Liu Shaoang olyat tett, amit szinte el se tudtunk képzelni + videó

A rövid pályás gyorskorcsolyázók szöuli világkupa-viadalán közép-európai idő szerint ma reggel a magyar színekben egyaránt olimpiai bajnok Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor is bejutott a férfi 500 méteres döntőbe. S Liu Shaoang elképesztő hajrával nyert aranyat – Kínának. A nap végén pedig a kínai váltót is behozta az első helyre.

2023. 12. 17. 8:57
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar férfiváltóval 2018-ban, Phjongcshangban olimpiai bajnok Liu fivérek a kínai váltó tagjaként most Szöulban kerültek először szembe a magyar stafétával – az ázsiaiak bejutottak a döntőbe, mi nem. Liu Shaoang kétszeres olimpiai bajnok, tavaly Pekingben 500 méteren ő győzött, még magyar színekben, ám már kínaiként gyűjti szorgalmasan a vk-pontokat, az első montreali világkupát meg is nyerte, s most is bejutott a döntőbe. Miként bátyja, Liu Shaolin Sándor is.

Liu Shaoang nagy győzelmet aratott
Liu Shaoang nagy győzelmet aratott (Forrás: X/ISU Speed Skating)

A fináléban még egy-egy kazah, koreai és lengyel versenyző volt, s a pályabeosztás nem a fivéreknek kedvezett: Liu Shaolin a négyes, Liu Shaoang az ötös pályáról indulhatott, és kívülről a sprint távon nagyon nehéz előzni. A rajt után Liuék nem is tudtak javítani a pozíciójukon.

Liu Shaoang döbbentes hajrája

A hajrához közeledve Liu Shaolin üközött a lengyellel és hatalmasat esett – utóbb a lengyelt találták bűnösnek, kizárták –, így viszont öccse a harmadik helyen találta magát, és egészen elképesztő hajrával megnyerte a döntőt. Bár a célban először a koreai versenyző örült, mert biztos volt benne, hogy ő győzött, de Liu Shaoang jobban nyújtotta a lábát, és kilenc ezreddel megelőzte. Az 500 méteres távon az ötös pályáról győzni egy világkupa-döntőben szinte lehetetlen, de úgy látszik, Liu Shaoang számára nem.  A szezonban a harmadik egyéni vk-aranyát szerezte, mert 1000 méteren is van egy győzelme.

A női 500 méteres döntőben „érdekes” végeredmény született: két holland versenyző, Xandra Velzeboer és Selma Poutsma holtversenyben végzett az élen, a célfotó sem tudott dönteni közöttük, mert ezredmásodpercre azonos lett az időeredményük.

Az utolsó döntőben pedig Liu Shaoang a kínai férfiváltót is behozta az első helyre. A finéléban Liu Shaolin Sándor nem lépett jégre, de mivel az elődöntőben ott volt, ő is aranyérmes lett.

 A magyar női váltó Bácskai Sára Luca, Kónya Zsófia, Somodi Maja, Sziliczei-Német Rebeka összeállításban a B döntőben volt érdekelt, ahol a lengyel és a japán kvartett mögött harmadikként ért célba, összesítésben pedig a hetedik helyen végzett. Versenyzőink közül egyéniben Bontovics Balázs szerepelt a legjobban, aki 1500 méteren szombaton bejutott az A döntőbe, s a hetedik helyet szerezte meg, vasárnap pedig a B döntőben ötödik, összesítésben 12. lett. (Minden világkupán van egy szám, amelyből két versenyt rendeznek.)

A rövid pályás gyorskorcsolyázók szezonja januárban a gdanski Európa-bajnoksággal folytatódik, majd februárban rendezik a vk-sorozat két utolsó, európai állomását, az idény pedig márciusban a rotterdami vb-vel zárul.

Borítókép: Liu Shaoang kínai színekben is szenzációsan teljesít (Forrás: X/Speed Skating)

 

Mindent egy helyen az Eb-ről

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.