Neymar elfoglalta Pelé trónját, megdőlt a legendás gólrekord + videó

Brazília 5-1-re legyőzte hazai pályán Bolíviát a 2026-os labdarúgó-világbajnokság dél-amerikai selejtezőjének első fordulójában, s a meccsen Neymar is gólt szerzett, aki ezzel megdöntötte Pelé legendás gólcsúcsát a nemzeti csapatban. Furcsa ellentmondás, hogy Szaúd-Arábiában az új klubjában még be sem mutatkozott Neymar a sérülése miatt, de a válogatottban pályára lépett.

2023. 09. 09. 9:37
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Brazília annak ellenére is fölényes győzelmet aratott Bolívia ellen, hogy már a 17. percben megszerezhette volna a vezetést, de elhibázta a tizenegyest, így ideiglenesen maradt a 0-0. Pedig történelmi jelentőségű találat lehetett volna az a gól, hiszen Neymar a meccs előtt 77-szer volt eredményes a brazil válogatottban, ugyanannyiszor, mint a gólrekordot felállító Pelé.

Végül a meccs 61. percében jött el a csúcsdöntés ideje, amikor már 3-0-s brazil vezetésnél Neymar akcióból bombázott a bolíviai kapuba. Ez volt a 78. gólja a válogatottban, amivel megdöntötte Pelé csúcsát. Neymar még egy gólt szerzett a meccs hajrájában is, így immáron 79 találat áll a neve mellett a válogatottban.

Neymar ezzel a szólóval is megdönthette volna Pelé rekordját:

Neymar történelmi gólja:

Neymar második gólja:

A csúcsdöntéshez a tavaly decemberben elhunyt Pelé hivatalos Facebook-oldala is gratulált a 31 éves sztárnak, aki a nyáron Szaúd-Arábiába igazolt, a PSG után az al-Hilal játékosa lett.

Neymar tavaly így búcsúzott Pelétől a legenda halálakor: „Pelé előtt a 10-es csak egy szám volt. Valahol olvastam ezt a mondatot, ami gyönyörű, mégis hiányos. Azzal egészíteném ki, hogy Pelé előtt a futball csak egy sport volt. Pelé mindent megváltoztatott.”

Gólcsúcs ide vagy oda, Pelé a futballtörténelem egyetlen háromszoros világbajnoka, és Neymar valószínűleg a válogatott góljai javát odaadná egyetlen vb-aranyért is, ami neki eddig nem jött össze. A mostani vb-selejtezőkkel valószínűleg az utolsó kísérletét kezdte meg a vb-cím elhódítására.

Érdekesség, hogy Szaúd-Arábiában máris neheztelnek Neymarra, amiért egyáltalán hazautazott a válogatotthoz, hiszen új klubjában, az al-Hilalban még nem mutatkozott be az állítólagos sérülése miatt, miközben a nemzeti csapatban gond nélkül pályára lépett.

Borítókép: Neymar megdöntötte Pelé gólrekordját a brazil válogatottban (Forrás: Twitter)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.