Szoboszlai Dominik máris célba veszi Gera Zoltán Premier League-rekordjait

Szoboszlai Dominik két gólpasszal ünnepelte a tizedik mérkőzését a Premier League-ben az elmúlt hétvégén, és a Liverpool középpályása több mutatóban is csapata legjobbja eddig az idényben, van amiben húsz éve nem volt senki ilyen jó a klubban, még Mohamed Szalah sem. Szoboszlai sorra levadászhatja a Premier League-ben szereplő korábbi magyar futballisták rekordjait is, de Gera Zoltán legfontosabb angliai számainak eléréséhez még neki is évekre lesz szüksége.

2023. 11. 01. 5:47
English Premier League - Liverpool vs West Ham
epa10880963 Liverpool manager Jurgen Klopp and Dominik Szoboszlai of Liverpool react after the English Premier League soccer match between Liverpool FC and West Ham United in Liverpool, Britain, 24 September 2023. EPA/ADAM VAUGHAN EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications. Fotó: ADAM VAUGHAN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden várakozást felülmúlt teljesítménye a Liverpool mezében az első tíz Premier League-mérkőzésén. A tizediken, a Nottingham Forest ellen az addig hiányzó gólpasszok is a neve mellé kerültek, a 3-0-ra megnyert meccsen kétszer is kiszolgálta társait a 23 éves középpályás, aki ezzel kiérdemelte a mérkőzés embere címet.

English Premier League - Liverpool vs Nottingham Forest
Szoboszlai legutóbb két gólpasszt adott a Liverpool Premier League-meccsén (Fotó: EPA/Peter Powell)

Tíz bajnoki már elegendő arra, hogy pillantást vessünk Szoboszlai számaira, amelyek gyakorlatilag alátámasztják azt, amit a saját szemünkkel is láthatunk, amit Jürgen Klopp is megerősít hétről hétre: a magyar futballista a Liverpool egyik kulcsfigurája.

Jürgen Klopp bizalma töretlen

Kezdjük a legalapvetőbb adattal, a játékidővel. Szoboszlai nemcsak, hogy szóhoz jutott mind a tíz Premier League-meccsen az idényben, hanem az összeset végig is játszotta. Ilyen nagy bizalmat Klopp senki másnak nem adott a mezőnyjátékosok közül, Szoboszlain kívül egyedül a kapus Alisson töltötte az összes percet a pályán eddig a Liverpool keretéből.

A kapusokat leszámítva egyébként is mindössze tizennégy futballista büszkélkedhet a Premier League összes játékosa közül azzal, hogy még egy percet sem hiányzott a pályáról, a középpályások között pedig csak három: Szoboszlai mellett a Manchester United portugál sztárja, Bruno Fernandes és a Brentford kamerunija, Bryan Mbeumo.

Figyelemre méltó, hogy a Liverpool játékosai közül eddig Szoboszlai passzolt a legtöbbet (632) és úgy általában ő ért a legtöbbször labdához (839) – az utóbbi mutatóban a Premier League egészét tekintve is a top 10-ben szerepel.

Kevés a gólja? A Liverpool így is jól jár

Az egyetlen dolog, ami talán hiányosságként róható fel, amire is rámutatott nemrégiben . – Méltán ismerik el Angliában, de ahhoz, hogy tényleges topjátékos legyen, több gólt kellene lőnie – jegyezte meg a válogatott szövetségi kapitánya, s ha abból indulunk ki, hogy a nyáron ugyancsak a Bundesligából nagyot ugró hasonszőrű középpályás, tíz La Liga-meccsen tíz gólt számlál a Real Madrid színeiben, akkor Szoboszlai eddigi egy találata tényleg kevésnek tűnik.

Az eddigi egyetlen gólja a Premier League-ben az Aston Villa ellen:

Valójában azonban Szoboszlai gólok nélkül is nagyban hozzájárul a Liverpool eredményességéhez a támadóharmadban, s erről az igazán árulkodó, hogy ő teremtette a legtöbb helyzetet a csapaton belül az idényben. A kilencedik forduló utáni adat, hogy Szoboszlai 21-szer hozta gólhelyzetbe társait, ami nemcsak a jelenlegi szezonban kiemelkedő, hanem már húsz éve volt legutóbb olyan újdonsült Liverpool-játékos, aki ennél hatékonyabban kezdett: 2003-ban Harry Kewell 22 helyzettel kecsegtetett az első kilenc bajnokiján a klub színeiben.

A Liverpool.com cikke szerint lehetetlen összeszedni a teljes listát, de példának hozza a legutóbbi merseyside-i aranycsapat támadótrióját, a (14), Mohamed Szalah (12), Roberto Firmino (8) hármast, amelynek tagjai mind kisebb számmal rajtoltak ugyanennyi Premier League-meccsen a klubban.

Szoboszlai Dominik vs. Gera Zoltán

Eddig tizenkét magyar futballista lépett pályára a Premier League-ben, és a pályán töltött percek alapján Szoboszlai máris az ötödik helyen áll, csupán Bogdán Ádám, Király Gábor, Fülöp Márton és Gera Zoltán áll előtte a sorban. Közülük Bogdánt jó eséllyel megelőzheti már ebben az évadban, elméletileg Király is befogható, de ahhoz mindössze kilencven percet hiányozhat, ami az idény hosszára tekintettel nem valószínű. Fülöpöt csak a második évében előzheti meg, de az igazi kihívás Gera utolérése.

Top 10 magyar meccsszám és játékperc:

1. Gera Zoltán 172 meccs
2. Fülöp Márton 45
3. Király Gábor 37
4. Bogdán Ádám 26
5. Buzsáky Ákos 18
5. Halmosi Péter 18
7. Priskin Tamás 16
8. Torghelle Sándor 12
9. 10
9. Szoboszlai Dominik 10
1. Gera Zoltán 15111 perc
2. Fülöp Márton 4049
3. Király Gábor 3330
4. Bogdán Ádám 2339
5. Szoboszlai Dominik 900
6. Buzsáky Ákos 897
7. Kerkez Milos 767
8. Priskin Tamás 752
9. Halmosi Péter 553
10. Torghelle Sándor 396

A „Magical Magyar”, ahogy Gerát Angliában becézték, a West Bromwich Albion és a Fulham színeiben összesen 172 meccsen 15111 percet játszott a Premier League-ben. Szoboszlai elméleti síkon is leghamarabb az ötödik angliai évadjában kerülhet csak elé.

A gólok és a gólpasszok számában már más a helyzet. Mindkettőben Gera tartja a magyar PL-rekordot 17 találattal és 9 assziszttal. Utóbbit már a mostani idényben megdöntheti Szoboszlai, aki ugye már két gólpasszt adott, és sok helyzetet teremt, tehát ez a faktor teljes mértékben benne van a játékában. A gólokhoz alighanem több idő kell neki, de az alapján, amit eddig mutatott, tényleg csak idő kérdése, hogy Gera angliai karrierjét minden tekintetben felülmúlja.

Magyar gólok és gólpasszok a Premier League-ben:

1. Gera Zoltán 17 gól
2. Buzsáky Ákos 2
2. Priskin Tamás 2
4. Szoboszlai Dominik 1
1. Gera Zoltán 9 gólpassz
2. Buzsáky Ákos 2
2. Priskin Tamás 2
2. Szoboszlai Dominik 2
5. Halmosi Péter 1
5. Király Gábor 1

Borítókép: Jürgen Klopp okkal ölelgeti Szoboszlai Dominiket a Liverpool meccsei után (Fotó: EPA/Adam Vaughan)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.