Tíz év után is rejtély, mi van Schumacherrel a balesete óta

Éppen tíz évvel ezelőtt, 2013. december 29-én érkezett a hír, hogy Michael Schumacher drámai balesetet szenvedett. A hétszeres világbajnok ezúttal nem a kocsijában, F1-es pályán törte össze magát, akkor történt a baj, amikor másik szenvedélyének, a síelésnek hódolt. Schumacher állapotával kapcsolatban azóta is többé-kevésbé hírzárlat van érvényben, az Origó összeszedte, mi történt az elmúlt tíz évben a legendával és azt, hogy miben reménykedhetnek a hozzátartozók, barátok, rajongók, tíz évvel a baleset után.

2023. 12. 29. 9:37
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tíz éve jött a hír, hogy a hétszeres Forma–1-es világbajnokot, Michael Schumachert helikopterrel szállították kórházba egy francia sípályáról. Schumacher ekkor már túl volt F1-es pályafutásán, második visszavonulása óta is eltelt egy év, 45. születésnapja előtt volt néhány nappal. A balesetről már szinte mindent tudni lehet, Schumacher a két pálya közötti átvezető szakaszon, tehát a pályákon kívül síelt, amikor elesett, és a fejét beverte egy sziklába. A rekonstruált történések szerint Schumacher léce beakadhatott egy sziklába, elesett, így egy másik sziklába beverte a fejét.

Fotó: AFP/Eric Cabanis

A balesetnél akkor 14 éves fiával, Mick Schumacherrel volt. Az első vélemények szerint a német versenyző sérülései súlyosak voltak, de nem életveszélyesek. Az ekkor még eszméleténél lévő, de zavart Schumacherhez hamar odaértek az orvosok, a helikopter pedig fél órával később szállt fel vele. Először egy kisebb kórházba vitték, hogy intubálni tudják. A grenoble-i kórházba már úgy érkezett, hogy mesterségesen lélegeztették. Az Origó cikkéből kiderül az is, hogy milyen állapotban műtötték, kezelték, esetleg milyen hibákat követtek el az orvosok. 

A cikk természetesen részletesen kitér arra is, hogy a tragikus sorsú versenyző állapota azóta is rejtély. Schumacher balesete után szinte külön iparág alakult arra, hogy bármilyen információt meg lehessen szerezni a hétszeres világbajnokról, ugyanis a család teljes hírzárlatot rendelt el a pilóta állapotával kapcsolatban. 

Először még a kórházból, papnak öltözve lopta el egy férfi a sztárpilóta leleteit, amiért börtönbe is került. Ő 2014 nyarán a cellájában felakasztotta magát. A volt Forma–1-es versenyző ellopott kórházi leleteit több újságnak is felajánlották eladásra, de végül senki nem élt vele.

A francia kórházból az a cég szállíttatta át Schumachert a svájci kórházba, amelynél a férfi is dolgozott. A lapok folyamatosan írták a történeteket: Schumacher már képes sírni, önállóan meg tud tenni pár lépést, de ilyenkor mindig érkezett a szóvivő, Sabine Kehm és a szokásos cáfolat, valamint a kérés ezredszerre is, hogy ne zaklassák a gyógyuló sportembert és a családját.

Az Origó teljes cikkét ide kattintva olvashatja el.

 

Borítókép: sorsa tragikusan alakult (Fotó: AFP/Patrick Hertzog)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.