Max Verstappen világbajnoki címe balesettel vált biztossá

A Formula–1 katari hétvégéjén olyan szerepe volt a sprintversenynek, ami korábban még soha. Max Verstappen ugyanis a rövidebb távú futamon matematikailag is bebiztosította a 2023-as világbajnoki címét. A Red Bull holland pilótája uralta az egész évet, s a szombati futamon még célba sem ért, amikor már hivatalosan háromszoros világbajnoknak mondhatta magát, ugyanis csapattársa, s egyben utolsó riválisa, Sergio Pérez kiesett.

2023. 10. 07. 19:56
VERSTAPPEN, Max
Loszaíl, 2023. október 6. Max Verstappen, a Red Bull holland címvédõje a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Katari Nagydíjának idõmérõ edzésén a loszaili pályán 2023. október 6-án. A leggyorsabb köridõt Verstappen érte el, így õ indulhat az elsõ rajthelyrõl az október 8-i futamon. MTI/AP/Darko Bandic Fotó: Darko Bandic
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Régóta nyilvánvaló volt, hogy az idei Formula–1-es világbajnoki címet szerzi meg. A Red Bull holland versenyzője május és szeptember között egymás után tíz futamot nyert meg, többnyire fölényesen. Két hete, Japánban a konstruktőri vb-címet már matematikailag is bebiztosította a Red Bull. Sergio Pérez nem versenyzett jól Szuzukában, de Katarba még úgy érkezett, hogy az elméleti esélye megmaradt, hogy csapattársa, Max Verstappen előtt végezzen. A szombati sprintfutam kvalifikációján Verstappen jó pozícióba került, hogy már a vasárnapi főfutam előtt hivatalosan is lezárja az egyéni vb-cím kérdését, noha csak a harmadik helyet szerezte meg, viszont Pérez még hátrébbról, a nyolcadik helyről vágott neki a sprintversenynek.

Sergio Pérez Max Verstappen csapattársa
Sergio Pérez nem fejezte be a sprintfutamot, ezzel matematikailag is eldőlt, hogy Max Verstappen az idei világbajnok (Fotó: MTI/EPA/Ali Haider)

Az első sorból a két McLaren indulhatott, az újonc Oscar Piastri pedig a rajtnál is megtartotta első helyét, ugyanakkor csapattársa, Lando Norris több pozíciót is veszített. Verstappen sem jött ki jól a rajtból, kissé el is kellett hagynia a pályát, hogy elkerülje az ütközést Norrisszal, de így is bőven Pérez előtt maradt, azaz úton volt a vb-cím bebiztosítása felé.

A sprintfutam izgalmait korlátozta, hogy nagyrészt a biztonsági autó körözött a mezőny élén. A rajt után Liam Lawson (Alpha Tauri), majd az újraindítást követően Logan Sergeant (Williams) hibázott és esett ki.

Utóbbi incidens előtt George Russell (Mercedes) átvette a vezetést Piastritól, az ausztrál azonban később visszaelőzött. Verstappen eközben a két Ferrari megelőzésével a harmadik helyre kapaszkodott fel.

Majd jött a vb-cím kérdését végérvényesen lezáró baleset: Sergio Pérez autójába Esteban Ocon Alpine-ja csapódott be, a mexikói kiesett, s ezzel eldőlt, hogy Verstappen a 2023-as bajnok.

Verstappen a rádión arról kapott üzenetet, hogy a gumijai nincsenek jó állapotban, a holland azonban a harmadik biztonsági autós fázis után tovább támadott, Russell megelőzésével már a második helyre jött fel, Piastrit viszont nem tudta megelőzni.

Az ausztrál pilótát először intették le elsőként F1-es versenyen, nagydíjgyőztesnek azonban egyelőre nem mondhatja magát.

Max Verstappen viszont már hivatalosan is háromszoros világbajnokként szállhatott ki az autójából.

Formula–1, Katari Nagydíj, sprintfutam

1. Oscar Piastri (ausztrál, McLaren)
2. Max Verstappen (holland, Red Bull)
3. Lando Norris (brit, McLaren)
4. George Russell (brit, Mercedes)
5. (brit, Mercedes)
6. Carlos Sainz (spanyol, Ferrari)
7. Alexander Albon (thaiföldi, Williams)
8. Fernando Alonso (spanyol, Aston Martin)

Az egyéni pontverseny állása

1. Verstappen 407 pont (már világbajnok)
2. Sergio Pérez (mexikói, Red Bull) 223
3. Hamilton 194

A konstruktőri pontverseny állása

1. Red Bull 630 pont (már világbajnok)
2. Mercedes 314
3. Ferrari 288

Borítókép: Max Verstappen immár háromszoros világbajnok (Fotó: MTI/AP/Darko Bandic)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.