Medvepuszi, ami nagyon sokba került a magyar válogatottnak

Idegbajos meccsen, egyetlen góllal, 30-29-re kikapott Magyarország Ausztriától a férfikézilabda Európa-bajnokság középdöntőjében. A magyar válogatott Ancsin Gábor vezérletével nagyszerűen kezdte a meccset, 8-4-re is vezetett, de feljöttek az osztrákok. A második félidőben fej fej mellett haladt a két csapat, a végjátékból sajnos a magyar válogatott jött ki rosszul. Az elődöntő elérése innen már inkább csak matematikai esély. Szombaton Horvátország a következő ellenfél.

2024. 01. 18. 17:05
PALASICS Kristóf
Férfi kézilabda Eb - Magyarország-Ausztria Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Köln nem München. Először ez az elmés következtetés kínálta magát a Magyarország–Ausztria középdöntős mérkőzésen. Amíg ugyanis kedden Izland ellen a müncheni Olympiahalléban több ezer magyar drukker buzdította a magyar válogatottat, a kölni Lanxess Arenéban, a sportág Mekkájában (ahol minden évben a férfi Bajnokok Ligája négyes döntőjét rendezik) bizony foghíjas lelátók fogadták a csapatokat, körülbelül 500 magyar néző lehetett jelen.

ANCSIN Gábor, magyar kézilabda-válogatott, kézilabda Európa-bajnokság, középdöntő, Ausztria
Ancsin Gábor remekül kezdte a meccset, sajnos hamar megsérült. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Úgy indult a meccs, hogy a magyar játékosokat ez cseppet sem zavarja. Különösen nem Ancsint. A rutinos balkezes átlkövő 9 perc alatt négy gólt rámolt be az osztrákoknak, az egyik szebb volt, mint a másik. Ekkor 6-3-ra vezettünk, majd Bánhidi is belelendült, 8-4-ra elhúztunk. A gólok megnézhetők ezen a videón.

Ancsint nem sikerült pótolni

Ekkor azonban Ancsint le kellett cserélni, mert kapott egy medvepuszit, s mintha ez a társakra is hatással lett volna. Közvetlen helyettese, Ilics Zoran sajnos eddig messze elmarad a tavalyi vb-n nyújtott formájától, pedig ezúttal is csak a második félidőre állt be.

Persze elsősorban nem is a támadójátékkal volt gond – Bodó csodás gólokat vágott, Rosta jól helyettesítette Bánhidit –, hanem a védekezéssel. S ezúttal az izlandiak ellen remeklő Palasics sem érezte az osztrák lövéseket. Először, a 23. percben, 13-13-nál egyenlítettek az osztrákok, majd szünetre is egállal vonultak a csapatok (17-17), mert az utolsó pillanatokban gólt dobtak a sógorok.

Nem ízlett nekünk az osztrák hét a hat ellen

A második félidőben fej fej mellett haladtak a csapatok. Nem nagyon tudtunk mit kezdeni az osztrákok hét a hat elleni játékával. Ekkor már rendre az osztrákok vezettek, igaz, csak egy góllal, kettővel egyszer sem.

S mintha a játékvezetők is az osztrákoknak fújtak volna, sorozatban fújták be a támadófaultot Bánhidi ellen, akit az is sújtott, hogy az osztrákok cserekapusa, Möstl átmenetileg megbabonázta őt, Bánhidit két ziccert is kihagyott.

Szerencse, hogy a Palasicsot váltó Bartucz végre elkezdett védeni. 23-23-22 után csak az osztrákok vezettek, szerencsére rendre csak egy góllal. Kapaszkodtak a mieink, de vezetni nem tudtak. Három perccel a vége előtt is döntetlen volt az állás (27-27). S végre megtört a jég, labdaszerzés után Bóka bedobta a ziccert, ismét mi vezettünk (28-27)!

Rosszul jöttünk ki a végjátékból

Egyenlítettek az osztrákok (28-28), sőt átvették a vezetést. Bő perc, 64 másodperc maradt hátra, Chema Rodriguez időt kért. Gyors lövést, gyors gólt kért, amit Fazekas még túl is teljesített, hiszen egy kiállítást is kiharcolt.

46 másodperccel a vége előtt 29-29, magyar emberelőny, osztrák támadás… És sajnos osztrák gól. 15 másodperc maradt, senki nem vállalkozott lövésre, Ligetvári csak időntúli szabaddobást harcolt ki. Ebből persze Máthé Dominik nem tudott gólt kapni.

Kikaptunk 30-29-re. Az álomutazás ezzel véget ért, de még semmi sincs veszve. Folytatás szombaton Horvátország ellen.

Borítókép: Palasics Kristóf nem találta az ellenszert az osztrák lövések ellen (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.