Szenzáció az Australian Openen, kiesett a világelső + videó

A lengyel világelső, Iga Swiatek két nehéz mérkőzést még megnyert az Australian Openen, a harmadik fordulóban azonban a tizenkilenc éves cseh Linda Nosková megállította. Nosková bravúrjának értékét növeli, hogy szetthátrányból győzte le Swiateket, aki a korai búcsú ellenére biztosan megőrzi éllovas pozícióját a ranglistán. A felső ágon a tizenkettedik kiemelt Cseng Csin-ven maradt a legmagasabban rangsorolt játékos, aki döntő szett tie breakben győzte le honfitársát, Vang Ja-fant.

2024. 01. 20. 12:40
SWIATEK, Iga
Melbourne, 2024. január 18. A világelsõ lengyel Iga Swiatek az amerikai Danielle Collins ellen játszik az ausztrál nemzetközi teniszbajnokság nõi egyesének második fordulójában Melbourne-ben 2024. január 18-án. MTI/EPA-AAP/Andy Wong Fotó: MTI/EPA-AAP/Andy Wong
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly úgy tűnt, hogy néhány játékos stabilitást mutat a rendszerint kiszámíthatatlan női teniszben. Közülük azonban az Australian Openen már az első héten kiesett Jelena Ribakina, majd szombaton Iga Swiatek is. A lengyel világelső számára a cseh tenisz kifogyhatatlannak látszó tehetségbázisának következő tagja, a tizenkilenc éves Linda Nosková jelentette a végállomást. Swiatek szettelőnyben volt, mégis kikapott, de az így is biztos, hogy a torna után is ő áll majd a világranglista élén.

Linda Nosková a világelső Iga Swiatek legyőzője Australian Open
Linda Nosková nagy bravúrt hajtott végre a világelső Iga Swiatek legyőzésével (Forrás: X/AusOpen)

Swiatek kifejezetten nehéz sorsolást kapott. A lengyel teniszező gyakran sima meccsekkel lépdel át az első néhány meccsén, ezúttal viszont az első fordulóban a korábbi Australian Open-bajnok Sofia Kenin már egy szett erejéig szoros csatára késztette, a második körben pedig az utolsó szezonját teljesítő Danielle Collins ellen pedig Swiatek már a sírból – vagy ahogy ő mondta, a repülőtérről – jött vissza.

Linda Nosková az előző két ellenfélhez képest kisebb név, Swiatek 6:3-mal szettelőnybe került ellene, mégis a tizenkilenc éves cseh lány állította meg a világelsőt.

Nosková tehetsége mindenki számára nyilvánvaló volt, 2021-ben megnyerte a junior Roland Garrost, 2022 nyarán már betört a top 100-ba, akkor a legfiatalabb tagja volt a bő elitnek. Grand Slam-tornán viszont igazán nagy dobása még nem volt a felnőttek között – mostanáig.

– Szóhoz sem jutok. Tudtam, hogy nagy élmény lesz a világelső ellen játszani, de nem gondoltam, hogy ez lesz a vége – hitetlenkedett a cseh teniszező, miután búcsúztatta Swiateket.

Mennyire erős a cseh tenisz?

Nosková az Australian Opent az 50. helyről várta a ranglistán, ezzel mindössze a nyolcadik (!) legmagasabban rangsorolt cseh játékos volt. Tavaly Karolína Muchová döntöt játszott a Roland Garroson, Markéta Vondrousová nyert Wimbledonban. Melbourne-ben Muchová sérülés, a kétszeres wimbledoni bajnok Petra Kvitová terhessége miatt nem indult, Vondrousová és a korábbi világelső Karolína Plísková már az első fordulóban kiesett, így most Noskován volt a sor, hogy nagyot dobjon, a 2021-es Roland Garros-bajnok Barbora Krejcíková mellett ő képviseli Csehországot a nyolcaddöntőben.

A felső ágon Swiatek és Ribakina búcsúja után a kínai Cseng Csin-ven (12.) a versenyben maradtak közül a legmagasabban rangsorolt játékos, az ő negyedében már biztosan új Grand Slam-elődöntőst avatunk, miután szombaton kiesett a 2017-es US Open-bajnok, rendkívül rapszodikus Sloane Stephens. Cseng kiesése sem sokon múlt egyébként, döntő szett tie breakben búcsúztatta honfitársát, Vang Ja-fant.

A kínai rangadó meccslabdáját érdemes megnézni.

Australian Open, női egyes

3. forduló, szombati eredmények

Nosková (cseh)–Swiatek (lengyel, 1.) 3:6, 6:3, 6:4
Szvitolina (ukrán, 19.)–Golubic (svájci) 6:2, 6:3
Azarenka (fehérorosz, 18.)–Ostapenko (lett, 11.) 6:1, 7:5
Jasztremszka (ukrán)–Navarro (amerikai, 27.) 6:2, 2:6, 6:1
Paolini (olasz, 26.)–Blinkova (orosz) 7:6, 6:4
Kalinszkaja (orosz)–Stephens (amerikai) 6:7, 6:1, 6:4
Cseng (kínai, 12.)–Vang (kínai) 6:4, 2:6, 7:6
Dodin (francia)–Burel (francia) 6:2, 6:4

A nyolcaddöntők párosítása

Nosková (cseh)–Szvitolina (ukrán, 19.)
Azarenka (fehérorosz, 18.)–Jasztremszka (ukrán)
Paolini (olasz, 26.)–Kalinszkaja (orosz)
Cseng (kínai, 12.)–Dodin (francia)
Kosztyuk (ukrán)–Tyimofejeva (orosz)
Frech (lengyel)–Gauff (amerikai, 4.)
Andrejeva (orosz)–Krejcíková (cseh, 9.)
Anisimova (amerikai)–Szabalenka (fehérorosz, 2.)

Borítókép: Iga Swiatek idén sem nyer Australian Opent (Fotó: MTI/EPA-AAP/Andy Wong)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.