2023. 08. 28. 4:55
null
Budapest, 2023. augusztus 27. A gyõztes kenyai Mary Moraa a nõi 800 méteres síkfutás döntõje után a budapesti atlétikai világbajnokságon a Nemzeti Atlétikai Központban 2023. augusztus 27-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Női 800 méteren az elmúlt két év eredményei alapján az amerikai Athing Mu volt a favorit, aki 21 évesen a szám regnáló olimpiai és világbajnokaként jött Budapestre; 2021-ben ő nyerte a tokiói ötkarikás játékokat, tavaly pedig az eugene-i vb-t. Igaz, nem a legjobb előjelekkel érkezett meg, a vb előtt nem sokkal még az sem volt biztos, hogy elindul az év csúcseseményén, mert inkább már a jövő évi párizsi olimpiára fókuszál. Végül mégiscsak befutott hozzánk. és az első két körből simán jutott tovább, a fináléban pedig rögtön az élre állt. Ám a célegyenesben a eugene-i vb-n bronzérmes kenyai Mary Moraa ellépett mellette, s még a Tokióban és Eugene-ben egyaránt második, Európa-bajnok brit Keely Hodgkinson is megelőzte. A győztes Moraa meglehetősen formabontó módon ért célba, a célvonal előtt már ünnepelve felugrott a levegőbe, és rosszul is érkezett vissza a talajra, látványosan megbotlott.

Mary Moraa
Mary Moraa a levegőben érkezett be a célba Fotó: Origo/Csudai Sándor

Pillanatokkal később viszont a 23 éves kenyai futónő már győzelmi tánccal szórakoztatta a Nemzeti Atlétikai Központ közönségét.

– A tavalyi bronzom után most előrébb akartam végezni, s bár a célegyeneseben hátulról érkeztem, sikerült nyernem, így nagyon boldog vagyok. És annak is örülök, hogy a 3000 méteres akadályfutásban Beatrice Chepkoech ezüstérmes lett, nagyon jó barátnők vagyunk, és most együtt ünnepelhetünk – nyilatkozta Mary Moraa.

Mary Moraa nagyon szeret táncolni

A televíziós közvetítések jogtulajdonosai sajnos az internetes elérhetőségeiken „lekeverték” a budapesti produkcióját, de Moraa kisasszony nem először rukkolt ki ilyen műsorszámmal. Ez a videó májusban készült, amikor otthon, Nairobiban megnyerte az Kip Keino Classic elnevezésű versenyt:

Budapest után 2025-ben Tokió következik

A világbajnokság zárásaként a magyar csapat és több más nemzet atlétái, valamint az önkéntesek és segítők tömege lepte el a Nemzeti Atlétikai Központ küzdőterét. Németh Balázs, a világbajnokságot szervező Budapest 2023 Nzrt. vezérigazgatója köszönetet mondott mindenki munkájáért, aki segítette a vb sikeres lebonyolítását.

– Fantasztikus volt, ez a vége egy tündérmesének, Tokió következik 2025-ben – fogalmazott Németh Balázs, majd Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) elnöke méltatta a világbajnokság színvonalát, hangulatát, szervezését. 

– Ez egy különleges év számunkra, hiszen ez a negyvenedik évfordulója az első atlétikai világbajnokságnak, és erre kerestünk egy lenyűgöző házigazdát, amelyet megtaláltunk Budapestben – hangsúlyozta Sebastian Coe.

Ezt követően a WA zászlóját négy magyar atléta, a kalapácsvetésben bronzérmes Halász Bence, valamint Molnár Attila, Krizsán Xénia és adta át Németh Balázsnak, akitől Coe kapta meg, majd a japán főváros képviselői vették át és lengették meg a lobogót.

Magasra tettük a mércét Tokiónak.

Fotó: Origó/Csudai Sándor

Borítókép: Mary Moraa műsorszáma a 800 méteres síkfutásban aratott nagy győzelme után (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.