Messi úgy lett az év játékosa, hogy a vb már nem számított az eredménybe

Ha a legutóbbi Aranylabda végeredménye sok vitát szült, akkor a FIFA Év játékosa díjának garantáltan lesz utóélete. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) éves gáláján ugyanis Lionel Messi kapta meg az elismerést, nem pedig Erling Haaland. Annak ellenére is, hogy Messi 2022-es világbajnoki címe itt már nem esett számításba, ellentétben az Aranylabdával. Az eredményen az év edzőjeként díjazott Pep Guardiola szemei is elkerekedtek, és valószínűleg Szoboszlai Dominik sem így szavazott. Messi ráadásul át sem vette a díjat, merthogy nem volt a helyszínen.

2024. 01. 15. 22:17
Mural tribute to Lionel Messi in Buenos Aires
epa11036536 View of a mural tribute to Argentinian soccer player Lionel Messi by Argentinian artist Martin Ron in Buenos Aires, Argentina, 18 December 2023. A year ago the Argentinian national soccer team won the FIFA World Cup in Qatar. EPA/Juan Ignacio Roncoroni Fotó: Juan Ignacio Roncoroni
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számos vitát kiváltott tavaly októberben, hogy az Aranylabda kezében kötött ki a pályafutása során nyolcadszorra is , mivel sokan úgy gondolták, hogy a Manchester City színeiben mindent megnyerő és a gólokat futószalagon termelő érdemelte volna meg igazán az elismerést. 

English Premier League - Manchester City vs Sheffield United
Haaland mindent megnyert tavaly, de Messi ellen ez is kevés volt neki. Fotó: EPA/Adam Vaughan

A FIFA éves díjkiosztó gáláján Messi sokak szerint már nem rúghatott volna labdába, bár itt is jelölt volt a legjobb három között Erling Haaland és mellett. Messi az Aranylabdát a 2022-ben megszerzett világbajnoki címmel vitte el, ezúttal viszont a 2022. december 19. és 2023. augusztus 20. közötti időszakot vették figyelembe, amibe a katari vb már éppen nem esett bele.

nem ezt akarta

Innentől sokak szerint gyakorlatilag papírforma lett volna Haaland győzelme, aki tavaly a Manchester City színeiben mindent megnyert, ráadásul futószalagon termelte a gólokat, míg Messi a katari vb óta semmi jelentőset nem tett le az asztalra, tavaly nyáron ráadásul a PSG-ből az Egyesült Államokba, az Inter Miamiba igazolt. Szoboszlai Dominik kívánsága is az volt, hogy Haaland nyerjen, erről egy a gála előtt készült interjúban beszélt.

Szoboszlai maga is tehetett volt salzburgi csapattársa győzelméért, hiszen a FIFA szavazásán minden tagországból a szövetségi kapitány, a válogatott csapatkapitánya és egy újságíró alakíthatta az eredményt egy-egy vokssal a szurkolók mellett. Magyarországról így Szoboszlai Dominik és a Magyar Sportújságírók Szövetsége elnöke, Szöllősi György szavazott.

The Best FIFA Football Awards 2023
Thierry Henry fog kezet az év edzőjével, Pep Guardiolával. Fotó: EPA/Neil Hall

A végeredmény pedig Messi győzelmét hozta el. Ez akkora meglepetés volt, hogy vélhetően az argentin sem számított rá, hiszen el sem utazott a londoni gálára, így a műsorvezető Thierry Henry „vette át” a nevében a díjat. Elég kellemetlen pillanatok voltak.

Mint azt a FIFA közzétette, Messi és Haaland egyaránt 48 pontot kapott a szavazáson (Mbappé 35-öt), holtverseny esetén pedig az döntött, hogy melyikük kapott több szavazatot a csapatkapitányoktól. Ebben a tekintetben Messi 677-557-re nyert.

A Manchester City egyebekben dominált

Ha Haaland nem is, a Manchester City aratott a FIFA-gálán. Ez persze nem meglepő azok után, hogy a csapat az előző idényben megnyerte a Premier League-et, az FA-kupát, a Bajnokok Ligáját, majd az utóbbi győztesének a jogán az európai Szuperkupát és a klub-világbajnokságot is behúzta. Az év edzője természetesen a manchesterieket vezető Pep Guardiola lett, aki elkerekedett szemekkel vette tudomásul, hogy Haaland viszont nem nyert.

Az év csapatában azért a norvég csatár is helyet kapott: Courtois – Stones, Walker, Rúben Dias – Bellingham, De Bruyne – Messi, Haaland, Mbappé, Itt bizony a tizenegyből hat City-játékos (a komplett védelem mellett Silva, De Bruyne és persze Haaland).

Számos kategóriában hirdették ki 2023 legjobbjait a FIFA-gálán, a Puskás-díjat egy másodosztályú brazil játékos érdemeltre ki, erről itt írtunk.

A FIFA-gála győztesei:

az év legjobb férfi játékosa: Lionel Messi (argentin, Paris Saint-Germain/Inter Miami)
az év legjobb női játékosa: Aitana Bonmatí (spanyol, Barcelona)
az év férfi kapusa: (brazil, Manchester City)
az év női kapusa: Mary Earps (angol, Manchester United)
az év edzője férfi csapatnál: Josep Guardiola (spanyol, Manchester City)
az év edzője női csapatnál: Sarina Wiegman (holland, az angol női válogatott szövetségi kapitánya)
FIFA-különdíj: Marta (brazil)
FIFA Puskás-díj (az év legszebb gólja): Guilherme Madruga (brazil, Botafogo)
FIFA fair play díj: brazil férfiválogatott
az év szurkolója: Hugo Iniguez, a Colón drukkere

Az Év férfi csapata:
Thibaut Courtois (belga, Real Madrid) – (angol, Manchester City), Kyle Walker (angol, Manchester City), Ruben Días (portugál, Manchester City) – Bernardo Silva (portugál, Manchester City), (angol, Borussia Dortmund/Real Madrid), (belga, Manchester City) – Erling Haaland (norvég, Borussia Dortmund/Manchester City), Kylian Mbappé (francia, Paris Saint-Germain), Lionel Messi (argentin, Paris Saint-Germain), Vinícius Júnior (brazil, Real Madrid)

Az Év női csapata:
Mary Earps (angol, Manchester United) – Olga Carmona (spanyol, Real Madrid), Lucy Bronze (angol, FC Barcelona), Alex Greenwood (angol, Manchester City) – Keira Walsh (angol, Barcelona), Alessia Russo (angol, Manchester United/Arsenal), Lauren James (angol, Chelsea), Ella Toone (angol, Manchester United) – Aitana Bonmatí (spanyol, Barcelona), (amerikai, San Diego Wave), Sam Kerr (ausztrál, Chelsea)

Borítókép: Lionel Messi kultusza megdönthetetlen (Fotó: EPA/Juan Ignacio Roncoroni)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.