Kézilabda-vb: újabb összezuhanás után búcsú a negyeddöntős álmoktól

Svédország ellen a vb-n eddig látott legjobb félidejét produkálta a magyar női kézilabda-válogatott. Már három góllal is vezetett, de a szünet után ugyanúgy összecsuklott, ahogy a csoportkörben Montenegró ellen, végül 26-22-re kikapott. A vereséggel eldőlt, hogy az utolsó középdöntős forduló, a Horvátország elleni meccs végeredményétől függetlenül a magyar válogatott már semmiképpen sem juthat tovább a negyeddöntőbe.

2023. 12. 09. 21:57
null
Fotó: Kovacs Aniko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar válogatott a társházigazda, eddig még hibátlan Svédország ellen folytatta a szerepését a női kézilabda-világbajnokság középdöntőjében. Esetleges győzelmével vagy pontszerzésével a magyar válogatott életben tarthatta volna a negyeddöntős reményeit, a társházigazda pedig bebiztosíthatta volna a csoportelsőségét az utolsó középdöntős forduló eredményeitől függetlenül.

A svédek elleni mérkőzésre így állt fel a magyar válogatott Fotó: MKSZ/Kovács Anikó

Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány döntése értelmében ezúttal a sérült Szemerey Zsófi mellett Tóvizi Petra maradt ki a magyar válogatott keretéből.

A svéd válogatott kezdte a meccset, a magyarok a Papp, Bordás belső védő kettőssel kezdtek, rajtuk kívül Vámos és Kuczora, valamint Schatzl és Lukács volt a pályán. Támadásban Papp helyett Klujber érkezett a csapatba.

Bíró két védéssel kezdett, Vámos a harmadik perc elején emberhátrányból szerezte meg a mérkőzés első gólját. Két hetest is kihagytak a svédek, ennek ellenére a korábbi érdi, Jamina Roberts góljával először szerzett előnyt a házigazda. Klujber emberelőnyből egyenlített. Majd Bordás vette vissza az előnyt.

Bíró-védések és háromgólos előny

A 10. percben Vámos vetődött rá a labdára védekezésben, a magyar válogatott a kétgólos előnyért támadhatott, Kuczora élt a lehetőséggel. Majd egy Bíró-védés után megint ő villant. Ezzel lett 6-3. öt és fél percen keresztül volt gólképtelen Svédország. Ekkor azonban Ludström vetett véget a rossz sorozatnak, majd a vb-n eddig hibátlan hétméteres-végrehajtó Klujber rontott. Hagman hozta fel 6-5-re a svédeket. Majd egy eladott labda után Roberts egyenlített, 3-0-s rohammal egyenlített Svédország.

Klujber nyitott új fejezetet, de Hagman a szélről egyenlített. A magyar védekezés a belső posztokon játszó emberek kikapcsolását helyezte előtérbe. Így jutott el egyre több labda a szélekre, különösen a jobb oldalra. Klujber után Kuczora is hetest rontott. A védekezés összeállt, az eddigi legjobb játékát mutatta a magyar válogatott a vb-n.

Schatzl Nadine jól kezdett, aztán visszaesett a teljesítménye      Fotó: MKSZ/Kovács Anikó

Húsz perc után 8-7-re vezetett a magyar válogatott, Golovin időt kért, de a támadás utána nem volt sikeres, a másik oldalon Blohm a kapufára ejtett. Egy bántó technikai hiba után Ludröm egyenlített. Klujber vette vissza az előnyt, majd a csereként érkezett Albek Anna hatalmas bombájával lett 10-8. Tomas Axner svéd kapitány azonnal időt kért.

Majd visszaállt a három gólos különbség, Vámos révén. A meccs során először a négygólos vezetésért támadhatott a magyar válogatott: Schatzl ziccerben fejbe dobta labdával a kapust, a szabályok szerint ezért két percet kapott. 12-8 helyett 11-9 lett. Két rontott Albek-lövés után Lindquist csökkentette minimálisra a svéd hátrányt. A vb eddigi legjobb magyar félidejében szinte végig vezetett a magyar válogatott. Bíró Blanka 16 lövésből 6-ot kivédett. 

A második félidőben

Szinte azonnal emberelőnybe került a magyar válogatott, de Lukács rontott a szélről, a svédek az egyenlítésért támadhattak. Roberts, a csapatkapitány élt az eséllyel. Schatzl is ziccert hibázott, a meccsen már a harmadik helyzetét. Roberts révén visszavette a vezetést Svédország. Félő volt, hogy megismétlődik a Montenegró elleni rosszul sikerült második félidő.

Lukács egyenlített, de Roberts zsinórban harmadszor is betalált, a Vipers lövője háromból hárommal kezdett a szünet után. Vámos újabb, a meccsen már a harmadik belemenését fújták le a bírók. Hansson lövésével már kettővel ment el a svéd válogatott, a szünet utáni 4-1-es rohammal fordított a házigazda. 

Bundsen is elkapta a fonalat a svéd kapuban, a svéd válogatott lerohanásból lőtt könnyű gólt. 11-8-as magyar vezetés, majd 11-10-es félidei előny után 16-13-ra vezetett Svédország. Kezdett elúszni a hajó. Négy és fél perce nem született magyar gól, Kuczora belemenése után büntetett Svédország. 18-13, nyolcgólos fordulat.

Fotó: MKSZ/Kovács Anikó

Albek néha meg-megvillant Bíró hetesvédéssel tartotta a lelket a csapatban, de nem volt visszaút. A különbség csökkent, volt három gól is, de ennél közelebb nem tudott férkőzni, 26-22-re nyert Svédország.

A vereséggel eldőlt, hogy a magyar válogatott nem juthat tovább a vb negyeddöntőjébe, az olimpiai selejtezőt érő vb-9. helyet még elérheti, ha hétfőn legyőzi Horvátországot.

Női kézilabda-világbajnokság, középdöntő, I-es csoport: Svédország–Magyarország 26-22  (10-11) ,

A magyar válogatott gólszerzői: Albek 5, Vámos 6, Klujber 3, Schatzl 2, Kuczora 2,  Lukács 2, Márton 1, Bordás 1.

A mérkőzés hivatalos statisztikája: ITT.

A további eredmények: Montenegró–Szenegál 29-21, Horvátország–Kamerun  24-15. A csoport állása: 1. Svédország 8 pont, 2. Montenegró 6, 3. Horvátország 5, 4. Magyarország 4, 5. Szenegál 1, 6. Kamerun 0.

Borítókép: A magyar kispad csak az első félidőben örülhetett (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.