Aranyálom helyett a bronz lehet a realitás a vízilabda Eb-n

Akárcsak olimpiát, Európa-bajnokságot is Magyarország nyert a legtöbbször férfivízilabdában, szám szerint tizenháromszor. A zágrábi kontinensviadalon a számláló sajnos biztosan nem ugrik tizennégyre, a magyar válogatott ugyanis 11-8-ra elvesztette a Horvátország elleni elődöntőt. Spanyolország a másik döntős, Varga Zsolt együttese kedden tehát másodszor is összecsap az olaszokkal, ezúttal nem a csoport első helye, hanem a bronzérem lesz a tét.

2024. 01. 14. 19:40
magyar vízilabda-válogatott
Zágráb, 2024. január 14. A magyar csapat tagjai a férfi vízilabda Európa-bajnokság elõdöntõjében játszott Magyarország - Horvátország mérkõzés elõtt a zágrábi Mladost uszodában 2024. január 14-én. MTI/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Komoly erősítést kapott a magyar vízilabda-válogatott a Horvátország elleni elődöntőre. Miként megírtuk, a százötven magyar drukkerhez világbajnok játékosok – Német Toni, Jansik Szilárd – is csatlakoztak, előbbi éppen a meccs napján ünnepelte a harmincadik születésnapját, a drukkerek fel is köszöntötték a találkozó előtt a szomszédos étteremben.

VISMEG Zsombor, magyar vízilabda-válogatott, Európa-bajnokság, elődöntő, Zágráb
Erősebbek voltak a horvátok. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Szerencsére a medencébe is jutott erősítés, Hárai Balázs, aki a Szerbia elleni negyeddöntőt rosszullét miatt kihagyta, ezúttal szerencsére vállalta a játékot.

Ezúttal Gyapjas kezdett a kapuban

ezenfelül még egy meglepetéssel szolgált, ezúttal Gyapjas Viktor kezdett a kapuban. Hárain szerencsére nem érződött a betegség, öröm volt nézni a játékát, a második negyedben például egymást követő három támadásban sem bírtak vele a horvátok, mindháromszor kiállították róla a bekket. Más kérdés, hogy az előnyök kimaradtak. Az első nyolc perc után még 2-2 volt az állás, de a kimaradt magyar lehetőségeket kihasználva a horvátok félidőre elhúztak 4-2-re. Zengett, zúgott, visszhangzott a délszláv etnorock a Mladost-uszodában.

Sorra kimaradtak az emberelőnyök

A védekezés jól működött, Gyapjas is jól védett, a támadójáték viszont sajnos a folytatásban is akadozott, sorra kimaradtak az emberelőnyök. a szerbek ellen saját bevallása szerint kicsit visszafogott volt, az elődöntőben szerencsére a csapat élére állt, s két szép góllal tartotta a lelket a társakban. Mellette a kisebbik Vigvári, Vince dobott még két gólt, ezzel jöttünk fel 6-5-re.

A harmadik negyed hajrájában a bírók úgy döntöttek, itt az ideje megfújni a hazai pályát, kettős fórt kaptak a horvátok, de Burián blokkjában elhalt a lövés a dudaszó előtt, így az utolsó negyed előtt csupán egy góllal, 7-6-ra vezettek a horvátok.

A hajrá nem kezdődött jól, két góllal a horvátok elhúztak 9-6-re, elúszni látszott a finálé. Sajnos nem is volt visszaút. A horvátok végeredményben 11-8-ra nyertek, és ők játszhatják a döntőt a spanyolok ellen, akik 7-4-re verték az olaszokat. Kedden tehát másodszor is megmérkőzünk Olaszországgal, csak éppen másodjára a bronzéremért.

Varga Zsolt: A srácok kihozták a maximumot

– Nagyon jó és izgalmas meccset játszottunk a horvátokkal, telt ház előtt, izzó uszodában, ami nagy élmény a srácoknak – vágott bele az értékelésbe Varga Zsolt szövetségi kapitány. – Előzetesen azt mondtam nekik, fontos, hogy az első negyedben ne menjenek el a horvátok. Nem is mentek, de aztán a folytatásban volt néhány apróság, ami nekik kedvezett. Sajnos néhányan betegséggel küzdöttek, nem csak Hárai Balázs. A játékosok így is kihozták a maximumot. Ha valaki előzetesen azt mondja, hogy elődöntőt játszunk és három negyeden át szorongatjuk a házigazda horvátokat, akkor nem lettünk volna elégedetlenek. Nincs még vége az Eb-nek, szeretnénk megszerezni a bronzérmet. 

Borítókép: Az egység megvolt, hiányzott mellé a jó játék (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.