Novák Katalin is felköszöntötte Balczó Andrást + fotó

Ma ünnepli nyolcvanötödik születésnapját Balczó András. A háromszoros olimpiai bajnok öttusázót Novák Katalin köztársasági elnök is felköszöntötte a közösségi oldalán.

Magyar Nemzet
2023. 08. 16. 8:57
BALCZÓ András
Budapest, 2018. augusztus 23. Balczó András háromszoros olimpiai bajnok öttusázó, a nemzet sportolója a nyolcvanadik születésnapja alkalmából tartott ünnepségen a Kincsem Parkban 2018. augusztus 23-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma ünnepli nyolcvanötödik születésnapját az egyetemes öttusasport egyik legnagyobb alakja, Balczó András. A jeles eseményről a köztársasági elnök asszony sem feledkezett meg. Az államfő a közösségi oldalán gratulált a háromszoros olimpiai- és tízszeres világbajnok kiválóságnak.

Minden idők egyik legsikeresebb öttusázóját Magyarországon háromszor (1966, 1969, 1972) választották meg az év sportolójának, 1970-ben sportszerűségi díjat, 1988-ban NOB emlékjelvényt kapott. 1994-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével, 1996-ban Magyar Örökség-díjjal jutalmazták, Csepel díszpolgára lett. 2001-ben a Nemzeti Sport szavazásán – Puskás Ferenc mögött – a 20. század második legjobb magyar férfi sportolójává választották, ugyanebben az évben kapta meg a Magyar Olimpiai Bizottság Érdemérmét, valamint a Csík Ferenc-díjat. 2004 óta a Nemzet Sportolója cím birtokosa, 2011-től Budapest díszpolgára, 2016-ban beiktatták az öttusa Hírességek Csarnokába. 2018-ban a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) életműdíját vehette át. 2018-tól Pest megye, 2019-től Budakeszi díszpolgára.  

1990-től tagja a Nemzetközi Transsylvania Alapítvány kuratóriumának, 1991-ben alapító tagja volt a Minden Idők Legjobb Magyar Sportolói Egyesületnek, a Halhatatlanok Klubjának. 2009 óta a debreceni Oxigén Kupa erdei futóverseny-sorozat védnöke. Feleségével, a Münchenben bronzérmes Császár Mónika tornásznővel tizenkét gyermeket nevelt fel budakeszi házukban, amelyet Balczó saját kezével épített.

Borítókép: Balczó András (Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.