Botrány a női kézilabda-vb-n, a házigazdákat a saját újságíróik vádolják csalással

Minden idők legnagyobb vb-botránya van kialakulóban a norvég–svéd–dán közös rendezésű női kézilabda-világbajnokságon. Az Origó helyszíni tudósítása szerint a svéd és a norvég sajtóban arról cikkeznek, hogy az egész vb egy nagy csalás, a három rendező ország előre megállapodott egymással, hogy kikövezett legyen az útjuk a negyeddöntőig, azaz az olimpiai selejtező eléréséig.

2023. 12. 07. 10:18
IHF Women's World Handball Championship - Sweden vs Croatia
epa11012752 Sweden's Jenny Carlson (R) and Croatia's Klara Birtic (C) in action during the IHF Women's World Handball Championship Group A match between Sweden and Croatia at Scandinavium Arena in Gothenburg, Sweden, 05 December 2023. EPA/ADAM IHSE SWEDEN OUT Fotó: ADAM IHSE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A három skandináv ország megegyezett abban, mi lenne nekik a legjobb és hogyan tudnák úgy kialakítani a csoportokat, hogy egymással legkorábban a legjobb négy között találkozzanak csak” – írja az Origó svéd és norvég cikkekre hivatkozva, amelyek azt a botrányt kívánják leleplezni, miszerint Norvégia, Svédország és Dánia előre „meghekkelte” a női kézilabda-vb-t, befolyásolva a sorsolást, a saját útjukat a lehető legkönnyebbé téve.

IHF Women's World Handball Championship - Sweden vs Croatia
A vb-házigazda svédek szorult helyzetbe kerültek. Fotó: EPA/Adam Ihse

A botrány először Svédországban robbant ki, a svéd Aftonbladet újságírója, Johan Flinck írt erről és nyilatkozott is. – A három rendező ország menedzsmentje három nappal a nyári sorsolás előtt eldönthette, mely együtteseket akarja maga mellé venni saját csoportjába, illetve abba a csoportba, amely a saját ágán van – idézte szavait az Origó.

Svédország az első kalap leggyengébb csapatát választotta, amely Montenegró volt. Norvégia Franciaországot választotta, így elkerülte annak a lehetőségét, hogy a gallokkal kelljen a negyeddöntőben játszaniuk. Dánia végül Németországot jelölte. A mostani felállás szerint egyik rendező nemzet sem találkozik egymással a negyeddöntőben, ha mindegyik megnyeri a saját csoportját. Ez így is történt.

„Nagyon szomorú ez az egész”

A norvég közmédia kommentátora, Jan Petter Saltvedt szerint is túl messzire mentek a rendezők: – Kár, hogy Norvégia hajlandó beleegyezni ezekbe a csalásokba, különösen egy olyan sportágban, ahol nyilvánvalóan nincs szükségünk ilyen előnyre. Hosszú évek óta mi vagyunk a világ legerősebb női kézilabdanemzete. Nagyon szomorú ez az egész.

Az Origó teljes cikke a kialakult helyzetről itt olvasható.

Az újságírók eleinte nem tudták megszólaltatni az ügyben erősen érintett norvég szövetségi kapitányt, Thorir Hergeirssont, aki pár órával később már nem tudott elbújni, így kénytelen volt találkozni az újságírókkal, és többek között ezt mondta:

– Ezen a világbajnokságon nagyon sok mindent figyelembe kell venni a szakmai szempontokon túl is. Azt, hogy mennyi lesz a bevétele a három rendező szövetségnek, hogy mennyi jegyet tudnak eladni, hogy mennyire sikeres az egész torna. Azt gondolhatod, hogy ez az egész helytelen és valószínűleg igazad is van, ha pusztán csak a sportot nézed.
De nem lehet csak ezt nézni. Szerintem ezt a dolgot nem azért csinálták, hogy bármit manipuláljanak, hogy csaljanak. Csak érdekesebbé, izgalmasabbá akarták tenni a világbajnokságot.

A továbbiakról ide kattintva olvashat az Origón.

Borítókép: A női kézi-vb rendezői megpróbáltak elhajolni az erős ellenfelek elől (Fotó: EPA/Adam Ihse)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.