Szoboszlai Dominik ilyet még nem élt át, amióta Liverpoolba szerződött

Szoboszlai Dominik szereplése eddig minden liverpooli tétmeccse után szolgáltatott témát: négy forduló alatt adott gólpasszt, rúgott gólt, megválasztották a mezőny legjobb játékosának. A Premier League ötödik játéknapja a magyar válogatott csapatkapitánya szempontjából különleges, mert a Wolverhampton elleni meccs előtt két hét szünetet tartottak az angol bajnokságban a válogatott kötelezettségek miatt. Vajon Szoboszlai lendületére hogyan hatott, hogy az elmúlt másfél hétben több időt töltött a telki edzőközpontban, mint a liverpooli bázison?

2023. 09. 16. 5:04
Liverpool FC v Aston Villa - Premier League
1656967920 Fotó: Matt McNulty
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pro Football Focus adatai szerint a Liverpool első négy bajnoki mérkőzésén minden alkalommal futotta a legtöbbet a csapatában, és ő tette meg a leggyorsabban a távokat 20-25 km/órás sebességgel. Az Opta kimutatása alapján a magyar válogatott csapatkapitányának volt a legtöbb sikeres cselkísérlete, az FB Ref pedig kihozta őt, mint aki 18, lövést kialakító akcióban vett részt.

Liverpool FC v Aston Villa - Premier League
Szoboszlai gyorsan felvette a Premier League tempóját      Fotó: AFP/Matt McNulty

Az adatalapú elemzések mellett azt is tudjuk, hogy Szoboszlait kétszer választották meg a mezőny legjobbjának az eddigi négy Premier League-mérkőzésén. Az Aston Villa elleni gólját napokig nézegették, elemezték, méltatták Angliában és idehaza

A négy magas színvonalon lejátszott meccs után, vagy inkább óta szüntelenül dicsérik a magyar középpályást, egyesek már most Steven Gerrardhoz kezdik hasonlítani, de van, aki csak annak örül, hogy Jürgen Klopp sikeresen turbózta fel a csapat középpályás sorát az argentin világbajnok Alexis Mac Allisterrel és Szoboszlaival.

Rossi után Klopp

A Liverpool idei ötödik tétmeccsén, a Wolverhampton ellen (tv: 13.30, Spíler 1) is a kezdőcsapat tagja lesz Szoboszlai. A mai találkozó lesz az első a magyar középpályás Angliában töltött időszakában amikor a válogatott szünet után visszatérve lép pályára. Megjósolhatatlan, hogy milyen állapotban tért vissza Liverpoolba, miután nem csak a Szerbia elleni Eb-selejtezőt, kisebb meglepetésre a Csehország elleni felkészülési mérkőzést is végigjátszotta. A válogatott szünet előtt mutatott fizikai mutatói, és klubedzője „bestiahasonlata” alapján nehéz elképzelni, hogy hirtelen lemerülnek Szoboszlai akkumulátorai. Mindenesetre tény, a formáját tekintve neki nem jött jókor a válogatottszünet, az Aston Villa ellen szerezte meg első gólját, és utána utazott Telkibe, csapatához.

Szoboszlai a vártnál sokkal gyorsabban vette fel a Premier League ritmusát, és aligha okoz neki gondot, hogy továbbra is szuperlatívuszokban beszéljenek róla Angliában. Az első négy fordulóban csupán egy győzelemmel álló Wolverhampton elleni meccs erre remek lehetőséget kínál. 

Kerkez a Chelsea ellen

A Kerkez Milost eddig minden meccsen bevető Bournemouth vasárnap a Chelsea-t fogadja. A londoni Kékek csak árnyékuk egykori önmaguknak, legutóbb például a Nottingham Foresttől kaptak ki 1-0-ra. Az idénybeli első bajnoki sikerére hajtó Bournemouthnak így lehet keresnivalója, vélhetően újfent kezdőként kap lehetőséget a hazai csapatban.

Más kérdés, hogy a Liverpool a jövő héten megkezdi a szereplését az Európa-liga csoportkörében, és ki tudja, Jürgen Klopp milyen szerepet szán a magyar középpályásnak a Linz elleni idegenbeli meccsen. Így akár az is elképzelhető, hogy Szoboszlai nem játszik végig a Wolves ellen. Ez legyen Klopp gondja.

Borítókép: Szoboszlai Dominik a válogatott szünet után visszatért a Liverpoolba (Fotó: AFP)

A liverpooli szurkolók még mindig nem tudnak betelni a csehek elleni passzával: 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.