Kegyelmet kaptak az oroszok, Európa-bajnokunk viszont rosszul járt

Szombaton Belgrádban megkezdődik a birkózók idei legfontosabb világversenye, az olimpiai kvalifikációs vb. A jövő vasárnapig tartó világbajnokságon súlycsoportonként öt párizsi kvóta talál gazdára. Függetlenként szőnyegre léphetnek az orosz versenyzők is.

2023. 09. 12. 18:36
null
Fotó: ROTH TAMAS GEZA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világbajnokság előtt a tatai edzőtáborban ma sajtónyilvános edzést tartott kötöttfogású válogatottunk, és a tréninget Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár is megtekintette. A sportvezető az olimpiai kvalifikációs világbajnokságok előtt rendre meglátogatja az adott sportágak képviselőit. – Kiváló a szakmai kapcsolatunk a birkózószövetséggel, a sportág pedig sikereinek köszönhetően kiemelt kategóriában szerepel az új sporttámogatási rendszerben. Remélem, hogy a mieink minél több kvótát hoznak el Belgrádból, szándékom szerint jómagam is ott leszek és szorítok értük – fogalmazott Schmidt Ádám, akinek amolyan meglepetésajándékként az Európa-bajnok Fritsch Róbert csapatkapitányi minőségében átadta a válogatott vadonatúj szerelését.

Schmidt Ádám
Schmidt Ádám ajándékot kapott Fotó: MBSZ/Róth Tamás

A médiaeseményen jelen volt Bácsi Péter, a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) szakmai igazgatója és Pécsi István, a tatai edzőtábor igazgatója, a tréninget pedig Módos Péter szövetségi kapitány és edző vezette. A mieinken kívül chilei, hondurasi, perui, egyiptomi és algériai birkózók is izzadtak a szőnyegen. Bár Módos elmondása szerint már a finomhangolás és a mentális felkészítés került a fókuszba, pörögtek az események és a feladatok. A szakvezető beszélt a válogatás egyik legnehezebb részéről is, hiszen az idei 87 kilós Európa-bajnok, Takács István alulmaradt a tavalyi vb-bronzérmes Losonczi Dáviddal szemben, s itthon marad.

Akár hét-nyolc mérkőzést is kell vívni az ötkarikás kvótáért

– Az egyik szemünk sír, a másik nevet, mert két olyan versenyzőnk van itthon, akik a világ élvonalába tartoznak, ezt folyamatosan minden nemzetközi versenyen bizonyítják, és világversenyen is voltak már dobogósok. A kettejük közötti rivalizálás a jövőben is olyan színvonalat fog fenntartani, hogy bármelyikük is lesz a válogatott, az komoly esélyekkel fog utazni az adott világversenyre – fogalmazott Módos Péter. Segítője, Lőrincz Viktor ehhez hozzátette, a nevezések alapján lesz olyan olimpiai súlycsoport, amelyben annyian neveztek, hogy akár hét-nyolc mérkőzést is kell vívni az ötkarikás kvótáért, emberpróbáló a feladat, de szerinte a mieink készen állnak rá.

A világbajnokságban egyéni versenyzőkként ott lehetnek az oroszok és a fehéroroszok is, akik legutóbb 2021-ben vehettek részt világversenyen, ezért most nem szerepelhetnek a kiemeltek között. A Nemzetközi Birkózószövetség (UWW) 235 személyt vizsgáltak át az orosz és fehérorosz válogatottból, és 26-nak utasították vissza az akkreditációját, mert bizonyítottan támogatták a jelenleg is zajló ukrajnai háborút, illetve tagsággal rendelkeztek a katonai vagy nemzetbiztonsági szerveknél.

A tatai táborban másik két, jelenleg Dunavarsányban készülő szakágat Bánkuti Zsolt szabadfogású szövetségi kapitány, valamint a nőktől az Eb-5., U23-as Eb-bronzérmes Szabados Noémi és Martin Gábor szövetségi edző képviselte.

Bánkuti Zsolt úgy véli, a magyar színeket képviselő szabadfogásúak jó formában vannak, s felhívta a figyelmet az indulási lehetőségüket függetlenként visszakapó orosz klasszisokra, akikkel, mivel friss világranglistás pont híján nem kiemeltek, hamar össze lehet futni. Martin Gábor a hölgyek kapcsán beszámolt sérülésekről is – az idei U23-as Eb-győztes Szél Anna sajnos kidőlt a sorból –, de az a meglátása, hogy szintén felkészülten vágnak neki a vb-nek.

Mindenki szeme előtt a kvótaszerzés lebeg Fotó: MBSZ/Róth Tamás

A belgrádi világbajnokságot szeptember 16-án, szombaton a szabadfogásúak kezdik, őket a nők, majd a kötöttfogásúak követik. A szakáganként hat, tehát 18 olimpiai súlycsoportban öt-öt, összesen kilencven párizsi kvóta talál gazdára.

A magyar vb-csapat:

kötöttfogás: Torba Erik (60 kg), Kecskeméti Krisztián (63 kg), Váncza István (67 kg), Fritsch Róbert (72 kg, 6. kiemelt), Lévai Zoltán (77 kg, 1. kiemelt), Szilvássy Erik (82 kg), Losonczi Dávid (87 kg, 2. kiemelt), Lévai Tamás (97 kg, 6. kiemelt), Vitek Dárius (130 kg, 6. kiemelt)

szabadfogás: Muszukajev Iszmail (65 kg, 3. kiemelt), Antal Dániel (70 kg), Kuramagomedov Murad (74 kg, 7. kiemelt), Püspöki Patrik (86 kg), Juhász Balázs (92 kg), Bajcajev Vlagyiszlav (97 kg, 4. kiemelt), Ligeti Dániel (125 kg, 4. kiemelt)

nők: Szekér Szimonetta (50 kg), Orsós Sztálvira (53 kg, 8. kiemelt), Bognár Erika (55 kg, 5. kiemelt), Galambos Ramóna (57 kg), Dollák Tamara (59 kg), Szabados Noémi (68 kg)

Borítókép: Birkózóink számára nagy lesz a tét Belgrádban (Fotó: MBSZ/Róth Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.