Lujza 2024. március 2.
logo

Berecz Zsombor zseni, Magyarország világbajnok!

Magyar Nemzet
2023.12.03. 15:27 2023.12.03. 16:06
Berecz Zsombor zseni, Magyarország világbajnok!

Újabb magyar világbajnoki cím vitorlázásban! A Berecz Zsombor vezette magyar hajó hatalmas fölénnyel nyerte meg a vitorlázó SSL csapatvilágbajnokság döntőjét. Berecz Zsombor finndingiben, tehát egyéniben nyert már vb-t, Eb-t, továbbá olimpiai ezüstérmet, de ezt a sikert biztosan a pályafutása egyik legnagyobb diadalának tekinti.

Négy csapat indult a döntőben: Magyarország, Spanyolország, Olaszország és Hollandia. A magyar hajó jól rajtolt, eleinte a második helyen haladt, majd a csapatkapitány mérte fel a legjobban a szélviszonyokat, az első fordulót zseniálisan vette a magyar hajó, és az élre állt, ráadásul szó szerint kifogta a szelet a spanyolok vitorlájából. A mieink előnye több mint 200 méternyire hízott hirtelen, amit szinte végig kitartott. A végén kicsit közelítettek a többiek, de a magyar hajó így is több mint 20 másodperces előnnyel ért célba elsőként.

Berecz Zsombor, SSL golden cup, vitorlázás, magyarország, világbajnok
A célbaérés pillanata, a bal felső sarokban látható a végeredmény (Fotó: Facebook/Sámánok)

– Lehet, hogy egyénileg nem, de csapatként mi vagyunk a legjobbak – mondta a célba érés után angolul Berecz Zsombor a magyar hajóba átülő riporternőnek.

A riporternő maga is rácsodálkozott a magyar sikerre, mondván, Magyarországnak nincs tengere, így sikerült elérni ezt az eredményt, s firtatta a Balaton titkát. Majd megjegyezte, ez a diadal igazán jó reklám a magyar vitorlázásnak.

Berecz Zsombor: Mi vagyunk a legbüszkébbek

Berecz Zsombor egy ponton túl már nehezen uralkodott az érzelmein, megkérte a riportert, hadd szóljon magyarul az otthon szurkolókhoz. Íme:

– Srácok, nagyon szépen köszönjük a drukkolást! Érezte az egész csapat végig a három héten keresztül. Mi vagyunk a legbüszkébbek, hogy boldoggá tudtunk tenni benneteket és be tudtuk bizonyítani, hogy mi vagyunk a legjobbak!

Aztán beszámolásra következett a Ria, ria, Hungária!, amire a riporter is úgy reagált, felejthetetlen élményben lehetett része.

A magyar csapat teljes névsora: Adorján Csaba, Bakóczy Róbert, Berecz Zsombor, Goszleth Marcell, Gyapjas Zsombor, Huber Lél, Lillik Ákos, Majthényi Szabolcs, Németh Áron, Németh Domonkos, Takácsy Levente, Tomai Balázs, Varjas Sándor.

Mi is az az SSL?

Miként korábban részletesen megírtuk, az SSL egy tulajdonképpen tradicionális hajóosztály, a világbajnokságra a világ legjobb vitorlázóiból verbuválódott nemzeti csapatok neveznek be. 39 ország nevezett az idei vb-re, Magyarországnak a döntővel együtt 14 futamot kellett teljesítenie. Hatalmas eredmény a magyar győzelem. 

A döntő futam, a végén a magyar ünnep és Berecz Zsombor nyilatkozata:

Borítókép: Berecz Zsombor győzelemre vezette a magyar csapatot (Fotó: Facebook/Sámánok)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.