Nem árt vigyázni a meccs játékvezetőjével Kaunasban!

Nagyon fiatal, mindössze 33 éves albán játékvezető fújja a sípot kedd este a Litvánia–Magyarország Európa-bajnoki selejtezőn. Juxhin Xhaja pályafutása során ez lesz eddig a legrangosabb feladata, és nem árt vigyázni vele, mert a nemzetközi mérkőzéseiről szóló statisztikái szerint szívfájdalom nélkül bőkezűen osztogatja a sárga és a piros lapokat.

2023. 10. 16. 16:36
Villarreal CF v Hapoel Be'er Sheva: Group C - UEFA Europa Conference League
SOCCER-EUROPACONF-VIL-HBS/REPORT Juxhin Xhaja referee during UEFA Conference League between Villarreal CF and Hapoel Beer Sheva at Ciutat de Valencia Stadium on October 27, 2022. (Photo by Jose Miguel Fernandez/NurPhoto) (Photo by Jose Miguel Fernandez / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: JOSE MIGUEL FERNANDEZ Forrás: Europress/AFP/Jose Miguel Fernandez
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európa-bajnoki részvételért játszik kedd este a magyar válogatott Litvániában, és hétfőn kiderült, ezen a fontos mérkőzésen az albán Juxhin Xhaja fújja majd a síport. A mindössze 33 esztendős játékvezető 2019 őszén bukkant fel a nemzetközi porondon, a legtöbbször, öt alkalommal az Európa-konferencialiga selejtezőjében működött közre, de vezetett BL-selejtezőt, El-selejtezőt és csoportmeccseket az Ekl-ben – legutóbb éppen a Nordsjaelland Ludogorec elleni 7-1-es sikerénél dirigált –, és van három felnőttválogatott mérkőzése, két felkészülési és egy D-divíziós NL-meccse is. Ezeken a nemzetközi találkozókon magyar klubcsapat vagy válogatott nem szerepelt, így első alkalommal lesz dolga a mieinkkel. 

Germany - Latvia
Fotó: Europress/AFP/Fabian Strauch

Nem árt vele vigyázni, nagyon oda kell figyelni a szabálytalanságoknál. A büntetéseknél szívfájdalom nélkül osztogatja a különböző színű lapokat. A 16 nemzetközi mérkőzésen 77 sárga lapot mutatott fel, négy alkalommal kétsárgás kiállítást alkalmazott, kétszer egyből a piros laphoz nyúlt, és összesen nyolc alkalommal adott tizenegyest. Ami az igazán meglepő, az az, hogy ebben az idényben – minden sorozatot figyelembe véve – hét mérkőzést vezetett, s ezeken 44 sárga lapot mutatott fel, háromszor második sárga után állított ki valakit, kétszer egyből, s a hét meccsén ítélt nyolc tizenegyest. 

Juxhin Xhaja eddig pályafutásának a legrangosabb feladata előtt áll, hiszen még sohasem vezetett Európa-bajnoki selejtezőt. A főnökei szeme annyira rajta van, hogy az ellenőre az a Howard Webb lesz, aki az angol profi játékvezetők főnöke, és aki 2010-ben a Spanyolország–Hollandia világbajnoki döntőt vezette.

Európa-bajnoki selejtezők, 8. forduló, G csoport: Litvánia–Magyarország 20.45 (tv: M4 Sport), Szerbia–Montenegró 20.45 (Spíler 1), a csoport állása: 1. Magyarország 13 pont/5 mérkőzés, 2. Szerbia 10/6, 3. Montenegró 8/5, 4. Litvánia 5/6, 5. Bulgária 2/6

Borítókép: Juxhin Xhaja először találkozik magyar felnőttcsapattal a pályafutása során (Fotó: Europress/AFP/Jose Miguel Fernandez)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.