Világbajnokunk fájó szívvel intett búcsút Magyarországnak az amerikai (rém)álomért

Világ- és Európa-bajnok vízilabdázónk, Nagy Viktor teljesen felszámolta az itthoni életét, eladta a házát, és a családjával az Egyesült Államokba költözött. Az amerikai álom azonban gyorsan rémálommá vált, az egyetem, amely állással csábította a tengerentúlra, a kiérkezése után közölte vele, hogy nincs pénz. Nagy Viktor az átverés ellenére továbbra is jó döntésnek tartja a költözést, és a Mandinernek azt is bevallotta, hogy itthon sok csalódás érte.

2023. 11. 13. 15:11
NAGY Viktor
Tokió, 2021. augusztus 8. Nagy Viktor kapus (elöl) ünnepli a bronzérmes magyar csapat gyõzelmét a világméretû koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpia férfi vízilabdatornáján a harmadik helyért játszott Magyarország - Spanyolország mérkõzés végén a tokiói Tacumi Vízilabdaközpontban 2021. augusztus 8-án. A magyar válogatott 9-5-re gyõzött. MTI/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legtöbben akkor hallhattak legutóbb Nagy Viktor felől, amikor 2021-ben bejelentette a visszavonulását. Az utolsó meccse a magyar válogatottban a tokiói olimpia bronzmérkőzése volt, amelyen a 2013-ban világbajnok, 2020-ban Európa-bajnok kapus remekül védett a spanyolok ellen 9-5-re megnyert találkozón, az utolsó két negyedben gólt sem kapott. Azóta a vállalkozásait irányította, tavalyi nagyinterjúnkban mesélt arról, hogy sportfelszerelésekkel és fertőtlenítésssel foglalkozik, de a vízilabdában nem vállalt szerepet. Vagy nem kapott olyat, amit megfelelőnek tartott volna.

NAGY Viktor
A tokiói olimpia bronzmeccsén Nagy Viktor volt a hős a magyar válogatottban (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Az Egyesült Államokban viszont igen. A Mandiner írta meg, hogy Nagy Viktor felszámolta az itthoni életét, eladta a szolnoki házát, és családostul, a feleségével, a 13 éves fiával és a 11 éves lányával együtt a tengerentúlra költözött. Augusztus negyedikén érkeztek meg a San Jose-i Egyetem hívására, ahol a vízilabdacsapatnál kapott volna állást. Aztán jött a hideg zuhany.

– Amikor családostul megérkezünk, egy hétre rá csak annyit mondtak, hogy „ja, bocs, nincs pénz!” – árulta el Nagy Viktor. – Erre és egy klub ajánlatára alapoztuk a döntésünket, hogy végül az egész családdal felkerekedünk és kijövünk Amerikába. Ezért is választottam az SJSU-t, mert magyar edzője van Sarusi Gábor személyében és hat magyar játékos is játszik a csapatban. Az volt bennem, hogy odamegyek, ahol honfitársaimnak tudok segíteni. Főleg úgy, hogy az egyik frissen érkező, a kiváló kapus Gyapjas Brendon volt.

Szívességből féláron kapott házban él a családjával

Közben az egykori klasszis kapusnak azzal is szembesülnie kellett, hogy az amerikai élet igen drága, főleg a Szilícium-völgyben, ahol a techóriások központjai vannak. Szívességre szorult, Sarusi Gábor játékosának a szülei segítették ki azzal, hogy az egyik házukat féláron „odaadták”, egyelőre ott él a Nagy család.

– Az egyetemi foglalkoztatás jelentené az „álomállást”, mert az ad hosszabb távú biztonságot, akkor be van jelentve és biztosítva van az ember, nyugdíj-megtakarítása lehet, szóval ez lenne a hosszabb távú cél – jelezte Nagy Viktor, aki tehát nem futamodott meg az első pofon után, továbbra is az Egyesült Államokban képzeli el az életét. A San José Express nevű klubnál már kapott álláslehetőséget: kapusedzőként és szakmai tanácsadóként kezdett dolgozni fiatalokkal.

– Itt ugye nincs amolyan felnőtt professzionális vízilabdaliga, mint ahogy azt Európában ismerjük – ismertette az amerikai viszonyokat. – Itt az egyetemig amatőrként játszanak, akik ebben a sportban szeretnének sikeresek lenni és utána az egyetemi élet marad, de a válogatottak is átjönnek valójában Európába játszani. Itt igen elit és drága sportnak számít ez, szóval évente nagyjából öt-hatezer dollárt fizetnek ki egy gyerekért a szülei, hogy vízilabdázhasson.

Miért nem itthon dolgozik a sportágban Nagy Viktor?

Kérdés, hogy miért nem itthon dolgozik a vízilabdában. Utolsó klubja a Szolnok volt, amellyel 2017-ben megnyerte a Bajnokok Ligáját. A Mandinernek úgy fogalmazott, hogy nagyon szerettek a városban lakni, de nem volt zökkenőmentes az elválás a klubbal.

– Sok csalódás ért otthon, nem úgy alakultak a dolgok, ahogy szerettem volna. Fel kellett mérnem meddig kísérletezgetek és van-e értelme a változásokra várnom. Nem volt – jelentette ki, majd még hozzátette: – Én fájó szívvel jöttem el, hogy őszinte legyek.

Borítókép: Nagy Viktor az Egyesült Államokba költözött a családjával, ahol rögtön csalódás érte (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.