Hősies fordítás, újabb magyar olimpiai kvóta Párizsra

A magyar birkózóválogatott megszerezte első olimpiai kvótáját a belgrádi világbajnokságon. Muszukajev Iszmail nehéz ágon verekedte el magát a döntőbe, s a szabadfogású 65 kilogrammos súlycsoport keddi fináléjának kimenetelétől függetlenül biztosan ott lehet jövőre, a párizsi olimpia mezőnyében is.

2023. 09. 18. 17:41
MUSZUKAJEV Iszmail
Belgrád, 2023. szeptember 18. A magyar színekben versenyzõ, kabardföldi származású Muszukajev Iszmail (kék) a függetlenként induló orosz Samil Mamedov ellen küzd a férfi szabadfogású birkózók 65 kilogrammos súlycsoportjának negyeddöntõjében a belgrádi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon 2023. szeptember 18-án. MTI/Kovács Tamás Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap nem sokon múlt a kvóta, Ligeti Dániel (szabadfogás, 125 kg) a hatodik helyen végzett a belgrádi olimpiai kvalifikációs birkózó világbajnokságon, s versenyszámonként csak öt versenyző szerez indulási jogot a jövő évi párizsi olimpiára. Hétfőn Muszukajev Iszmail (szabadfogás, 65 kg) már sikerrel járt: bejutott a keddi döntőbe, azaz arany- vagy ezüstérmesként, de mindenképpen ötkarikás kvótásként zárja a vb-t.

Muszukajev Iszmail olimpiai kvóta
Muszukajev Iszmail: látványos hajkorona és birkózás, világbajnoki döntő és olimpiai kvóta Fotó: MTI/Kovács Tamás

Muszukajev tavaly Európa-bajnoki aranyérmet nyert Magyarországnak, világbajnoki döntőt viszont még nem birkózhatott, 2019-ben és 2022-ben is vb-bronzérmet szerzett. Az idei belgrádi versenyen a kazah Adil Oszpanov ellen sima, 7-0-s győzelemmel kezdett, majd az első igazán nehéz feladat, az olimpiai bajnok japán Otoguro Takuto.

Muszukajev Iszmail azonban nem adta meg magát, sőt tusgyőzelmet aratott a japán klasszis ellen. A negyeddöntőben volt honfitársa ellen folytatódott az orosz származású magyar birkózó menetelése: Samil Mamedov ellen 0-2-es hátrányból fordítva 5-4-re nyert.

Az elődöntő még több fordulatot hozott, a címvédő iráni Rahman Musza Amuzadhalili kétszer is vezetést szerzett, de Muszukajev mindkétszer fordított, második alkalommal az utolsó másodpercekben hajtotta végre a kétpontos akciót, amely a döntőbe jutást és olimpiai kvótát ért számára. Birkózónkat elöntötték az érzelmek, sírva fakadt a szőnyegen.

Muszukajev Iszmail már Tokióban is a magyar színeket képviselte az olimpián, akkor ötödik helyen zárt. Kedden, a 18.00-kor kezdődő esti programban helyet kapott döntőben kiderül, hogy Párizsba világbajnoki címvédőként utazhat-e. Ellenfele a Puerto Ricó-i Sebastian Rivera lesz.

– Iszmail ma elképesztő volt. Én már a második meccsén, a japán versenyző ellen láttam, hogy egészen különleges formában van. Sokat gondolkodtunk a megfelelő taktikán, mert az iráni nagyon kellemetlen ellenfél. Látszott, hogy Iszmail kontrázni próbált, de a második menetben neki kellett mennie, és azt is megoldotta. Azt gondolom, hogy holnap aranyérmet nyer, amit ilyen győzelmek után meg is érdemelne – mondta az MTI-nek Bánkuti Zsolt szövetségi kapitány.

A hétfői versenynapon még négy magyar birkózó lépett szőnyegre. A vigaszágon Juhász Balázs (szabadfogás, 92 kg) elveszítette az első mérkőzését, így nem birkózhatott olimpiai kvótáért. Bajcajev Vlagyiszlav (szabadfogás, 97 kg), Bognár Erika (55 kg) és Dollák Tamara (59 kg) egyaránt győzelemmel kezdett, majd második meccsükön mindhárman vereséget szenvedtek. Közülük utóbbi járt jól a további eredményekkel, az őt legyőző kínai Csang Csi ugyanis bejutott a döntőbe, így Dollák kedden a vigaszágon versenyezhet.

Borítókép: Muszukajev (felül) ismét látványos és eredményes birkózást mutatott be (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.