Liu Shaoang: Ez őrület! – olimpiai bajnokunk ezért is nyert aranyat Kínának

A rövid pályás gyorskorcsolyázók montreali világkupa-versenyének vasárnapi zárónapján női váltónk a hatodik helyet szerezte meg, ez lett válogatottunk legjobb eredménye. A férfiak 500 méteres távján a magyar színekben korábban kétszeres olimpiai bajnok, már a kínai csapatban szereplő Liu Shaoang győzött.

2023. 10. 23. 10:33
ISU World Cup Short Track - Montreal
MONTREAL, CANADA - OCTOBER 22: Liu Shaoang of China skates ahead of Felix Roussel of Canada in the men's 500 m final during the ISU World Cup Short Track at Maurice Richard Arena on October 22, 2023 in Montreal, Quebec, Canada. (Photo by Minas Panagiotakis - International Skating Union/International Skating Union via Getty Images) Fotó: Minas Panagiotakis - International Skating Union
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavaly év végén országot váltó Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor a kínai válogatott tagjaként most szerepelt először világkupa-versenyen (kínai versenyeken már indultak), és szombaton a 2000 méteres vegyes váltóban aranyérmet szereztek.  Vasárnap 500 méteren mindketten bejutottak a döntőbe, és Liu Shaoang, aki a szám regnáló olimpiai bajnoka – tavaly februárban még magyar színekben koronázták meg – most is győzött, mégpedig magabiztosan, a rajttól végig vezetve, megelőzve egy kanadai és egy francia versenyzőt. Liu Shaolin Sándort a zsűri sárga lappal büntette, így a mezőny végére, az 57. helyre sorolta.

Liu Shaoang
Liu Shaoang most is verhetetlen volt 500 méteren Forrás: ISU

„Tizenkét hónapnyi versenyszünet után Liu Shaoang már alig várta, hogy visszatérjen. A montreali Maurice-Richard Arénában a regnáló 500 méteres olimpiai bajnok bizonyította, hogy olyan éles, mint korábban” – írja a Nemzetközi Korcsolyázószövetség (ISU) honlapja.

– Volt egy év pihenőnk, de remek érzés visszatérni, érezni a nyomást és újra átélni azt az érzést, amit a versenyzés ad. Az, hogy itt lehetek Kínát képviselni, nagyszerű érzés – nyilatkozta Liu Shaoang, aki elmondta, hogy egy kicsit mindig ideges, ha a bátyjával van egy futamban, és jó testvérként mindig vigyáznak egymásra a jégen is. S persze most sajnálja, hogy nem állhattak együtt a dobogón. Liu Shaoangot szombaton 1000 méteren a negyeddöntőben kizárták, ami szerinte jogos döntés volt.

Liu Shaoang: Csak lifttel kell közlekednünk 

Liu Shaoang most először kulisszatitkokat árult el arról, milyen körülmények közepette készülnek Kínában. Kiderült, hogy egy egészen elképesztő sportközpontban laknak és edzenek.

– Az épület ötödik emeletén lakunk, a harmadik emeleten található a jégpálya, az orvosi szoba, a rehabilitációs helyiségek és a melegedők. A második emeleten van egy társalgó és egy étterem, ahol étkezhetünk. Tehát minden elérhető úgy, hogy csak lifttel kell közlekednünk, kész őrület, hogy ilyen létezik. Soha nem láttam ehhez hasonló létesítményt más országokban. Minden a legmagasabb szinten van, az egészségünkre a nap huszonnégy órájában figyelnek.

A ott voltak az 5000 méteres férfiváltó négyes döntőjében is, de itt a kvartettük hibázott, lemaradt a dobogóról, negyedik lett.  

Hatodik hely a női váltónktól

Ami  a magyar válogatottat illeti, a Bácskai Sára Luca, Kónya Zsófia, Somodi Maja és Sziliczei-Német Rebeka alkotta női váltónk 3000 méteren vasárnap a B döntőben volt érdekelt, és ott a kínaiaktól egy tizedmásodperccel lemaradva ért célba a második helyen, ezzel összesítésben hatodik lett. Az egyéni versenyszámokban 500 méteren Bácskai Sára Luca és Tiborcz Dániel a negyeddöntőben búcsúzott, míg 1000 méteren Jászapáti Péter jutott ugyaneddig. Ezen a távon a nőknél Somodi Maja a délelőtti reményfutamokból továbbjutott, az elődöntőben azonban egy esés miatt nem sikerült kiharcolnia a döntőbe jutást.

– A világklasszis korcsolyázók egyik országban sem csak úgy ugranak elő, mint a nyulak a cilinderből. Úgy gondolom, hogy ha megadjuk a lehetőséget a fiataloknak, és nem türelmetlenség veszi őket körül, hanem türelem és bizalom, akkor fogunk még látni akár dobogós helyezéseket is. Ám ehhez sok meló kell és még több tapasztalat a fiatalok lábába – nyilatkozta a verseny után Bánhidi Ákos, a Magyar Országos Korcsolyázószövetség gyorskorcsolya ágazat sportigazgatója.

A mezőny marad Montrealban, ugyanis a következő hét végén szintén a kanadai metropoliszban rendezik a világkupa következő fordulóját.

Borítókép: Az 500 méteres döntőben Liu Shaoang útban az aranyérem felé (Forrás: ISU)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.